Sterke møter mellom barn, dyr og natur

Linus, Alexander og Knut Inge er klare for å sykle til Tansberg (Foto: Lene Hovi)

Det er 5. året Stølsveko er med på å gi barn fra 4. til 7. klasse en helt unik natur- og kulturopplevelse.

- Det hender det er med barn som aldri har vært på en støl før, forteller Lina Hovi. Hun er stølseier og med som aktivitetsleder på Stølsveko deler av uka.

- Å få være tett innpå dyrene og oppleve naturen så sterkt er viktig for alle barn i denne alderen. Denne uka er med på å introdusere eller utvide begrepet stølsliv til en aldersgruppe som er nysgjerrig på alt, forteller hun.

Venteliste

Årets Stølsveko ble fort fulltegnet, og en venteliste ble opprettet for de som meldte seg på for sent. De heldige i årets kull nikker ivrig når man spør om de har det fint og om de gleder seg til resten av uka.

- Vi har vært høyt og lavt, varme og våte om hverandre hele uka, smiler Mimmi Rudi. Hun er helsesøster i Øystre Slidre og med som aktivitetsleder for 4. gang i år.

- Ser du alle klærne som henger til tørk? Sant nok regnet det i hele går, men de våte klærne kommer like mye av at ungene høyst frivillig vasser uti elva og skal se på frosker, ler Rudi.

To netter i lavvo

Stølsveko 2017 har bydd på klatring i Hekleberg, fisking i Trøllåstjednet, orientering, førstehjelpskurs og flere stølsbesøk. De to siste nettene tilbringer gjengen i telt eller lavvo ved Veslevatn.

- I går var det stille her i litt før midnatt og full rulle igjen i 06:00-tiden i morges. Å være på fjellet sammen med gode venner både tar og gir energi, og jeg ser ingen gretne fjes her, ler Rudi.

- Jeg vil bli bonde!

Simen (10 år) er ikke fra gård selv, men har klare ønsker for voksenlivet.

- I går var vi på en støl og hjalp til med stellet. Kalvene var veldig kosete, og den jeg ble best kjent med fikk fort navnet "Koseklumpen". Jeg liker veldig godt å være med dyr, og en gang fikk jeg være med nabobonden når han hadde ei ku som skulle kalve. Etter denne uka her er jeg ganske så sikker på at jeg har lyst å ha gård sjøl når jeg blir stor. Ja, jeg vil bli bonde, sier Simen og ser rolig utover stølene rundt Lien.

Godt samarbeid

Stølsveko i Øystre Slidre er, i likhet med Friluftsskolen på Brennabu, et aktivitetstilbud som Valdres Natur- og Kulturpark, via Friluftsrådet, er med på å finansiere. Stølsveko er også et samarbeid med Oppland Fylkeskommune og Øystre Slidre kommune.

I tillegg er det ildsjeler og lokale helter i nærmiljøene som stiller opp.

- I år vil vi rette en spesiell takk til Fjellstyret i Øystre Slidre. De satte ut garn i Trøllåstjednet og lærte ungene å ta opp fisken og sløye den, forteller Mimmi Rudi.

Simen (10 år) er ganske sikker på at han har lyst til å bli bonde etter å ha vært med på Stølsveko (Foto: Lene Hovi)

Klatring i Hekleberg (Foto: Mimmi Rudi)

Magnus og Reidar Gran fra Fjellstyret sjekker fiskegarnet (Foto: Mimmi Rudi)

Rapellering ved Hekleberg (Foto: Mimmi Rudi)

Ole Aleksander og denne geita hadde en fin dag sammen (Foto: Mimmi Rudi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: