For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Spørsmål og svar om Strandryddeuka i Valdres

29. April 2019

Søppelcontainere er nå kjørt ut av staute karer fra VKR for å ta i mot oppryddet søppel fra Strandryddeuka (29. april - 5. mai) og Strandryddedagen (4. mai).

Strandryddedagen, som er en del av Strandryddeuka, er en velkjent, nasjonal dugnad som omfatter hele landet. I 2018 var 90 000 registrerte strandryddere ute og plukket opp søppel som skader vannkvalitet, fisk- og fugleliv, langs kysten og vassdraga i innlandet. 

- I år er Strandryddedagen og Strandryddeuka startpunktet for "Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres" som fortsetter i full styrke etter Strandryddeuka. Vi ønsker å få et økt fokus og også felles statistikk på hva vi rydder opp i og rundt vassdraga i Valdres, sier Ina Syversen, daglig leder i Valdres friluftsråd.

Sjekk ut eventet "Strandryddedagen i Valdres" på Facebook 

Sammen med Valdres Natur- og Kulturpark, Valdres Kommunale Renovasjon og Naturvernforbundet i Valdres hyller hun alle de frivillige som allerede har gode og veletablerte  rydderutiner, men ønsker å motivere og tilrettelegge for at enda fler tar i et tak første uka av mai.

Hva kan jeg gjøre?

Det enkleste er å ta med seg en pose og hansker når man går ut av døra, på rusletur eller kveldstrimmen og plukke søppel. Under Strandryddeuka har Aksjon AQUA plasssert ut en god del ekstra ryddeutstyr og egne søppelcontainere du han levere innsamlet søppel i. Mer om dette lengre ned i artikkelen.

Hvor og når kan jeg rydde?

Det bestemmer du helt selv. Vet du om et sted som ofte er forsøplet, så benytt gjerne anledningen. På ryddeportalen.no  er det merket noen ryddeaksjoner som er åpne for påmelding. Blant annet på Amfi Leira  og via Sparebank1 Hallingdal og Valdres . Du kan også opprette egen ryddeaksjon. Det viktigste er at det ryddes, og noe er bedre enn ingenting! Ta med familien, naboen og venner og rydd der DU har lyst å rydde.

Hvis du dokumenterer ryddeaksjonen din og legger ut et bilde på "Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres" er du med i trekningen av 5000 kr! Du kan også bruke #aksjonaqua på Facebook eller Instagram.

Scandic Valdres inviterer alle som skal ut og rydde på Fagernes og Leira til gratis frokostbuffè fra kl. 09.00, lørdag 4. mai. Amfi Leira spanderer boller og saft på ryddere samme dag.

Kan jeg bare rydde søppel langs vannet?

Nei! Mottoet er "Havner det på bakken, ender det opp i havet", så absolutt all type søppelrydding er viktig! Søppel flytter på seg, blåser avgårde eller renner ned i overvannsrør, så rydd gjerne overalt! 

Hvor kan jeg kaste det jeg har plukket opp?

Det står egne søppelkontainere til dette formålet i alle kommuner.
VESTRE SLIDRE: P-plass vest av kommunehuset. I sving på høyre side av gamle E16 gjennom Slidre (Vollen) på veien vestover.
ØYSTRE SLIDRE: Ved parkering på kommunehuset, Tingvang 
NORD AURDAL: Offentlig P-plass vest av Shell, Fagernes mot boligkomplekset.
NORD AURDAL: Leira Amfi, ved innkjøring Europris
SØR AURDAL: Parkeringsplass ved Bagn kirke
ETNEDAL: Nye renseanlegget på Bruflat
VANG: Coop Vang i samarbeid med "Coop rydder Norge"

Hvor får jeg tak i ryddeutstyr?

Det er flere steder du kan hente ut ryddeutstyr, men vær obs på at det kan gå tomt. Ta gjerne med egne hansker og refleksvester. Her er det plassert ut ryddeutstyr:

VANG: Øye bygg og bo, Frivillighetssentralen/Biblioteket, Joker Ryfoss, Coop Prix Fjellvang (Coop rydder Norge)
VESTRE SLIDRE: Biblioteket i Slidre, Kiwi Røn
ØYSTRE SLIDRE: Biblioteket ved Tingvang, Coop Rogne, Turistinformasjonen på Beitostølen
NORD-AURDAL: Biblioteket Fagernes, Valdres Amfi Leira, Scandic Valdres, Kiwi, Aurdal
ETNEDAL: Biblioteket, Bruflat
SØR-AURDAL: Biblioteket i Bagn, Joker Finnøen Begnadalen, Joker Hedalen

Kan det være skummelt å rydde langs vannet?

Ja! Nå øker vannstanden i de fleste vassdraga i Valdres, så vær forsiktige hvis dere rydder helt nede ved vannkanten. Alle rydder på eget ansvar, men vi oppfordrer dere til å lese Sikkerhetsveilederen som Hold Norge Rent har laget. Pass spesielt godt på barn.

Hva skjer etter Strandryddeuka?

Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres skal fortsette å rydde utover våren. Aksjonen fokuserer på ekstra forsøplede områder, der det må settes inn ekstra og kyndig mannskap. Vet du om noen slike steder aksjonen bør fokusere på, så meld fra til oss! Enten via Ryddeportalen eller på Facebook-gruppa. 

Lurer du på noe mer? Send en epost til friluftsradet@valdres.no

God Strandryddeuke!

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
redaksjonen@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook