- Samferdsel er viktig næringspolitikk

Jon Kristiansen ble 1. mai i år ny regiondirektør for NHO Innlandet. Denne uka besøkte han Fagernes og fikk argumenter for hvorfor ferdigstilling av E16 gjennom Valdres er avgjørende for næringsutvikling, transportbransjen og reiselivet i våre seks kommuner. (Foto: Lene Hovi)

Ny regiondirektør for NHO Innlandet, Jon Kristiansen, var torsdag 27. september invitert av politikere og representanter fra næringslivet i Valdres for å snakke veg.

I kraft av sin stilling er Kristiansen også sentral i Vegforum Innlandet, et forum for vegprioriteringer i det nye fylket. Forumet leverer sine standpunkt inn i forhandlinger av inneværende og nye Nasjonale Transportplaner.

De oppmøtte fra Valdres ønsket å sette Kristiansen inn i regionens fokus på å få ferdigstilt E16 med fullgod europavegstandard, før arbeidet med de øvrige fjellovergangene fullføres.

Kostnadsbesparende og klimavennlig

Vidar Eltun orienterte om det politiske Valdres sitt felles vedtak om å fokusere på Kvamskleiva og omkjøringen Fagernes S - Hande i arbeidet inn mot ny NTP. Kvamskleiva er skjøvet ut siste periode av nåværende NTP, og Fagernes S – Hande har falt helt ut etter å ha ligget inne i NTP tidligere.

- Filefjell er nå den eneste vintersikre fjellovergangen og trafikkmengden på E16 øker av samme grunn, spesielt når de øvrige fjellovergangene må stenge. Problemene flytter seg da nedover i bygda. Kvamskleiva og Fagernes er store propper i trafikkflyten, fortalte Eltun.

Ferdigstillelse av E16 er også den mest kostnadsbesparende og klimavennlige løsningen. Det er ikke mye som står igjen, påpekte Eltun.

 - En veg er ikke bedre enn sin svakeste trasé

Guttorm Tysnes er regionsjef i Lastebileier-Forbundet og representerer bedrifter, lastebiler og sysselsatte i transportnæringen. NLF har lenge stått sammen med Valdres i kampen om å få de to prioriterte områdene inn i, og fremskyndet, i NTP.

- Vintervegen over Filefjell er nesten alltid åpen, men vegstandarden mellom Vang og Fagernes skapte kaos nå forrige vinter, fortalte Tysnes og informerte om tilstandene da 65 vogntog måtte berges på tre døgn. Dette er dyrt for samfunnet og belastende for øvrig trafikkanter, sa Tysnes.

NLFs tydelige budskap er at E16 gjennom Valdres må ferdigstilles i påvente av bedre veier over over fjellet.

Tettere knyttet mot øst

Flere i salen nevnte også hvor sentral E16 er i forbindelse med trafikk fra Bergen, via Mjøsområdet og til Sverige nå som Fv33 over Tonsåsen blir oppgradert og Bagnskleiva straks står ferdig. Trykket på Fagernes allerede er for stort.

- Næringsutviklingen i regionssenteret vårt står i stampe i påvente av en avklaring rundt en eventuell omkjøring, påpekte Inger Torun Klosbøle.

- Skap allianser og tenk Innlandet

Jon Kristiansen lyttet godt og sa at tidlig at NHOs posisjon er at samferdsel og næringsliv henger tett sammen.

- NHO Innlandet skal ha en felles stemme og samferdselspolitiske prioriteringer. Det skal handle om å binde regioner sammen og om transport inn og ut av landet. Slik sett følger jeg dere godt i argumentene deres, sa Kristiansen.

Regionssjefen redegjorde også for NHOs syn på næringslivets transportbehov og tanker om «morgendagens mobilitet»

- Det er viktig å løfte blikket og ta med perspektivet om hva som skjer rundt samferdsel i fremtiden. Bærekraft, digitale løsninger og øvrige trender kan endre transportbehovene. På den andre siden ser vi en kraftig økning i reiselivsbransjen. En reiselivs- og hytteregion som Valdres kommer til å ha behov for gode veier nå og i lang tid fremover, mente Kristiansen.

Han konkluderte med å gi noen råd til Valdres.

- Skap allianser på andre siden av fjellet, kanskje spesielt i retning Hedmark som dere snart blir et felles fylke med. Husk også å skape næringsallianser, ikke bare politiske, og få en felles stemme. Mitt inntrykk er at potten i NTP ikke øker, så vær med på «slanking» av prosjektkostnader der det trengs. Dere jobber godt og bredt i Valdres, jeg gleder meg til å jobbe videre med dere, avsluttet en klar og tydelig Kristiansen og forlot lokalet med en E16-pin på skjorta.

Tilstede på møtet var (fra venstre): Eivind Brenna, ordfører i Vestre Slidre. Guttorm Tysnes, daglig leder i NLF Innlandet. Erik Engelien, daglig leder i Visit Valdres. Hilde Tveiden Døvre, styremedlem i NHO Innlandet. Vidar Eltun, ordfører i Vang. Jon Kristiansen, regiondirektør i NHO Innlandet. Arve Wangensteen, daglig leder i Vang Autoservice. Jørand Ødegaard Lunde, daglig leder i Valdres Natur- og Kulturpark. Arne Bang, seniorrådgiver i Valdres Natur- og Kulturpark. Inger Torun Klosbøle, ordfører i Nord-Aurdal. Johannes Kjørlien, styremedlem i NLF Innlandet.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: