For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Ny pris til Kongevegen over Filefjell

16. Mai 2017

Gleden over å bli tildelt EU's kulturminnepris, Europa Nostra, for 2017 hadde ikke rukket å legge seg før det viste seg at Kongevegen også var plukket ut til å vinne en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene.

Dette ble klart under den store Europa Nostra-tildelingen i den finske byen Turku, mandag 15. mai.

I tillegg var det rett før Kongevegen også stakk av med Publikumsprisen. Det var kun ett annet prosjekt blant de 29 prisvinnerne som mottok flere publikumsstemmer. Dette tyder på stort engasjemet blant både lokale og internasjonale stemmegivere.

- Av høyeste kvalitet

- Dette kombinerte kultur- og landskapsprosjektet er av høyeste kvalitet. Det har hatt stort fokus på best mulig praksis i gjennomføringen. Ved å invitere håndverkere fra Nepal og Tyskland inn i prosjektet, har tradisjonelle håndverk og teknikker komme fram igjen og blir delt. Dette er gjenskapning av ei historisk rute og de glemte sporene underveis. Dette styrker den lokale økonomien og motiverer lokalsamfunnet til å sette pris på og ta vare på kulturarven, heter det i juryens begrunnelse.

Les mer om Kongevegen på www.visitkongevegen.no

En stolt ordfører fra Vang, Vidar Eltun, var til stede i Turku mandag og står her med heftet over prisvinnerne. Kongevegen over Filefjell er på omslaget. (Foto: Katharina Spartstad)

- Å motta disse prestisjeprisene og i tillegg komme inn som nummer to for Publikumsprisen, er jo helt fantastisk, sier Vidar Eltun. - Denne oppmerksomheten kan nok utløse et skred av folk som vil komme for å vandre på den flotte vegen vår.

5. april:  Vinneren av EU's Kulturminnepris 2017 ble offentliggjort:

Strekninga Kongevegen over Filefjell frå Lærdalsøyri til Vang sentrum får EUs kulturminnepris, Europa Nostra for 2017. Nyheten ble offentliggjort 5. april. Det er første gang en vegstrekning får denne prisen. Prisen henger veldig høyt, og det er i alt 202 prosjekter er vurdert. Det er i alt 29 prisvinnere fra 18 Europeiske land som får prisen, og i Norge er det i tillegg til Kongevegen delt ut pris til Norsk Fyrhistorisk forening

Brussel/Haag 5 april 2017 - EU Kommisjonen og Europa Nostra har offentliggjort vinnerne av EUs Kulturminnepriser/Europa Nostra pris for 2017, Europas mest prestisjetunge utmerkelser innenfor kulturminnesektoren.

Mine varmeste lykkeønskninger til vinnerne. Deres resultater viser igjen hvorledes mange europeere er engasjert i å beskytte og bevare sin kulturarv. Deres prosjekter illustrerer hvilken betydningsfull rolle kulturarven har i våre liv og våre samfunn. Særlig i dag hvor Europa står overfor store sosiale utfordringer, er kulturen av største betydning for å hjelpe oss til å øke bevisstheten knyttet til vår felles historie og verdier, og oppnå toleranse, felles forståelse og sosial tilhørighet. «Det europeiske kulturminneår» i 2018 vil bli en god anledning til å sette fokus på det som binder europeerne sammen – vår felles historie, kultur og kulturarv. EU-Kommisjonen vil fortsette å støtte dette prisprosjektet og andre kulturminne-prosjekter gjennom programmet «Creative Europe», sier Tibor Navracsics, EU- kommissær for utdannelse, kultur, ungdom og sport.

Årets vinnere av de EUs kulturminnepriser/Europa Nostra Awards 2017 vil bli feiret under en høyprofilert begivenhet ledet i fellesskap av EUs kommissær Navracsics og Maestro Placido Domingo om kvelden 15 mai i St. Michaelkirken i Turku (Åbo). 14. mai om morgenen og formiddagen holdes «Excellence Fair», hvor prisvinnerne presenterer sine prosjekter. Den europeiske pristildelingsseremonien vil samle nærmere 1.200 deltakere fra hele Europa, inklusive fagfolk fra kulturminne-miljøet, frivillige og folk som støtter arbeidet innenfor kulturminnebevaring, så vel som ledende representanter fra ulike EU-institusjoner, vertskapslandet og andre medlemsland.

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
visitvaldres