For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Hemsingfestivalen ut til Europa

25. Februar 2019


Internasjonal dekning: Det er ikke uvanlig med god mediedekning når Hemsingfestivalen arrangeres i ferbuardagene, men i år var det også en egen buss av internasjonale mediefolk med på slep. (Foto: Lene Hovi)

- Hemsingfestivalen er helt unik. Programmet og nivået er skyhøyt, men det hele blir levert i et avslappende natur-paradis. Dette er rått og rafinert på samme tid. Ja, både intimt og storslagent, sier en gjeng av utenlandske journalister under lønsjen mellom konsertene i Aurdal fjellkyrkje, Noraker gård og kveldskonserten i Aurdal kyrkje, som er neste post på programmet.

- Så det blir "overskriften" på det dere formidler hjem nedover i Europa?

- Ja, det vil nok handle om både musikk og natur. Vi er fortryllet av begge deler, svarer pressekorpset.

Lokale smaker og toner

Til lønsj denne dagen serveres det lammegryte med potetstappe og lekre grønnsaker på Nythun.

- It's all from the farms just around the corner, forteller Jørn Tveiten Utheim blidt når han serverer.

De lokale smakene er et stort poeng for Hemsingfestivalen, og det er neppe tilfeldig at Nythun er festivalhotell når Ragnhild og Eldbjørg inviterer verden til Valdres. Her får også journalistene bo og spise.

Snart er diskusjonen rundt lunchbordet gått over til å handle om hardingfele.

- Det er ikke et helt vanlig instrument i den klassiske musikken. Her i Aurdal har vi fått presentert mye musikk med ispedde folketoner. En spennende kombinasjon og levert i en helt riktig setting, sier Michael Struck-Schloen. 

Han er freelancejournalist og leverer stoff til flere medier i Tyskland som omtaler klassisk musikk.

Intervju på langrennski

To timer tidligere er det tåkete og cirka én minusgrad, men fortsatt snørikt rundt Aurdal fjellkyrkje. Skiløypene er travle midt på dagen i vinterferien. Noen skal videre, andre spenner av seg skiene utenfor fjellkyrkja og køer opp. Enda er det en halvtime til den første av festivalprogrammets to konserter som tilbyr guida skitur fra Nythun, starter. Boller og kaffe serveres utenfor. Det snakkes om både symfonier og smørefeste i køen.

Med to kameraer, en mikrofon og et stort smil finner vi Katharina Roeb, radiovert fra Køln, som snakker seg gjennom køen. Hun får mange blide uttalelser fra publikum og mener rammen rundt disse konsertene i fjellkyrkja er noe helt utenom det vanlige.

- Tidligere i dag fikk jeg et intervju med Eldbjørg Hemsing. Jeg valgte å ta det på langrennski. Eldbjørg lærte meg å bevege meg fremover og vi snakket om både musikk og skiteknikk. Jeg må jo vite hva dette handler om og hun var en veldig flink lærer, smiler Katharina.

Sist hun besøkte Norge laget hun radio fra festspillene i Bergen. 

- Det var også et flott arrangement. Men med Hemsingfestivalen er det litt som å bli invitert hjem til noen. Hemsing-familien og atmosfæren her i Valdres skaper en veldig fin pakke rundt det profesjonelle festivalprogrammet, sier Roeb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)"Tar skikken der hun kommer": Katharina Roeb lager radio med og uten ski. Hun valgte å gjøre intervjuet med Eldbjørg Hemsing på ustø langrennski for å få den rette rammen rundt intervjuet. (Foto: Lene Hovi)

Busses rundt i Valdres

Totalt ti utenlandske journalister, TV-folk og radioverter fra Tyskland og England er på plass i Aurdal under årets Hemsingfestival. De bor og spiser godt og får alltid blide svar og forklaringer fra Ragnhild og Eldbjørg eller apparatet rundt. De blir kjørt mellom konsertene og Nythun i egen buss, og bak rattet denne dagen sitter ordfører i Sør-Aurdal, Kåre Helland. 

- De snakker og spør utrolig mye. Om snømengde, vinteraktiviteter og folkesjela her i Valdres. Hemsingfestivalen løfter definitivt hele regionen når de inviterer publikum og journalister til fjells, sier Helland.

I løpet av festivalen får journalistene, etter eget ønske, også oppleve mer enn festivalprogrammet i Aurdal. Det er satt av tid til en rundtur gjennom større fjellområder i Valdres. Kameraene skal formidle mer enn bare musikk. Valdres og Hemsingfestivalen er tett knyttet sammen, både lokalt og nå også internasjonalt.

Mer om årets Hemsingfestival på festivalens Facebookside
Hemsingfestivalens offisielle nettside

Stilte som sjåfør: Ordfører i Sør-Aurdal, Kåre Helland, tok gledelig en økt som bussjåfør for de utenlandske journalistene under Hemsingfestivalen og var kyndig guide da det haglet med spørsmål om Valdres underveis. (Foto: Lene Hovi)

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook