- Å flytte hjem var som å finne enden av regnbuen

Cruiser avgårde: Kanskje har du observert henne langs veiene i Fagernes eller Skrautvålsveien. På vei til og fra jobb hos Valdres Natur- og Kulturpark får Aya Strand både luftet hodet og vind i håret. (Foto: Lene Hovi)

Familiekjære Aya Strand ville bo nærmere bestemoren sin og vendte snuta hjem til Valdres etter ti år i Oslo. Hun har nå bosatt seg på Fagernes og blitt nyforelsket i Vesleøya, Fagernesparken og sitt nye fremkomstmiddel; et elektrisk longboard.

Tekst: Lene Hovi
Velg Valdres/velgvaldres.no

- Jeg har definitivt vokst mye på opplevelsene jeg har hatt utenfor Valdres det siste tiåret. Livet i Oslo var fritt og godt og helt nødvendig for at jeg skulle kunne finne ut av hva jeg ville drive med. Å reise på backpacking til Bali, Filippinene og Australia var et annet høydepunkt. Der møtte jeg mennesker med et helt annet standpunkt til livet enn meg selv. Det var fornyende å være så langt hjemmefra, men nå er jeg veldig glad for å være tilbake, forteller Aya.

I tillegg til familie og venner var det roen, naturen og råheten i menneskene hun etterhvert begynte å savne med Valdres.

- Selv om vi kan fremstå som ydmyke og beskjedne, så er det ingen som rocker bedre enn valdresinger. Jeg synes folkene her har vilt gode verdier og en kunnskap om natur og kultur som gjør oss både lekne og robuste. Nå, som jeg igjen bor i Valdres, har jeg følelsen av at jeg kan slappe av og være meg selv. Det er en organisk stemning over det å bo på bygda som ikke kan sammenlignes med bylivet. Hver dag føles som et eventyr og jeg pleier å si at det er som å være i enden av regnbuen.

- Valdres er en plass hvor du har tid til å tenke på hva du vil gjøre med tiden din, i større byer blir man lettere dratt med strømmen, mener Aya.

Plantet i riktig jord

I begynnelsen var Aya spent og litt nervøs for å se igjen kjente fjes etter så mange år.

- Det var en frykt jeg kom fort over, da det er et helt arsenal av positive mennesker her. Jeg sa opp jobben min i Oslo og flyttet hit uten å vite om jeg kom til å finne verken jobb eller bolig, så det var en nervepirrende beslutning. Heldigvis har jeg en snill bestefar som lot meg bo i et hus han har på Leira frem til jeg fant meg en leilighet til leie. Jeg har fått masse hjelp på veien og jeg er veldig takknemlig for de gode menneskene jeg har og stadig møter på i livet mitt, sier Aya.

Hun beskriver folk og miljø som en jordflekk som krever stell, lys, frisk luft og rett jord.

- Når du befinner deg på en plass hvor du kan leve så fritt at du slutter å tenke på det som er vondt, du har venner rundt deg og gode rutiner, da har du det godt. Vi trenger alle godt stell, men vi glemmer noen ganger å gi kjærlighet til oss selv. Da tror jeg at noe av det viktigste du kan gjøre er å plante deg selv i riktig jord.

Kreativit hode på rett hylle

Allerede i barndommen hadde Aya mest glede av kreative hobbyer. Hun elsket motemagasiner, lagde collager med utklippsfigurer og hadde med seg kameraet overalt. Etter at hun gikk linja for medier og kommunikasjon på videregående ble hun stadig mer interressert i grafisk design og visuell kommunikasjon.

- Jeg vil stort sett kalle meg selvlært, og jeg elsker å sette meg inn i nye programmer og trender. Da jeg flyttet hjem visste jeg at det var dette jeg ville drive med og tok kontakt med Karrieresenteret for å høre hvordan jeg kunne finne min hylle her i Valdres. Der fikk jeg utrolig god hjelp og ble koblet opp mot Valdres Natur- og Kulturpark, hvor jeg nå har praksisplass ut året. Her får jeg utfolde meg fritt og fått full tillitt, det setter jeg veldig pris på, sier Aya.

Aya Strand blir du bedre kjent med på Valdres Natur- og Kulturpark sine sosiale medier utover sommeren. Hun tar med seg Velg Valdres sin Instagramkonto for å vise både hverdag og høydepunkter som livet i Valdres byr på!

SAVNET HJEMBYGDA: Aya Strand er hjemflytter og er glad for å være tilbake i Valdres etter ti år i Oslo. (Foto: Lene Hovi)

Møt flere fjes og nyheter om å flytte til Valdres på Velg Valdres
Les mer om livet i Valdres
www.velgvaldres.no