For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Volden rigger seg for fremtiden

16. August 2018

Vil bli Miljøfyrtårn: Lene og Ola Volden (i midten) driver Volden i Valdres og starter nå arbeidet med å bli Miljøfyrtårnsertifisert. De får veiledning av Karianne Borchgrevink (t.v.) fra Valdres Næringshage, og dekket utgifter ved konsulenthjelp via Hytteprosjektet som ledes av Fredrik Holte-Breien (t.h). (Foto: Lene Hovi)

Prosjektet "Bærekraftig hytteutvikling" og Valdres Næringshage serverer i høst en gavepakke til hyttenæringen i Valdres. Kjøkkenprodusenten Volden i Valdres hev seg på umiddelbart og vil komme i gang så fort som mulig.

Klar forventning i markedet

- Vi har snakket om å sertifisere oss som Miljøfyrtårn lenge. Når vi nå fikk muligheten til å gjøre dette med så god oppfølging fra Næringshagen ble valget enkelt, sier Ola Volden.

Næringsutvikler Karianne Borchgrevink mener bedriften tar et viktig skritt i riktig retning.

- Markedet begynner å ta bevisste valg i forhold til dette, og sertifiseringen vil gjøre bedriften bedre rustet i fremtiden, mener hun.

Fredrik Holte-Breien er prosjektleder for "Bærekraftig hytteutvikling" via Valdres Natur- og Kulturpark og finansierer fra sitt prosjekt sertifisert konsulenthjelp av Erik Berg i prosessen.

- Sertifisering er ikke et "ork", det er både økonomiske og arbeidsmiljømessige gevinster i andre enden, sier Holte-Breien.

Travle tider

Volden i Valdres har i årenes løp vist omstillingsvilje og -evne, og har gått fra å være et foretak med tre ansatte med gårdsdrift på si, til å i dag være en fulltids kjøkkenleverandør med åtte ansatte og full avtalebok.

- Gjennom Næringshagen og bedriftsnettverket Valdres Expo har vi funnet veien og formen vi vil drive videre på, men vi mangler miljøsertifiseringen som vil gjøre bedriften vår enda bedre rigget for neste generasjon. Vi ønsker at det skal være arbeidsplasser i dette firmaet i mange år fremover, sier Ola Volden.

Kona Lene mener det også er snakk om et viktig konkurransefortrinn.

- Vi har merket stor endring de siste to-tre årene, og fokuset på ekte tre, varige materialer og bærekraftige løsninger er enormt. Tross travle tider, mener vi at vi må prioritere denne prosessen nå. Det er ingen tvil om hvilket valg kunden tar hvis det står mellom to anbud, der det ene kan smykke seg med et miljøsertifikat, sier hun.

I tillegg har de lenge lurt på hvordan de best kan resirkulere eller benytte seg av avkapp og annet restmateriale i produksjonen.

- Vi ser at resirkulert materiale også er etterspurt for tiden, og tror vi får gode innspill på hvordan bedre utnyttelse av dette vil slå ut både økonomisk og miljømessig. Vi gleder oss til å sette i gang, sier de to.

Tredjemann ut 

Borchgrevink forteller at tilbudet om veiledning og fullfinansiert konsulenthjelp mot Miljøfyrtårnstatus først og fremst har gått ut til medlemmene i bedriftsnettverket Valdres Expo.

- I dette nettverket er Vyrk og Hedda Hytter allerede sertifisert på eget initiativ. Volden blir da tredje i rekken av miljøsertifiserte i et nettverk av ti bedrifter. Vi håper at flere benytter denne muligheten, og tar kontakt med Valdres Næringshage hvis de har spørsmål om dette.

Erik Berg er sertifisert konsulent i Stiftelsen Miljøfyrtårn. Han var ikke med på dette møtet, men skal følge Volden i arbeidet fremover.

- Valdres er en destinasjon som folk forbinder med ren og flott natur. At hyttebransjen ønsker å stemple seg med et gjennomført miljøansvar er jeg veldig stolt over. Det gir produktene de leverer en merverdi, og skaper større tillitt mellom leverandør og kunde, mener Berg.

- Jeg gleder meg til å starte opp prosessen sammen med Volden!

Les mer: 
Dette er Bærekraftig Hytteutvikling i Valdres
Dette er Miljøfyrtårn

Tekst:
Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
visitvaldres