Naturskulpturer - spennende kurs for ungdom i sommer


Foto: Alexandru Podleschak

Hvordan kan vi skape kunst ved bruk av naturlige materialer fra skogen? I forbindelse med oppsetningen av Dronningemne inviterer Valdresspelet ungdom til kurs i å lage skulpturer og kunst med materialer rett fra naturen.

Instruktør: Alexandru Podleschak.
NB: Kurset vil foregå på engelsk.
Sted: Gardalen i Vang i Valdres. 5 min vest for Ryfoss. 5. - 28. juli 2024.
Kurset går over 4 helger i juli.

"Fra natur til skulptur"

På dette kurset vil deltagerne lære å observere og å finne skulpturelle former ute i naturen, samt utvikle en bevissthet om hvordan vi kan bruke det naturen har å tilby. Kursets mål er å genere en sensitivitet rundt hvordan vi ser og opplever natur, og ikke minst hvordan vi samarbeider med den. Deltagerne vil også lære hvordan de på ulikt vis kan bruke mangfoldet av materialer som vi samler fra skogen, og hvordan omskape dette til skulpturer og former som kan vekke nysgjerrighet og undring.

Skulpturene vil bli en del av opplevelsen til publikum på den 1 km lange veien opp til selve spelplassen. Dessuten vil deltagerne få være med på å skape en portal som skal definere inngangen til området, men også fungere som en «overgang» til vikingtid.

Siste helgen vil vi jobbe mere konkret opp mot selve sceneområdet og scenografien. Hvordan kan vi endre og prege dette «rommet»? Hvordan kan vi gjøre om på et landskap? Ved å bruke ulike virkemidler/materialer kan vi kanskje kamuflere og tone ned visse elementer, for slik å fremheve andre. Her øver vi oss på å tenke helhet, og det å se med et større blikk. At det åpne rommet i landskapet hvor spelet finner sted er en del av scenografien.

I august planlegger vi fortsettelse av kurset. Her vil vi også jobbe med å sette preg på omgivelsene, for slik å skape en visuell helhet og opplevelse for publikum hele veien fra parkering inn til det naturlige amfiet.

Historisk kontekst

Valdresspelet skal sette opp et historisk spel om Gyda, de sterke kvinnene på Kvien og Harald Hårfagre i Gardalen 31.8. og 1.9.24. Dette er et pilotprosjekt som tar utgangspunkt i Snorres kongesagaer og da spesielt Harald Hårfagres saga. Dronningemne, skrevet av dramatiker Ragnhild Lund, tar oss tilbake til år 850, til gården Kvien i Vang i Valdres. Flere kongenavn fra Norges tidlige historie har forbindelse til Kvien, og stedet har en sentral rolle i historien om tilblivelsen av landet vårt. Gyda sa NEI! Hun ville ikke gifte seg med Harald Hårfagre før han hadde samlet hele Norge til ett rike.

Vi ønsker at barn og unge skal få mulighet til å bli kjent med selve historien, men også få et eierskap til spelet og området ved å være med på forberedelser og rigging. Vi vil gi de mulighet til å skape og prege både omgivelsene og sceneområdet. Vi har stor tro på at dette kan utvikle seg til en årlig begivenhet som vil gi ringvirkninger i hele dalstrøket når det gjelder lokalt næringsliv, kulturturisme, interesse for Valdres generelt og en mulighet for barn, unge og frivillige til å være med å skape noe sammen.

Om instruktøren

Alexandru Podleschak (f.1982) kommer fra Romania, men har nå bodd i Norge i nesten 10 år. Han har jobbet kreativt med trematerialer i 20 år på ulike festivaler både i Norge og andre steder i Europa. Han har fokus på improvisasjon og lek som et viktig element i skapelsesprosessen. Han har mye erfaring fra å holde kurs tidligere, blant annet fra offentlig skole på Nesodden. Nå bor han i Høre i Vang og jobber som håndverker.

Tidspunkt:

4 helger i juli

Helg 1:  Fre. 5. - søn. 7. juli
Tema: Samle inn materialer

Helg 2:  Fre. 12. - søn. 14. juli
Tema: Prege og bearbeide materialene

Helg 3:  Fre.19. - søn. 21. juli
Tema: Skape skulpturer og portal

Helg 4:  Fre. 26. - søn 28. juli
Skape elementer som kan prege sceneområdet

Timeplan:

Fredag (første helgen):

12.00: Orientering, introduksjon

13.00: Sette opp telt

14.00: Lunsj

15.00: Bli kjent i omgivelsene og materialene

18.00: Middag

19.00: Oppsummeringsmøte: Dele opplevelser og tanker om dagen, plan for neste dag

                                   

Fredag (de tre andre helgene):

12:00:  Sette opp telt                      

13.00: Lunsj og orientering om helgen                         

14.00-18.00: Kurs

18.30: Middag

19.00: Oppsummeringsmøte: Dele opplevelser og tanker om dagen, plan for neste dag                      

Lørdag:

08.00: Frokost                         

08.30: 15 min gymnastikk/Oppvarming                 

09.00:  Kursstart                    

13.00: Lunsj                         

14.00-18.00: Kurs                

18.30: Middag                        

19.00: Oppsummeringsmøte: Dele opplevelser og tanker om dagen, plan for neste dag                           

Søndag:

08.00: Frokost                       

08.30: 5 min gymnastikk/Oppvarming                   

09.00: Kursstart                      

13.00: Lunsj                       

14.00-17.00: Kurs               

17.00-17.30: Avslutningsmøte/Oppsummering av helgen

Gymnastikk:

Kroppen vår er også et verktøy. Vi gjør enkle kroppsøvelser sammen med den hensikt å løsne opp i muskulaturen, og for å forberede kroppen til å arbeide i skogen. Her er det ikke snakk om å prestere, men å ha det gøy i fellesskap.

Overnatting:

Det vil være mulig å campe inne i Gardalen. Ute-kjøkken rigges til, og sitteplasser (bord og benker) under tak/telt. Toalett tilgjengelig. Alle har med egen kost (frokost og kveldsmat).

Felles varm lunsj vil bli servert alle tre dagene.
Verktøy og hansker vil være tilgjengelig på stedet, men kursdeltagere kan gjerne ta med eget verktøy.

Hva vil du lære på dette kurset?

-bli mer bevisst om skogens ressurser
-lære å se hva man kan bruke og hvordan
-hvordan mest effektivt preparere og behandle materialene
-hvordan bruke verktøy
-hvordan sette sammen og kombinere ulike materialer
-stimulere kreativitet
-oppleve mestringsfølelse og slik kunne bli mer selvsikker
-jobbe i gruppe og å lære å samarbeide
-se muligheter og bli oppmuntret til å leke
-bruke fantasien aktivt i prosessen
-mulighet til å uttrykke seg selv kunstnerisk
-tenke helhet og scenografi

Kurset legger vekt på fellesskap og det sosiale.

Hvem er kurset for?

Passer best for ungdom og unge voksne fra 14 år og oppover. For alle som vil lære å håndtere trematerialer, og som er nysgjerrige og vil lære å se skogen med nye øyne. For alle som ønsker å skape.

Pris: 250,- per deltaker per helg som inkluderer felles lunsjer.

Kurset gjennomføres med støtte av Valdres Natur og Kulturpark; Ung i Park og Studieforbundet Kultur og Tradisjon..

Påmelding og mer informasjon:
Ta kontakt med Marianne Isachsen (styremedlem i Valdresspelet og kursansvarlig.)
Epost: kurs@valdresspelet.no, Tel: 48 49 61 04