For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Serverte smakebiter på Sentralen

27. September 2018

Sentralen i Oslo: Under Programslippkonserten fikk publikum smakebiter på vinterens Hemsingfestival (Foto: Lene Hovi)

Denne uka presenterte Ragnhild og Eldbjørg Hemsing kommende program, gjestende musikere og smakebiter fra Hemsingfestivalen 2019 i Oslo.

Se hele programmet for Hemsingfestivalen 2019 her

Alle som møtte opp ble personlig ønsket velkommen av Ragnhild og Eldbjørg ved inngangen til Sentralens Vinterhage. Lokal fingermat av kurv og rakfisk, levert av Nythun Høyfjellstue, stod lekkert presentert på bardisken. Åpenbart tok flere trofaste festivalgjengere turen denne kvelden, for inngangspartiet ble åsted for mange, varme klemmer og uttrykk for at folk gledet seg til vinteren.

Også familietid

- Det er så fint å ha dette prosjektet sammen, sier jentene, og sender hverandre et godt blikk over scenen etter at de åpnet Programslippkonserten med klassisk samspill.

Ragnhild og Eldbjørg er travle og ettertraktede over hele verden. Da er forberedelser til, og samspill under Hemsingfestivalen også blitt en kjerne for kjær familietid for de to søstrene. I tillegg til søstertid, er også mor Bente, bror Andris og Ragnhilds mann, Hallgrim Hansegård involvert i festivalen og også med på å bringe familien sammen, tross intense festivaldager.

Kanskje dette er en del av suksessoppskriften? Hemsingfestivalen går nå inn i sitt sjette festivalår og tilhengerskaren vokser.

Røter og forgreiningar

Vinterens Hemsingfestival skjer 20.-24. februar 2019, og vil i kjent stil blande godt i hop tradisjons- og folkemusikk med nyskapende verker og samtidsmusikk. I år er temaet «Røter og forgreiningar», som peker på nettopp dette samspillet mellom nytt og gammelt. I løpet av uke 8 får publikum tilgang til 15 musikkopplevelser fordelt på fem intense dager, fremført av cirka 30 fremstående musikere fra inn- og utland. Alle gjestemusikerne fikk en grundig presentasjon på Programslippkonserten.

Dette er musikerne som gjester Hemsingfestivalen 2019

Spesielt fokus i 2019 får den norske samtidskomponisten Lasse Thoresen, som også var til stede på Sentralen denne kvelden.

- Lasse er en av mine favorittkomponister og jeg er veldig forelsket i verket «Yr», fortalte Ragnhild Hemsing fra scenen.

- Jeg tror du har spilt det over 200 ganger, men gleder meg voldsomt til å høre det i sin helhet i hjembygda di. At du i tillegg kobler på den spretne mannen din og hans koreografi til verket, gir det hele en halsbrekkende, fysisk dimensjon jeg er usikker på om jeg tør å se på, ropte Thoresen muntert fra salen.

Det «oser» av Valdres

Med programtitler som «Norske bukkesprang, fransk lidenskap», «Rakfisk forte fortissimo» og «Huttemetu før ei kjering», føles programmet også i år jordnært og med bunnsolide bånd til Aurdal og Valdres. Hemsing klarer lett å trekke de store musikerne til fjellbygda, men jobber alltid for å skape små, intime møter mellom nettopp disse musikerne og publikum. De ønsker også at besøket skal inspirere lokale musikere.

Samarbeidet med Valdresstrykerne og Valdres kammerkor er minst like viktig for festivalen. Det samme er det gode arbeidet høyfjellshotellet Nythun og eierne, Marit og Jørn gjør som festivalhotell. Dessuten kan flere av konsertene selvsagt kombineres med skitur og annet friluftsliv.

Denne festivalen ønsker ikke å vokse ut av bygda si.

Les også: Hemsingfestivalen hyller lokalmiljøet

Ny nettside og venneforening

Under Programslippkonserten lanserte Hemsingfestivalen også nye nettsider og åpnet offisielt billettsalget. Som flere andre festivaler har de i år også opprettet sin egen «venneforening» med fordeler for sine faste tilhengere.

Venneforening eller ei, cirka 60 tilsynelatende stolte venner av festivalen fant veien til Sentralen denne kvelden. Lokalet var estimert for 45 stykker, så trapper og golv ble også tatt i bruk. Hemsingfestivalen trenger neppe bekymre seg for minkende vennekrets med det første.

Godt oppmøte: En halvtime før Programslippkonserten er Sentralens Vinterhage i ferd med å fylles godt opp (Foto: Lene Hovi)

Personlig velkomst: Gode ord og forventninger ble levert allerede i døren ved ankomst. Her er koorinator, Mia Haaland (til høyre) og Ragnhild og Eldbjørg Hemsing i munter dialog rett før konsertstart. (Foto: Lene Hovi)

Også kulinariske smakebiter: Nythun Høyfjellshotell trakterte publikum med fingermat av lokale varianter. Kurv, rakfisk, tyttebærrømme og flatbrød ble servert på Programslippkonserten (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook