For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Plukk sopp i Valdres!

9. August 2017

Nyttevekster med økt popularitet (Foto: Rob van Kruining)

Her finner du hjelp og informasjon for å gjøre soppturen både givende og trygg.

Høsten er så smått i gang med å feste grepet og ukesvis med matauk ligger foran oss. Interessen for sopp øker over hele landet og i Valdres har vi mye god matsopp å by på!

- Her i vår region har vi mye sopp av kremle- og skrubbslekten oppe i stølsområdene, forteller Bente Brenna fra Valdres Sopp- og Nyttevekstforening.

- I tillegg er det rikelig med både piggsoppfåresopp og steinsopp i barskogene våre. Dette er gode matsopper som passer glimrende til høstsesongens middagsbord.

Skogens gull

- Hva med kantarellen?

- Den finnes faktisk også her, men er ikke så veldig utbredt. Du kan finne den i Vang og i de mer lavereliggende delene av Valdres i sør. Og så er det jo stor variasjon fra år til år, forteller Brenna. 

Stor interesse blant hyttefolk

Valdres Sopp- og Nyttevekstforening teller i dag 45 lokale medlemmer, men som hobby er det hytte- eller fritidsboligeiere som dominerer blant soppsankerne. Hvorfor er det slik?

- I Valdres har vi ikke så stor tradisjon for å plukke og forvelle sopp. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men vi tror at interessen er i ferd med å ta seg opp blant oss fastboende også. Det kan handle om usikkerhet og redsel for å få i seg giftige arter, og det er fullt forståelig. Å bli med på et fellesarrangement med soppeksperter, kan være en fin inngang til å finne din indre soppentusiast, sier Brenna.

På Valdres Sopp- og Nyttevekstforenings gruppe på Facebook kan du følge med på fremtidige arrangement og få gode innspill fra andre medlemmer i gruppa.

Den 30. august organiseres det tur med påfølgende soppkontroll, med oppmøte fra Valdres Auto kl 17.30. 

- Her er det bare å møte opp! Og det er spesielt hyggelig med nye fjes, oppfordrer Brenna.

Sikkerhetsregler, manuell og digital soppkontroll

- Er du usikker på hvilken sopp du har plukket, så sjekk med kyndige soppeksperter, mener Brenna.

I Valdres er det fire godkjente soppkontrollører, og to av de tar imot kontroll; Bente Brenna selv og Rob van Kruining. De to kan kontaktes på telefon hvis de er ledige, mail eller personlig oppmøte.

- Har du plukket mye sopp og er usikker på noen av artene, så må du ta med hele kurven. Hvis det ligger en giftig art blant de andre soppene, må hele kurven kastes. Pass også på å ha oppdaterte bøker og annen info om sopp med deg på turen. Det er stor utvikling på dette området, og fersk informasjon er essensielt, bedyrer Bente Brenna.

Kontaktinfo: 
Bente Brenna har telefon 90 65 08 06 og epost b-brem@online.no
Rob van Kruining har telefon 90 96 56 69

Den helt ferske appen Digital Soppkontroll er lansert og kan lastes ned til din telefon via App store (iPhone) eller google play (Android). Det sitter godkjente soppkontrollører fra hele Norge og sjekker dine innsendte spørsmål og bilder.

Mer om sopp

Fra NRK Dagsrevyen: Rekordinteresse for sopp
Test deg selv: Ta en soppquiz
Hva skal du lage med sopp? Her er gode soppoppskrifter

Steinsopp (Foto: Rob van Kruining)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
visitvaldres