Blir det solceller på hyttetakene i Aurdalsåsen?

Utfordret politikere og næringslivet til å se fremover med grønne briller: Fra venstre: Merete Hovi (Visit Valdres), Hilde Tveiten Døvre (Valdres næringshage), Karianne Borchgrevink (Valdres næringshage), Erland Espelien (SpareBank1 Hallingdal Valdres) og Erik Engelien (Visit Valdres): Foto: Lene Hovi

Visit Valdres, Valdres Næringshage og SpareBank1 Hallingdal Valdres inviterte til en dag med "grønn tråd" onsdag 5. juni. En dag der lokalpolitikere og næringsliv sammen skulle kna idéer for å utvikle regionen Valdres frem mot 2025, med bærekraft som grunnmur og befolkningsvekst som ønsket resultat.

I salen satt cirka 80 publikummere. Også de fra politikken og næringslivet, men også privatpersoner og hytteeiere.

Og når en hytteeier i Aurdalsåsen ønsker å legge solceller på taket, men forskriftene tillater kun torv, tre eller takshingel, ja - da er man kanskje ved essensen av noen utfordringer vi står ovenfor.

Positivitet bygger positivitet

Dagen åpnet politisk med at tolv lokalpolitikere holdt en tre minutters appell med fokus på næringsutvikling, befolkningsutvikling, sysselsetting, samferdsel og bærekraft, samt posisjonering i nye Innlandet fylkeskommune.

Bærekraftbegrepet begynner å feste seg og høres ut som mer enn bare valgflesk i denne runden. Teknologiutviklingen har de fleste fått med seg, men flere påpeker behovet for å koble utviklingen på næringene vi allerede er gode på, som landbruk, reiseliv og helse.

Biobrensel, jordvarme, forskning, fjellressursene, sosiale møteplasser og trevarer ble nevnt som tiltak og næringer Valdres kan bygge videre og bli bedre på, og politikerpanelets yngste deltaker, Marit Kvam (SP), pekte til Vang og understreket hvor mye politisk samarbeid og positivitet betyr for å snu trender i et distrikts-Norge som seiler i motvind.

Artikkelen fortsetter under videoen

Grønne næringer

Siste del av dagen var en rekke gode tips og konkrete løsninger for næringsutvikling og fordelene ved å satse grønt. Visit Valdres er i ferd med å sertifisere Valdres som bærekraftig reisemål, og jobber tett med sine medlemmer med miljøsertifisering.
Les mer om Visit Valdres arbeid for å bli et bærekraftig reisemål her

- Grønt er en megatrend. Det er både et økende kundekrav og en type satsning som nå har en rekke gode løsninger tilrettelagt for de som vil henge seg på eller utvikle nye, bærekraftige næringer, sa Knut Oscar Fleten fra Sparebank1 Hallingdal Valdres.

I tråd med bankens grønne visjoner lanserte han tre mye miljøprodukter som kan gjøre det lettere å satse grønt både for private og næringsliv.

Les mer om grønt boliglån, grønt næringslån og grønt innskudd her

Øvrige gode tips fra fagdagen:

Enova har en rekke gode støtteordninger for å stimulere til grønne tiltak.
Les mer om disse her

Oppland fylkeskommune har 50 millioner grønne midler å dele ut i næringsfondet "Grønn fremtid".
Les mer om næringsfondet her

OTOVO leverer solcelleløsninger og gjør det enkelt å regne ut overslag på pris, samt å selge overskuddsstrøm videre.
Les mer om OTOVOS løsninger her

Valdres næringshage kan bistå deg med næringsutvikling og i søknadsprosesser mot støtteordninger for grønne midler
Mer om Valdres Næringshage her

Tilbake til hyttetaket

Så. Blir det solceller på hyttetaket i Aurdalsåsen? Det gjenstår å se, men både kontaktinfo og gode håndtrykk ble utvekslet. For å få solcellene på plass må trolig byggeforskriftene endres, og kanskje man må se på hytteutviklingen med nye øyne.

Kan "Valdres mot 2025" ha plantet en konkret idé om hvordan hytteutbygging i Valdres kan bli mer grønn?
 

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2024

  • Vil at flere skal gjøre som herTorsdag, 18. april 2024

    Mange private eiere av kulturminner har søkt om midler til istandsetting og restaurering de siste årene, men Norsk Kulturfond…

  • Rydd - og tjen en slump med REN samvittighetOnsdag, 17. april 2024

    Å rydde plastsøppel og avfall langs etter elver og vassdrag er viktig for vannkvalitet og dyreliv i regionen, samt veldig digg for…

  • E16 ut av Fagernes og inn i NTP Mandag, 8. april 2024

    Nok en gang står E16 Fagernes sør-Hande utenfor Samferdselsdepartementets plan for de neste 12 årene, Nasjonal…

mars 2024

februar 2024

>
>
>
visitvaldres