For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Plukket 1348 biofilmbærere - Aksjon Aqua 2020 er i gang

22. April 2020

Det er ikke størrelsen det kommer an på, sier prosjektgruppa i Aksjon Aqua 2020. De la sitt oppstartsmøte ute på Leirasanden, der det ble plukket plast og sjekket ut et tips fra i fjor om store mengder biofilmbærere. På 2,5 time plukket de over 1000 slike knøttsmå plastbiter på ca 20 kvadratmeter. (f.v) Lene Hovi, Fred Kuyper og Alexander Meyer.

Tekst: Valdres friluftsråd

Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres 2020 er i gang, men aksjonen blir annerledes i år. Den nasjonale Strandryddeuka er flyttet til høsten, grunnet koronakrisen. Det er også uttalt at man ikke skal oppfordre til større, frivillige ryddeaksjoner før 15. juni -  av samme grunn. Det stopper ikke prosjektgruppa, som gjorde oppstartmøtet om til en ryddeaksjon for tre personer på stranden ved Leira.

- Vi var ute og leita etter slike biofilmbærere i fjor sommer også, etter at vi fikk inn tips om dem, men da var nok vannstanden mye høyere og strandkanten godt tilvokst av planter. Kanskje leita vi på feil sted. På en tilfeldig søndagstur nede på stranden søndag 19. april fant jeg 336 slike på tjue minutter og tenkte at vi samarbeidspartnerne kunne møtes ute for å diskutere hvordan Aksjon Aqua bør rigges i år, og kanskje rydde litt plast samtidig, sier Lene Hovi som er prosjektleder for Aksjon Aqua på vegne av Valdres friluftsråd. 

Biofilmbærere ("rensehjul") fra renseanlegg er et velkjent funn for de fleste strandryddere i Norge. En biofilmbærer sin funksjon er å bidra til å rense utslipp, men ved sviktende rutiner og manglende utslippsbarrierer kan den selv ende som plastforurensning. Det er kjent at det har vært noen slike utslipp i Valdres, men nye rutiner og nett for å fange opp potensielle utslipp skal være på plass.

Ute i strandkantene ligger de uansett i hopetall. Problemet er kjent i flere vassdrag i Innlandet og plastpartiklene ender fort opp som mat i fugle- og fiskemager.

- Vi ønsker tilbakemelding på om flere finner slike i store opphopninger. Send epost til friluftsradet@valdres.no eller meld inn funn på www.ryddenorge.no, sier prosjektgruppa.

Prosjektet er et samarbeid mellom Valdres friluftsråd, Naturvernforbundet i Valdres, Miljønettavisen Grønn Megafon, Valdres Kommunale Renovasjon og Valdres Natur- og Kulturpark.

12 tonn søppel i 2019

I fjor ryddet Valdres minimum 12 tonn håndplukket plast og søppel opp fra områdene rundt vassdragene i Valdres gjennom Strandryddeuka i mai, og i løpet av syv større ryddeaksjoner i september. I tillegg var det mange andre som ryddet søppel på vegne av grunneierlag og velforeninger.

- 31. mars ble Aksjon Aqua innvilget nye midler fra Miljødirektoratet til opprydding i 2020, men da stod verden stille og vi fikk nasjonale anmodninger om å flytte all organisert ryddeaktivitet til høsten. Vi ble usikre på hvilken ende vi skulle starte i. Våren er optimal for strandrydding. Vannstanden er foreløpig lav og her i Valdres har søpla virkelig dukket opp de siste ukene, sier Hovi.

Les mer om Strandryddeuka 2019 i Valdres her
Les mer om de syv større ryddeaksjonene høsten 2019 her

Vinn premie - men maks fem deltakere, og hold avstand!

Rusken, velforeninger, grunneierlag og Aksjon Aqua - alle vil det samme. Få plast og søppel vekk fra strender, vassdrag og bybildet. Aksjon Aqua konkurrerer ikke med noen, men vil gjerne bistå med å motivere til strandrydding spesielt og søppelydding generelt. Aksjon Aqua har også i oppgave å melde inn til Miljødirektoratet hva slags type avfall man finner i vassdraga i Innlandet.

- Med vind, regn, snøsmelting og overvannsrør havner mye søppel i vannet uavhengig av hvor det opprinnelig ligger. Alle som plukker søppel i vår er med i trekning av en hovedpremie, som er et gavekort på kr 3000 fra Fagernes Handelstand eller Amfi Valdres. I tillegg trekker vi flere vinnere av gavekort hos "Bakeriet" på 200 kr blant ryddeaksjonene, forteller prosjektgruppa.

Vi kjører en større strandryddeuke til høsten, men å være ute alene eller i små grupper, finne meningsfull aktivitet og å bidra til et bedre miljø er forhåpentligvis en grei oppfordring i disse dager, håper prosjektgruppa i Aksjon Aqua.
 

Slik gjør du det:

- Plukk alene eller i gruppe på maks 5 peroner og hold god avstand! 
- Ta med egne hansker og poser 
- Registrer gjerne litt av det du finner, ta bilder.
- Husk at det er viktigere å rydde litt enn ingenting. Små ryddeøkter har stor verdi for naturen!
- Last opp bilde(r) på Facebookgruppa: Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres og fortell litt om ryddeøkten din/deres.
- Registrer gjerne ryddeøkten i www.ryddenorge.no
- Levér søppelet på din nærmeste miljøstasjon.
- Vet du om, eller finner du ekstra forsøpla områder som Aksjon Aqua bør rydde til høsten med egnet personell og utstyr? Send tips til friluftsradet@valdres.no

Vinnere trekkes rett etter 17. mai

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook