For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Fjelldansen med økosofi og vertikaldans

5. Oktober 2018

Per Ingvar Haukeland, Halgrim Hansegård og tolv dansere snakket om hvordan mange mennesker i dag forholder seg til natur som "noe der ute som vi ikke er en del av". Det er en utvikling økosofien ønsker å snu. (Foto: Lene Hovi)

Høstferieuka holdt Fjelldansen workshop i vertikaldans i FRIKAR-Smia. Som innledning til kurset var pedagog og filosof Per Ingvar Haukeland invitert til Aurdal. Haukeland og Hallgrim Hansegård jobber sammen om konseptet "FRIKAR i fossen: Draumefangaren", der økosofi og dypøkologi er forankret i budskapet.

- Dette skal handle om hvilken rolle dansen kan ha for å nærme oss naturen, i stedet for å fjerne oss fra den, sier Hansegård innledningsvis.

Danserne er godt kledt og sitter ved en gapahuk nedenfor Smia. Per Ingvar Haukeland har vært tidlig ute og fyret opp bålet.

Haukeland har tidligere jobbet tett med Arne Næss, som også kalles økosofiens grunnlegger. Økosofi kan enkelt forklares som et livssyn som handler om å endre menneskenes forhold til naturen. Denne oktoberdagen skulle danserne lære seg å bli en del av den.

«Mangel på natur-syndromet»

- I dag er det mange barn som er så lite ute i naturen at de har dårligere balanse og er mer stresset og frustrerte enn tidligere. Dette kalles «mangel på natur-syndromet». Vi mennesker har gjennom vitenskapen objektivisert og «av-fortryllet» naturen og dermed adskilt oss fra den. Men vi er natur, vi også. De som betviler det kan jo prøve å holde pusten, sa Haukeland.

Han er dypt imponert over danserne som har meldt seg på kurset.

- Dere er med på å «gjen-fortrylle» naturen ved å ta den i bruk på naturens egne betingelser.

Koblet på sansene

Haukeland og danserne gikk gjennom noen elementære øvelser for å bli mer i ett med naturen, teknikker som alle kan ha i bakhodet når man beveger seg i ute.

- Det å koble på sansene, kjenne at man er en del av bakken man går på, lære seg å løfte blikket og stole på at kroppen vet hvordan den skal bevege seg, høres enklere ut enn det er, sa Haukeland, samtidig som deltakerne lærte seg å gå som en rev med blikket fremover, ikke i bakken.

Smidige sprell i Smia

FRIKAR-smia huser mye aktivitet for tiden, og er også en kunstnerresidens for Fjelldansen som er støttet av Kulturrådet, Oppland fylkeskommune og Valdres Natur- og Kulturpark. 

Resten av uka holdt Fjelldansen workshop i vertikaldans med Federica Madeddu og Yuri Plebani fra Cafelulè. Vertikaldans er en danseform der man er sikret i et tau langs en vegg eller i et fjell og bruker tyngdekraften til å skape spennende bevegelsesmønstre. 

Halgrim Hansegård har praktisert vertikaldans i en årrekke, her fra Festspillene i Bergen i 2008:

«Fjelldansen, regional kompetansesenter for dans» sine aktiviteter arrangeres i regi av FRIKAR.
Se øvrige kurs og aktiviteter i FRIKAR-smia

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook