Planlegg turen
  • Ting å gjøre
  • Overnatting
  • Hva skjer
  • Mat og drikke
Søk ting å gjøre
Type:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Søk overnatting
Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Søk hva skjer
Datoer
Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Søk mat og drikke
Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Valdres Sommersymfoni med aktuelle undertoner på programmet

Guro Kleven Hagen (fiolin), Peter Friis Johansson (klaver) og Jakob Koranyi (cello) leverte fantastiske smakebiter fra årets festivalprogram, da Valdres Sommersymfoni holdt sin programslippkonsert på Valdres Folkemuseum lørdag 2. april. (Foto: Lene Hovi)

Rett fra Oslo og programslippkonsert på Frogner Hovedgård dagen før, var det lørdag 2. april trofaste festivalvenner i Valdres sin tur til å få servert smakebiter fra kommende Valdres Sommersymfoni, som arrangeres 17. -27. juni. 

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Kunstnerisk leder, Guro Kleven Hagen, var tydelig stolt da hun ønsket velkommen i festsalen til Valdres Folkemuseum og dermed kunne ta opp igjen tradisjonen med å arrangere programslippkonserter, etter to års koronapause.

- Det er fint å se at så mange har tatt turen for å høre litt fra og om årets festivalprogram. Det beste med programslippkonserter er at man får presentere festivalen som en pakke, både musikalsk og tematisk. Med meg i dag har jeg to tilskudd til vårt kunstneriske råd, nemlig pianist Peter Friis Johansson og cellist Jakob Koranyi, som også representerer vår samarbeidsfestival i Sverige, Järna Festival Academy, fortalte Kleven Hagen.

Grønt samarbeid

Nevnte Järna Festival Academy og Valdres Sommersymfoni inngikk i fjor høst et samarbeid for å senke kammermusikkfestivalenes miljøavtrykk og Valdres Sommersymfoni har ambisjoner om å bli Norges første nullutslipps-festival. Utøverne som kommer hit denne sommeren tar tog, buss eller elbil, selv om de må krysse Europa. Mange skal så videre til Järna helgen etter og slik sett "gjenbruke" godt innarbeidet festivalmateriale.
Se årets artister på Valdres Sommersymfoni her

- Vi i Järna Festival Academy har lenge lett etter den rette samarbeidspartneren på dette området. Da vi møtte Guro i Valdres var det klart at Valdres Sommersymfoni er den perfekte partneren for å beholde en høy, musikalsk standard men også for å sette bærekraft på plakaten, sa Jakob Koranyi. 

Han spilte stykker av Bach, Lysenko og Beethoven på cello under programslippkonserten, som blir å høre igjen under festivalen i sommer. Blant annet vil Skjebnesymfonien bli oppført på Nord-Aurdal brannstasjon torsdag 23. juni.

Se programmet for første festivalhelg (17. 19. juni) her
Se programmet for andre festivalhelg (23.-27. juni) her

Program med dobbel klang

Tross Valdres Sommersymfonis klare verdivalg, er det selvsagt formidling av klassisk kvalitetsmusikk som står i høysetet. Årets konserthelger er delt inn i to temaer. Første helg (17.-19. juni) har fått "Idyll og avgrunn" som tema.

- Dette er dessverre høyaktuelt med krigen i Ukraina og den pågående klimakrisen, men også en konstant personlig knivsegg vi mennesker balanserer på. Livet er skjørt og kontrastene er store. Mange klassiske stykker beveger seg i dette skjæringspunktet, og Widmanns “Idyll og avgrunn” blir grunntonen i mange av konsertene denne helgen, sa Kleven Hagen.

Den utvidede helgen 23. - 27. juni har "Det grønne skiftet" som tema.

- Valdres Sommersymfoni ønsker å bidra til engasjement og handlekraft. Gjennom musikken og i møte med publikum reflekterer vi rundt vår rolle som naturens beskytter denne avslutningshelgen, fortsatte Kleven Hagen.

Konserten "Artsmangfold", fredag 24. juni, består av verk som priser naturen og dyrenes verden. Her vil man blant annet få fremført Dyrenes Karneval av Saint-Saëns, Saariahos Syv Sommerfugler og Geitens Dans av Honegger.

Varierte arenaer og lokal mat

Som vanlig vil konsertene være spredt godt utover Nord-Aurdal kommune, fra formelle scener til de mer rustikke. Trykkerihallen, brannstasjonen, Nythun, Briskebyen, Valdreshallen og utescenen på museet er bare noen eksempler.

Og festivalmaten blir ultralokal.

- Både utøvere, stab og frivillige får servert mat som kokken Erling Theodorsen står for. Han foretrekker alltid lokale råvarer, så vi forer folk med smaker fra Valdres hele uka, forteller daglig leder, Mona Kleven, under programslippkonserten.

Alt om Valdres Sommersymfoni kan du finne ut mer om på festivalens nye nettsider

Ingen tvil at naturen og vårt felles ansvar for å senke miljøavtrykkene er et viktig verdivalg for Valdres Sommersymfoni. (Foto: www.sommersymfoni.no)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: