For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Vellykka workshop satte bærekraft på dagsordenen

30. November 2017

Onsdag 29. november samlet hytteressursene i Valdres seg for workshop innen Bærekraftig hytteutvikling. Et noe ullent begrep som først og fremst skulle defineres, slik at en samlet næring kan enes om innhold og videre bruk av uttrykket.

- Jeg er svært godt fornøyd med oppmøtet her i dag, og er spesielt positivt overrasket over den lune og fremoverlente holdningen alle har møtt opp med, sa arrangør Fredrik Holte Breien fra Valdres Natur- og Kulturpark.

Det virker som om det er god vilje til å forstå og diskutere dette, og det gir oss et glitrende utgangspunkt for våre neste to fagsamlinger, sa Holte Breien.


Faglig gode innspill

Dagen startet med foredrag av Anja Lindahl fra Valdres Næringshage, Tor Arnesen fra Østlandsforskning og Øystein Bull-Hansen fra Bylivssenteret.

Lindahl fikk deltakerne til å sette ord på bærekraft, og hvilke assisiasjoner de hadde til begrepet fra før.

"Harmoni", "kompetanse", "god planegging", "areal som begrenset ressurs", "sirkulær økonomi" og "omsorg for neste generasjon" var noen av definisjonene som kom på bordet.

Tor Arnesen klarnet opp i vår oppfatning av hvem kunden er.

- Slutt å se på hytteeierene som menn i femtiårene, men som en egne husholdninger. Selv om det er fraflytting fra Valdres, øker faktisk antall husholdninger via hytteeierene og noe av løsningen ligger i å finne godt samspill mellom disse og fastboende, sa Arnesen.

- Det er et klart bilde at byene fører pengene sine ut på landet, avsluttet han.

Øystein Bull-Hansen la i sitt innlegg et mildt press på lokalpolitikerne.

- Det er dere som må ta styringen og velge hvilken retning bygda skal ta. Markedet kan presse på, men dere sitter med makta til å styre markedet dit dere vil på sikt. Sett fokus på hvordan det skal være å leve her, ikke på hvordan dere skal tjene penger på kort sikt, sa Bull-Hansen
 

Lagde visjonære hyttefelt

De oppmøtte ble etterhvert delt opp i seks grupper der alle skulle lage et optimalt bærekraftig hyttefelt ut i fra sine visjoner og dagens innspill. Her satt ordførere sammen med utbyggere og hytteeiere, slik at alle fikk et inntrykk av hvilke hensyn som må ivaretas for hver enkel del i kjeden.

Et fellestrekk fra alle gruppene var fokuset på nettopp samspill mellom fastboende og hytteeiere, samt en gjennomtenkt arealbruk.

- Det er spennende å tenke antall husholdninger og samspillet mellom disse i regionen vår, og dette er noe jeg håper vil gjenspeiles i kommuneplanene hos våre seks kommuner. Valdres kommer til å ha et stort konkurransefortrinn ved å dreie om til en mer bærekraftig hytteutvikling, sa Fredrik Holte Breien på slutten av dagen.

Prosjektet "Bærekraftig hytteutvikling" vil arrangere neste workshop i rekken i slutten av februar 2018.

Elisabeth Kerr Eckbo fra Aurdalsåsen hytteforening og Knut Nes, leder i Valdres hytteforum var å finne blant engasjerte deltakere på workshop (Foto: Fredrik Holte Breien)

Gruppearbeid: Gruppene ble sammensatt av ulike interessegrupper, og jobbet frem visjoner for fremtidens hyttefelt i Valdres (Foto: Fredrik Holte Breien)

Tekst: Lene Hovi
Foto: Fredrik Holte Breien

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook