Stølsvidda åpnet Valdres Matverkstad

Knut Ødegaard, kona Ragnhild Mobæk og deres ansatte åpnet fredag 19. oktober sitt nye skjære- og foredlingsanlegg på Breiset ved Fagernes. Historien om hvordan en gris i bryllupsgave ble til en bedrift med flere ansatte og nå eget foredlingsanlegg, har nådd et nytt høydepunkt.

Omvendte en vegetarianer

Den ene bryllupsgrisen ble til noen flere og etterhvert måtte det fremskaffes kunder for å bli kvitt kjøttet. Bestyrer på Fondsbu, Solbjørg Kvålshaugen, ble en av de aller første. 

- Jeg husker godt en engelsk turist som var vegetarianer. Etter historien om hvordan fjellgrisene til Knut og Ragnhild levde fritt på fjellet, spiste hun svinekjøttet vårt resten av oppholdet. Jeg er utrolig stolt og glad over samarbeidet med Stølsvidda, og ser meg ikke tilbake etter industrigris, fortalte Kvålshaugen før snoren ble klippet og Valdres Matverkstad offisielt ble åpnet.

Les mer om Stølsvidda her

- Smågal arbeidsnarkoman

Øystein Walle, daglig leder i stiftelsen "Kimen til vekst" kom med blomster og gratulerte ekteparet med åpningen. Stiftelsen har støttet Stølsviddas gode arbeid med å øke verdiskapningen i bedriften.

- Jeg har møtt Knut i mange sammenhenger, og det er ikke sjelden at et møte oss i mellom kommer på tampen av en 36 timers "arbeidsdag". Det er en enorm egeninnsats og ståpåvilje i ekteparet Ødegaard og Mobæk, og jeg er helt sikker på at de vil fortsette å satse og nå langt, sa Walle.

Plass til flere

Valdres Matverkstad vil etterhvert også kunne ta inn flere brukere av anlegget på Breiset. Det er rigget med komplett nedskjæringsanlegg og storkjøkken, slik at større deler av kjøttforedlingen kan finne sted i Valdres. 

Her er pølsemakeri, nedskjeringsmulighet for av rein, stor- og småfe samt stort fryse- og tørkerom. 

Til Valdres Matverkstad hører det også til et skinkehotell for speking på stølen.

Smaksprøver av svinetunge

Ryddig og pedagogisk forklart på vei inn i Valdres Matverkstad

Foto og tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: