Festivalnettverket optimistiske frem mot sommeren

Festivalnettverket i Valdres består av (fra venstre bak): Knut Aastad Bråten (Jørn Hilme-stemnet), Oddmund Rabben (Vinjerock), Trond Rogne (Trollrock), Erik Østli (Beitosprinten), Håvard Halvorsen (Rakfiskfestivalen) og Patric Noonan (Hemsingfestivalen). Foran: Sigrid Skjerdal (Vinjerock) Mona Kleven (Valdres Sommersymfoni) og Siri Wigdel (Frikar/LEUG). I tillegg er Ridderrennet med i nettverket. Foto: Lene Hovi

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Med utgangspunkt i at situasjonen er svært krevende, så er festivalene i Valdres optimistiske og ved godt mot, sier Katharina Sparstad, sekretær for Festivalnettverket i Valdres.

A, B og C-planer

Onsdag 10. februar møttes representanter fra festivalene i nettverket til et fysisk møte for første gang på lenge.

- Det var et uttalt ønske å møtes fysisk, de hadde så mange utfordringer og erfaringer de ville dele med hverandre på vei inn i det andre året med korona-utfordringer, sier Sparstad.

Årets festivalsesong nærmer seg, og to av festivalnettverkets medlemmer har allerede måttet ta korona-grep. Hemsingfestivalen har flyttet sin allerede nedskalerte, men planlagte februarfestival til oktober. Ridderrennet i mars er avlyst i tradisjonell forstand, men kjører en digital markering i dagene 14-21.mars.

Myndighetenes signaler tilsier at festivalene kan planlegge å åpne i slutten av juni, men de rutinerte festivalarrangørene i Valdres tar ingenting for gitt og legger både A-, B- og C-planer. 

- Om det er noen som takler å arbeide under slike forhold så er det festivalene. De er vant til å tenke ulike scenarier. Men akkurat nå er det i overkant mange usikre parameter å forholde seg til og det koster jo litt mentalt. Det er fint at de har hverandre å dele tanker og erfaringer med, sier Sparstad.

350 millioner

Kulturminister Abid Raja har lagt 350 millioner kroner på bordet for å sikre årets festivaler økonomisk. Tiltaket beroliger festivalene noe, men det er stor usikkerhet i når og hvordan tiltakene treffer.

- Virkemiddelapparatet er "på", men vi så i fjor at tiltakene kom sent og traff upresist. Det er vanskelig for festivalene å vite hvordan de skal forholde seg til økonomiske tiltakspakker, når de ikke vet hvilke kriterier støtten vil bli gitt etter, sier Sparstad.

Frivillige klare

Når det er sagt, så er det optimisme å spore i nettverket.

- Jeg er mektig imponert over festivalarrangørene i Valdres. Her er det stor vilje og evne til å se for seg alle mulige scenarier. De bruker tiden godt, blant annet til å koble til seg unge og nyutdanna folk fra kulturbransjen, som trenger praksis og jobb, sier Sparstad.

Og et stort apparat med frivillige står og tripper.

- Flere av festivalene føler en enorm støtte fra lokalbefolkningen. Etter et år med lite organiserte aktiviteter, er det mange som nå har meldt seg til tjeneste for å bistå festivalene. Så vil tiden vise om det blir plan A, B, eller C som kan settes ut i livet denne sommeren og høsten, oppsummerer Sparstad.

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Datoer
Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: