Mia fra Trøndelag ville til Valdres for å lære om sau
19. mai 2025
Sauenæringen i Valdres vil ha flere som Mia: (f.v.) Praksiselev Mia Gangaas, sauebonde Knut Johan Holden. Sissel Skarsbø fra Valdres landbrukstjenester og Gunhild Bergene fra Framtidstru i Valdres-landbruket. (Foto: Lene Hovi)
Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
- Joda, jeg har en favoritt. Bli med, så skal jeg vise deg den!
Mia Gangaas er 17 år og avrunder en ukes praksis på gården i Åbjør. Inne i fjøset får hun en varm glød i øynene når hun går mellom sauebingene. Her har bestanden økt med nærmere 70 lam den siste tiden og Mia har bistått i mang en fødsel.
- Dette er Rosamann, han fikk navnet etter det lettere rosa skjæret i huden under ulla. Han følger meg overalt og trives veldig godt i folks selskap.
Rosamann står i en binge sammen med flere andre lam og mødrene deres.
- Han har en god mor, altså, sier Mia og peker på søya som følger med i nærheten. - Rosamann er bare veldig sosial. Når jeg får nok og må være litt streng med han så kaller jeg han «nr. 34», som er hans litt mer kliniske navn.
Det viser seg fort at Mia har flere favoritter i fjøset, men mer om det senere. Hvordan havnet jenta fra Orkanger, som studerer første året på Tomb landbruksskole, her i Valdres i praksis?
Fire kjappe telefoner
Gunhild Bergene jobber med Valdres-landbruket og fikk i vinter en melding fra venninna til tanta til Mia. Kunne Mia få praksis her i regionen under lammingen?
- Tante bodde i Valdres når jeg var veldig liten. Jeg var her på besøk da, men det husker jeg ikke. I denne praksisperioden hadde jeg også lyst å oppleve et nytt sted og et annet type jordbruk geografisk, så da satte tante i gang, forteller Mia.
Gunhild tok en telefon til Sissel Skarsbø i Landbrukstjenesten, som umiddelbart kom til å tenke på Knut Johan Holden i Åbjør.
- Jeg visste at det ville bli en god match, forteller Sissel, som så tok en telefon til Knut Johan.
- Jeg sa ja tvert, sier Knut Johan.
For Knut Johan handler det om mer enn noen ekstra hender i årets travleste periode.
- Jeg er opptatt av rekrutteringen i landbruket. Om ikke vi etablerte bønder åpner døra for folk som trenger å tilnærme seg yrket på en trygg måte mens de fortsatt er nysgjerrige på landbruket, så kan vi ikke klage over at næringen blir forgubbet, sier han.
- Det er slik vi må jobbe sammen, sier Sissel. Ta noen raske telefoner og finne gode løsninger for de som vil. I Valdres er det flest veterinærstudenter som søker praksis, og da gjerne med kyr. Det er et behov i sauenæringen for å få inn flere praksiselever, så vi håper flere gjør som Mia.
Mia og en av sine mange favoritter i sauefjøset (Foto: Lene Hovi)
Har lært mye
Praksisuka har bestått av lange og uforutsigbare dager for Mia som kun hadde overvært en fødsel i et sauefjøs før hun ankom Åbjør. Hun kommer heller ikke fra gård selv, men ser for seg eget bruk i fremtiden.
- Jeg tror jeg skal ha melkekyr, definitivt noen høner og nøyaktig tre gjess.
Tidligere i skoleåret hadde Mia praksis på et mjølkebruk, men denne gangen ville hun prøve noe nytt og skaffe seg bedre innsikt i sauehold.
- Dagen starter i åtte-tiden. Da er jeg med Knut Johan på foring, tar vannrunden og ser til kopplammene. Og så kommer jo lammene i hytt og gevær så da er det bare å snu seg rundt. Dagene mine slutter i åtte-tiden om kvelden, men jeg har lange og gode pauser underveis. Jeg er her for å jobbe og lære, så det er slik det skal være.
To lam har hun tatt imot helt alene, hun har lært seg å se når en fødsel ser ut til å gå greit. Men tegn på kompliserte fødsler er hun ikke helt trygg på.
- Det har rett og slett vært mange enkle fødsler her denne uka. Likevel har jeg lært utrolig mye av å være her. Knut Johan er rolig og flink med dyra og tålmodig med meg.
Mia Gangaas og Knut Johan Holden har hatt stor glede og nytte av hverandre under årets lamming. (Foto: Lene Hovi)
Både Mia og Knut Johan var spente på om de fant tonen før Mia ankom gården.
- Jeg var redd for å havne et sted der praten gikk trått, sier Mia.
- Jeg var redd for at det skulle komme en kavete og ufokusert person, sier Knut Johan.
De ser på hverandre og humrer godt.
- Vi kan nok slå fast at dette har gått veldig fint. Mia er en praktiker, veldig rolig og et arbeidsjern, jeg har trua på henne og hennes fremtidige planer og kommer til å savne henne, sier Knut Johan.
Sissel i landbrukstjenesten legger inn en siste appell til Mia før hun setter seg i bilen:
- Husk hva jeg sa om budeier. Vi trenger budeier til sommeren. Du har nummeret mitt!
Bondebesøket
Bondebesøket er en del av prosjektet "Framtidstru i Valdres-landbruket", initiert av Valdres Natur- og Kulturpark
Flere bondebesøk kan du lese om her:
Ørjan Kolstad er født med fjøsstøvlene på
Ida Østvold Heensbakken ønsker å gi barna den oppveksten hun selv ønsket seg
Raimondas fra Litauen ble sauebonden Raymond i Valdres
Eskil Larsson (16) vil bli bonde, men mangler gård
Anders Kringli satser tungt på gård og støl
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram