- Bærekraft gir konkurransekraft

Karianne Borchgrevink fra Valdres Næringshage og Fredrik Holte Breien fra Valdres Natur- og Kulturpark gleder seg til å holde workshop for en bærekraftg hytteutvikling i Valdres den 29. november. (Foto: Lene Hovi)

- Sitatet "Bærekraft gir konkurransekraft" er hentet fra Innovasjon Norge og er et positivt ladd uttrykk vi skal ta med oss inn i fagsamlingen den 29. november, sier Fredrik Holte Breien, prosjektleder for "Bærekraftig hytteutvikling".

Se program og påmeldingsinfo på Facebook

- Noen tror at bærekraft betyr restriksjoner og et firkanta regelverk, men i bunn og grunn er det et rammeverk som gjør oss attraktive på hyttemarkedet. Markedet etterspør langsiktige og gode planer der de vurderer å kjøpe hytte, fortsetter Holte Breien.

For fastboende i en hytteregion er bærekraftig hytteutvikling vel så viktig, skal vi tro Holte Breien:

- Vi skal trolig leve av og med hytteutvikling i lang tid fremover. Da må det vi overlater til fremtidige generasjoner planlegges allerede nå.

Først og fremst dialog

Første workshop, av i alt tre, er ment som en møteplass der alle hytterelaterte aktører og politikere i Valdres skal være med å definere hva bærekraft betyr for regionen. Det er allerede igangsatt flere gode prosjekter, og erfaringsutveksling er viktigst på dette stadiet.

- Jeg kan trekke frem Vestre Slidre og Vaset. Aktive hytteeiere har her en god og tett dialog med politikerne og de kan allerede peke på gode ringvirkninger av at de har satt bærekraft på kartet, sier Karianne Borchgrevink, næringsutvikler i Valdres Næringshage.

- I tillegg er byggebransjen langt fremme på dette. Både hytteleverandører og tilknytta aktører i næringslivet har brukt bærekraft som en viktig pilar i sin utvikling i mange år allerede. Her er det gode erfaringer å høste, sier Borchgrevink.

Felles mål

- I Vestre Slidre har både min forgjenger, formannskapet og jeg jobbet med dette i flere år. Vi satte oss ned og definerte hva bærekraft er og betyr for oss. Mange møter og mye tid legges ned for å ha god dialog med hytteeierne, og vi har landet på et felles mål om å holde hytteområdene våre attraktive. De målene har vi med oss når vi jobber med regulerings- og byggeplaner, forteller ordfører Eivind Brenna.

Har du noen konkrete eksempler?

- Vi jobber spesielt godt sammen med sti- og løypeplaner, der hytteeierene deltar på dugnader for å holde turnettet ryddig og godt merket. Dette er også noe som kommer alle fastboende til gode. Et annet eksempel er satsingen vår på vann og avløp i hytteområdene. Vi ønsker å ha miljøvennlige løsninger og kontroll på utslipp, da må vi som kommune være med fra et tidlig tidspunkt, avslutter Brenna.

Eivind Brenna, ordfører i Vestre Slidre
Eivind Brenna, ordfører i Vestre Slidre, kommer på workshop den 29. november.

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: