For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Utfordret Valdres til å tenke utenfor boksen

22. November 2017

Innlandsrøye og mateksport til Singapore var noen av temaene matprodusenter og andre nysgjerrige i Valdres fikk høre om under inspirasjonskvelden mandag 20. november. 

- I Valdres har dere allerede funnet nøkkelen. Foredling og merkevarebygging er dere gode på. Men tør dere å satse på nye produkter? spurte Frank Larsen fra Hedmark Kunnskapspark

Fjellvannets dronning

Frank Larsen er opprinnelig genetiker og har sammen med kunnskapsparken utviklet røya som ny innlandsnæring. Røye blir kalt "urfisk" og er en robust og frisk laksefisk som trives i tette miljø.

- Kun 10% har hørt om røye og bare 2% har smakt på den, men i blindtester vinner den over laksen på smak. Eksport av røye er i startfasen, men som eksempel er Island er godt i gang og leverer til et voksende marked i USA, fortalte Larsen.

- Røye kan også være en fin tilleggsnæring i tradisjonell gårdsdrift, sa Larsen. 

Eksport til Singapore?

Neste foredragsholder ville snu opp ned på norske grønnsaksprodusenters tankegang rundt vår korte produksjonperiode, kalde vintre og små, familiære gårdsbruk.

- Nettopp dette gjør våre produkter svært eksklusive i et land som ligger ved ekvator, uten egen dyrka jord eller rent vann, fortalte Torunn Linneberg fra Innovasjon Norge. Hun brukte Toten som eksempel på en landsbruksregion som har turt å tenke utenfor den berømmelige boksen, der denne type eksport er i forsøksfasen.

Singapore importerer i dag 95% av sitt forbruk av frisk frukt og grønnsaker, og det arktiske landbruket leverer en helt annen smak og kvalitet enn det deres naboland kan levere. Det legitimerer en høyere pris.

- Med frukt og grønt åpner muligheten for øvrige matprodukter seg også. Hva med å eksportere rakfisk? Lag en fusion-variant som kan tilpasse seg det asiatiske markedet, foreslo en engasjert Linneberg.

Godt oppmøte 

Ca 35 stykker fant veien til museets festsal denne novemberkvelden, og arrangørene var godt fornøyde.

Fylkesmannen i Oppland, Valdres Natur- og Kulturpark og Valdres Næringshage stod for inspirasjonskvelden, der også Svein Erik Wold, styreleder i Mat frå Valdres fortalte om deres vei ut fra sitt forprosjekt og starten på det som skal bli en selvstendig distribusjonskanal for alle lokalmatprodusenter fra valdres som ønsker å slå sammen sine ressurser.

- Vi får nå god hjelp av Valdres Næringshage til å starte opp hovedprosjektet vårt og avslutte det som har vært en læringsrik periode med forprosjekt. I oktober i år rundet vi en million i omsetning, så vi tar noen gode byks fremover selv om det tar tid å bygge opp organisasjonen. Vi har plass til flere leverandører, og har troen på at felles profilering og kompetanseutveksling samlet kan løfte oss som lokale matprodusenter, sa Wold. 

Frank Larsen fra Hedmark Kunnskapspark mener oppdrett av røye er en av de neste store innlandsnæringene (Foto: Lene Hovi)

Torunn Linneberg fra Innovasjon Norge ba oss tenke nytt og eksklusivt rundt landbruket vårt (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
visitvaldres