Sterke navn og lokal nysgjerrighet lokket 17 på Valdresvertkurs

- Enestående interessant! Det innholdet jeg har fått servert fra både gründere og andre som har snakket her i dag har imponert meg, sier deltaker Ola Kristian Hegge.

Klokken nærmer seg 18:00 på kvelden og 17 påmeldte til årets basis Valdresvertkurs oppsummerer etter at alle åtte foredragsholdere har holdt sine innlegg.

Mandag 29. mai inviterte Valdres Natur- og Kulturpark (VNK) til basis Valdresvertkurs i staselige omgivelser i museets festsal.

Nysgjerrig på egen region

Stikkordet "nysgjerrig" kom opp flere ganger allerede før første foredrag da Jørand Ødegård Lunde, daglig leder i VNK, ba alle presentere seg og fortelle hvorfor de hadde kommet på kurset. 

Valdresvertkurset er egnet for alle som har glede av å lære mer om Valdres, om det er av ren egeninteresse eller om du driver en næringsvirksomhet. 

- Alle vadriser er i en vertskapsrolle hver dag. Hvis du møter noen på en tursti eller får et spørsmål på den lokale bensinstasjonen, så er du en ambassadør for Valdres, sier Ødegård Lunde.

- Vi setter opp disse kursene får å gi alle som ønsker det en liten smakebit av alt Valdres har å by på, avslutter hun før hun sparker igang første foredragsholder.

De beste formidlerne i sin bransje

Årets kurs hadde fokus på lokalhistorie, severdigheter, merkevarebygging, friluftsliv, lokal mat og service. Foredragsholderene er hentet fra øverste hylle, og historietimen med Jahn Børe Jahnsen ble et høydepunkt for mange.

Deltakerne satt lyttende og engasjerte da Jahnsen tok de med på en historisk rundtur i Valdres. Skjulte perler, kulturminner og krigshistorie rullet over skjermen og hang godt sammen med tildligere innlegg om mattradisjoner og kjente severdigheter.

Knut Ødegård fra Stølsvidda fortalte om gleder og utfordringer da hans fjellgriser ble et populært og etterspurt produkt.

Servicenæringens ukronede dronning, Solbjørg Kvålshaugen fra Fondsbu, avsluttet foredragsrekka med å overbevise alle om å behandle enhver gjest som en nær husvenn.

- Kom for å få inspirasjon

Ragnhild Sundheim fra Vestre Slidre var en fornøyd deltaker som på slutten av dagen satt med deltakerbevis og stjerner i øynene.

- Jeg var veldig nysgjerrig på hva dette kurset kunne gi meg, sier Sundheim til VNK.  

- Jeg sitter på en del landbrukseiendom og gamle hus, og trenger inspirasjon til hvordan jeg kan videreutvikle de ressursene jeg har. Bevaring av gamle bygninger har blitt en stor hobby med årene, og jeg brenner for stølsdrift og lokal mat. Sammen med dette vokser jo selvsagt også interessen for lokalhistorien, forteller hun.

- Ble du fornøyd da?

- Kjempefornøyd! Jeg har fått masse å tenke på som jeg kan ta med meg hjem, avslutter Sundheim smilende.

Årets foredragholdere og deltakere

FOREDRAGSHOLDERE:

Om Valdresmusea v/ Ole Aastad Bråten (Valdresmusea)
Hvorfor Valdresvertkurs? Hva er merkevaren Valdres? v/Henning Wangsnes (VNK)
Friluftsliv og appen Outtt v/Ina Syversen, VNK
Fra jord til bord: Matregionen Valdres V/Guri Grønolen (Fylkesmannen i Oppland/VNK)
Lokal matproduksjon v/Knut Ødegård, Stølsvidda
Opplevelser i Valdres v/Lene Dygd Kvisgaard (Visit Valdres)
Historie og severdigheter i Valdres v/Jahn Børe Jahnsen
Vertskap og service v/Solbjørg Kvålshaugen (DNT - Fondsbu)

DELTAKERE OG NYEKSAMINERTE VALDRESVERTER:

Helga Elise Perlestenbakken, Solveig Sandberg, Trine Melby, Martinus Slangen, Kristian Belsheim, Rune Andrè HovdaReidun B. Dølehuset, Margit Listerudbakken, Gro Skinningsrud, Abdirizaq Mohamed Mumin, Anne Irene Opperud, Anja Tschauschner, Ola Kristian Hegge, Mai Kristin Haugo, Mari Ormberg, Kathrin Aslaksby og Ragnhild Sundheim

Årets deltakere i basis Valdresvertkurs.
Lengst til venstre: Jørand Ødegård Lunde (VNK) og to av foredragsholderene, Solbjørg Kvålshaugen (Fondsbu) og Jahn Børe Jahnsen i midten (Foto: Lene Hovi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: