- Geiter er ålreite dyr

Manuell og digital landskapspleie: Fredrik Holte-Breien (t.v.) fra Bærekraftig Hytteutvikling og Håkon Offergaard Jevne tester ut Nofence på fire geiter i sommer. (Foto: Lene Hovi)

Prosjektet for «Bærekraftig Hytteutvikling» i Valdres har denne sommeren iverksatt et prøveprosjekt for landskapspleie i et område på Tveitastølen.

Prosjektet testes ut ved hjelp av fire geiter og en app, samt Håkon Offergaard Jevne (32) fra Ryfoss som bruker geiter til nedbeiting for andre år på rad.

Tester Nofence

Energioperatøren, som til vanlig jobber i Åbjøra Kraftverk, meldte seg på prøveprosjektet etter en kaotisk sommer med geiter på rømmen i fjor.

- Vi prøvde å benytte geiter til nedbeiting da også. Startet opp på stølen, men måtte flytte de hjem til familiegården, der de spiste opp grønnsakshagen til mor, ler Håkon.

Utfordringen da var at geitene hoppet over gjerdet. I samarbeid med Hytteprosjektet tester Håkon nå ut det digitale, trådløse gjerdet Nofence. Løsningen gir geitene lydvarsel hvis de beveger seg mot yttergrensen av beiteområdet, som er digitalt plottet inn via en app. Krysser de grensen får de et støt i klaven rundt halsen, men et mindre støt enn tradisjonelle strømgjerder gir.

- Det tok meg en dag eller to å lære de opp. Nå snur de når de hører lyden og holder seg der de skal, forteller Håkon.

Via appen får Håkon også beskjed hvis noen av geitene får støt eller blir registrert som «rømt».

- Det har gått veldig greit i sommer, og jeg ser god effekt av beitingen på stølsjordet mitt de seks ukene jeg har hatt de gående her, sier Håkon.

Åpent og attraktivt

Fredrik Holte-Breien er prosjektleder for Bærekraftig Hytteutvikling. Et definert mål ved prosjektet er å finne tiltak som kan holde hytteområder åpne og attraktive, og gjerne et mer bærekraftig tiltak enn maskinell rydding.

- Vi vet at beiteresultatet til geiter er uslåelig, de spiser både gress, kratt og bladtrær. Det vi tester her på Tveitastølen i sommer er vel så mye interaksjonen mellom geiter, hytteeiere og eiendom. Geiter er sosiale dyr som gjerne vil hilse på folk og andre dyr, og de liker å hoppe opp på biler og småhus. I tillegg til gjennomtenkt digital gjerding, er det viktig med informasjon i området der disse geitene går, noe Håkon har vært flink på, sier Holte-Breien.

Prøveprosjektet er i småskala. I en ideell verden er det minst tjue geiter som beiter sammen innenfor et mobilt gjerde som flyttes etterhvert som områdene er nedbeitet.

- I prosjektet skal det lages en veileder som kan benyttes av de som vil gjøre forretning ut av dette. Rett og slett utleie av landskapspleie, sier Holte-Breien

Sårbart kulturlandskap

Antall aktive støler i Valdres faller og utmarka vokser stadig tettere igjen. Stølslandskapet er svært attraktivt for både hytteeiere, turgåere, fugleliv og flora.

- Med beitedyr sikrer vi også den sårbare og viktige floraen som gjør landskapet ved støler og hyttegrender ekstra attraktivt. Det ryddes og gjødsles samtidig, og geitene er et fantastisk tilskudd til de mer tradisjonelle beitedyrene i Valdres, mener Holte-Breien.

- Så lenge de kan gjerdes inn er geiter veldig ålreite dyr.

Les også:
Mer om hytteprosjektet "Bærekraftig Hytteutvikling" på www.hytteivaldres.no
Les mer om Nofence her
Om gjengroingnettsidene til Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Viktig å informere: Håkon Offergaard Jevne har vært flink til å informere i nærområdet og ha dialog med hytteeierne.

Ålreite dyr: Geiter er både velfungerende beitedyr og artige innslag i kulturlandskapet. Men Håkon bestemte fort at vi måtte ta kaffepausen innendørs. (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: