Det nærmer seg kurvekåring - i år er også ungdommen med

Bente Rakstad fra "Kurv frå Valdres" organiserer Valdresgildet, den offisielle kurvekåringen i Valdres. I vinter var hun på Valdres Vidaregåande skule som mentor for kokk- og servitørklassen, da de stappet egen kurv. (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

24. juni skal årets beste kurv kåres i Valdres. En kvalifisert fagjury vil smake seg gjennom alle påmeldte spekepølser og levere ut sine diplom under Valdresgildet, som er den offisielle kurvekåringen i Valdres.

Kurvene bedømmes etter smak, visuelt inntrykk, tekstur, konsistens, farge, tørkerand, kjerne, lukt, speking, krydring og grad av luftlommer.

LES OGSÅ: Skinnet kan bedra

10 års-jubileum

- De tre siste årene før koronapandemien hadde vi også folkejury som bedømte kurven under Valdresdagen. Dette arrangementet må vi dessverre avlyse i år også, men vi håper sterkt å få det på plass igjen i 2022, sier Bente Rakstad.

Hun er blant ildsjelene i Kurv frå Valdres, organisasjonen som for 10 år siden sørget for at kurv fikk en "beskytta geografisk betegnelse" fra Matmerks strenge merkeordning.

- Vi er 14 kurveprodusenter i Kurv frå Valdres som jobber etter kriteriene til merkeordningen. Vi bruker ikke startkultur eller kjølerom, og pølsene spekes i naturlig klima. Dette skiller kurven i Valdres fra mye annen spekemat, forteller Rakstad.

Ungdommen er med

Det siste året har Kurv frå Valdres samarbeidet godt med Valdres Vidaregåande skule. Dette har resultert i at ungdomsbedriften "Fysin på Vallersmat UB", fra kokk- og servitørlinja, har stappet og speket sin egen kurv. Nå deltar de på årets kåring med kurv av både storfe og elg.

- Månokurven vår er resultatet av et fint samarbeid. Vi har lærte mye og ønsker å være med og hylle tradisjonsmat fra regionen vår. Det blir artig å få kurven vi stappet i vinter bedømt av dommerne på Valdresgildet, og vi håper på gode tilbakemeldinger. Uansett har dette vært en nyttig prosess, der vi har fått øynene opp for lokale matskatter, sier Tiril Fjeld Skjelfjord, daglig leder av "Fysin på Vallersmat UB".

LES MER: Kurv på timeplanen


Slik melder du på kurv

Kurv med ferdig utfylt påmeldingsskjema leveres til Bente Rakstad/Moahaugen gård, Helle kjøtt eller Bagn Pølsemakeri innen tirsdag 22. juni.
Trykk her for å laste ned påmeldingsskjema

Tiril Fjeld Skjelfjord er daglig leder av ungdomsbedriften "Fysin på Vallersmat". Gjennom det siste skoleåret har de lært mye om kurvestapping og -speking. Til Valdresgildet vil de levere Månokurv av både storfe og elg til bedømming, og håper de andre kurveprodusentene i Valdres også melder seg på kurvekåringen. (Foto: Lene Hovi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: