Hjemflytter Marit supplerer Mellepodden med "noko attåt"

Musiker, låtskriver og kulturskolelærer Marit Warberg Vestheim tar seg også gjerne tid til en prat med fastboende, tilflytta eller tilknytta folk i Valdres som har en varm og ekte historie. Det blir til podkasten "Mellepodden Attåt" (Foto: Lydkåken)

Bonderomantikk. Zoom inn på Volbu, bygda i Øystre Slidre som har klemt seg til der utsikten over Volbufjorden ligner et postkort-motiv. Marit Warberg Vestheim tar opp kaffekoppen og ser ut av vinduet. Syriner svinger lett i vinden. I siktet ser hun også gården der hun vokste opp og som bader i morgensol. Samboer Sindre Andreas Larsen, som høyst frivillig ble med på lasset da Marit bestemte seg for å flytte hjem til Valdres for godt, kommer inn på kjøkkenet og frokosten er i ferd med å inntas rundt bordet.

Men idyllen slår snart sprekker.

- Nei altså, Sindre har rett og slett ikke skjønt at det er Hellekurven som er best. Han liker jo flere av spekepølsene som lages her i Valdres, men vi er helt uenige om hvem som fortjener favorittstemplet. Det ble en lett opphetet i diskusjon i dag morges, men vi ble veldig fort venner igjen altså. Jeg må jobbe litt mer med den integreringen av Hellekurven. 

Marit snakker varmt om Hellekurv, fisking på fjorden, musikkmiljøet, dagsturer til fots og det å føle seg på rett plass når hun selv beskriver prossessen rundt det å flytte hjem. Det har vært lett for henne og Sindre, men hun er klar over at det ikke nødvendigvis er slik for alle.

I disse dager sitter hun på andre siden av mikrofonen og fisker frem historiene til de som har gjort noe av det samme. De som har flyttet til Valdres. Av en eller annen grunn. 

Tekst: Lene Hovi
www.velgvaldres.no

Koronaflyktning

For Marit var det aldri noen tvil om at hun skulle hjem til Valdres en gang etter endt utdanning, men returen kom litt raskere på enn planlagt.

- Vi hadde tenkt å ta noen år i Oslo først og var i gang med det, men så kom koronaen og gjorde livet litt klønete. Da det i tillegg dukket opp en drømmejobb på kulturskolen her i Øystre Slidre var det bare å pakke ned og flytte opp. Først i en periode med pendling til og fra Oslo, men snart permanent.

Samboer, Sindre Andreas Larsen, ble med på lasset. Han kom kjapt inn i musikkmiljøet i bygda og og fikk også jobb på kulturskolen.

- Måten vi ble tatt imot som hjem- og tilflytter har rett og slett vært helt suveren. Det er viktig å føle seg godt mottatt og velkommen til bygda, hilst på i butikken at noen tar en prat. Det er noe vi begge har i tankene når vi møter andre hjemflyttere eller ferske tilflyttere, å være med og skape et miljø der man føler seg hjemme og som en del av fellesskapet.

Marit tenker seg litt om og fortsetter.

- Og så må det være rom for forskjellige folk! Bygda trenger ulike interesser, meninger og miljø som folk kan utvikle seg i og bli stimulert av. Det synes jeg er viktig for å ha et levende lokalsamfunn.

Podkast om bygdelivet

Akkurat dette med å føle seg hjemme på bygda er et tema hun tar opp i podkasten Mellepodden Attåt, der Marit inviterer gjester inn i studio for en prat om bygdeliv på godt og vondt.

- Podkasten ble til i et samarbeid mellom Valdres Natur- og Kulturpark og den allerede etablerte Mellepodden. «Attåt» skal være en kategori der vi prater om det å vokse opp eller bo i Valdres gjennom personlige blikk på bygdelivet og vi har en rekke fine navn og personer på blokka. Vi er nokså nylig i gang og lanserer nå andre episode der Thea Sandsengen og Jørgen Andrisson Kvam tar oss med inn i sin hverdag som unge bønder med klare tanker om fremtiden. I første episode tok jeg praten med Øystein Skattebu, som har jobbet mye med ungdomsmiljøet i bygda.

Her kan du høre episodene:

Med Øystein Skattebu:
Spotify
eller Buzzsprout 

Med Thea Sandsengen og Jørgen Andrisson Kvam:
Spotify
eller Buzzsprout 

Alle episoder fra den allerede etablerte podkasten "Mellepodden" finner du her

Hørt stemmen før?

Å bruke stemmen er ikke nytt for Marit som, i tillegg til jobben på kulturskolen, også bygger opp en artistkarriere. Sammen med bandet har hun begynt å utgi egen musikk, hun arrangerer stølskonserter på familiestølen, synger i kor og tar oppdrag sammen med Sindre eller hele bandet.

Henning Wangsnes i Valdres Natur- og Kulturpark var aldri i tvil da gjengen bak Mellepodden foreslo Marit som programleder for «Attåt»-segmentet.

- Det var en god match fra dag én. Vi er veldig trygge på Marits evne til å både lytte og drive den gode samtalen som vi ønsker at «Attåt» skal være. Hun er ung, nylig hjemflyttet, åpen og nysgjerrig på folk. Som artist har hun også en naturlig dramaturgi og formidlerevne vi drar god nytte av her, forteller Wangsnes.

Marit selv håper podkasten kan bidra til å gjøre folk bedre kjent med hverandre og det å leve i Valdres.

- Alle har en formening om livet på landet, det kan bli noe stereotypt over det. Jeg håper å være med på å vise et mangfold og få frem ekte historier. Jeg hadde jo mine grunner og tanker rundt det å flytte hjem, men så er det helt sikkert mange der ute som gjør andre vurderinger og gjør seg ulike erfaringer, sier Marit.

Thea Sandsengen og Jørgen Andrisson Kvam er unge bønder i Vang og deltok med sine tanker og erfaringer i andre episode av Mellepodden Attåt som nettopp er publisert. (Foto: Lydkåken)