For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Stølsruta åpnet med taler og fellestur

6. August 2018

Fellestur: 55 personer ble med på fellesturen fra Øvre Nøsen til Jaslangen etter programmet på Vasetstølen. Et grått regnvær skiftet til strålende sol under turen. (Foto: Lene Hovi)

Stølsruta åpnet som Historisk vandrerute fredag 3. august. Prominente gjester, hytteeiere og stølsdrivere møtte mannsterke opp for å overvære åpningen.

- Et sabla godt prosjekt

- Stølsruta vil bidra til å vitalisere dette historisk viktige kulturlandskapet som stølskulturen har skapt. Det er nettopp det Historiske vandreruter handler om, å bringe folk ut i naturen og inn i historien, sa avdelingsdirektør hos Riksantikvaren, Leidulf Mydland under åpningsarrangementet på Vasetstølen.

Cirka 120 personer kom på Vasetstølen for den mer formelle delen av åpningen og fikk god innsikt i arbeidet rundt og verdien av Stølsruta.

- Dette er rett og slett et sabla godt prosjekt, og vi er glade for å innlemme Stølsruta i familien av Historiske vandreruter, sa Mydland.

Begeistret: Avelingsdirektør hos Riksantikvaren, Leidulf Mydland, snakket varmt om Stølsruta og ble ikke mindre begeistret da han fikk prøvegå delen mellom Nøsen og Jaslangen. (Foto: Lene Hovi)

Takket bøndene

På talerlisten under den mer formelle delen av åpningen stod, i tillegg til Mydland fra Riksantikvaren, ordførerene fra de tre kommunene som Stølsruta går igjennom, statsekretær Hanne Blåfjelldal, samt representanter fra DNT sentralt, fylkeskommunen og fylkesmannen i Oppland. Felles for talerne var respekten de uttrykte for bøndene som fortsatt velger å drive aktiv støling om sommeren.

 - Dette er faktisk hverdagen til bøndene som tar med budskapen til fjells og skaper fantastiske landbruksprodukter. Det er bøndene som holder kulturlandskapet ved like og sørger for at vi andre kan nyte godene og vandre mellom stølene med alle sansene tilfredsstilt, sa Blåfjelldal i sitt innlegg.

Se billedgalleri fra talene og fellesturen her

Stølslivet før og nå

Iført Felleskjøpet-dresser tok stølsbruker Gerd Nanti Vika Helle og hennes to barnebarn scenen med storm da Gerd fortalte om livet på stølen.

 - Vi var ikke gamle ungene når vi begynte å få ansvar og egne oppgaver på stølen om sommeren. Det var mye hardt arbeid, men vi elsket det. Fritiden var tross alt så mye mer "fri" her i fjellet, og samspillet med dyrene er fortsatt noe helt eget, fortalte Nanti med god hjelp av barnebarna Alma og Eline.

Publikum fikk alle en bit av brisk, slik at de kunne få oppleve lukten av støl under innslaget.

Livet på stølen: Gerd Nanti Vika Helle og barnebarna Alma og Eline fortalte glødende om livet på stølen. Gerd driver støl på Jaslangen og lærer opp nye budeier i kommende generasjoner. (Foto: Lene Hovi)

Ga mersmak

Grethe Warendorph og Sverre Didriksen fra Asker har hatt hytte på Vaset i en årrekke og er svært begeistret for området. De deltok på åpningsarrangementet på Vasetstølen og ble med på fellesturen fra Nøsen til Jaslangen etterpå. De syntes åpningen var et flott arrangement.

- De var fint å høre at interessen for å ivareta stølslandskapet er forankret opp på et så høyt nivå, og veldig gøy at vi nå har fått en DNT-rute i nærområdet. Vi synes det er trist å se at det blir stadig færre aktive støler her, men setter stor pris på de som holder tradisjonen i hevd, sier Warendorph som allerede som liten fikk et nært forhold til Vasetområdet, da familie har hatt hytte her i hele hennes oppvekst.

Sverre tok fjellskoene fatt og gikk 20 km av Stølsruta fra Nøsen og sydover mot Tisleidalen dagen etter åpningsturen.

 - Her oppdaget jeg flere støler og fikk se et rikt fugleliv. Da jeg kom hjem på hytta igjen la jeg og Grethe planen om å gå ruta fra Jaslangen og inn mot Vang i uka som kommer. Vi kan vel si at åpningsarrangementet ga mersmak, forteller Didriksen.

Vil du gå Stølsruta? Finn turbeskrivelse her

Mersmak: Grethe Warendorph og Sverre Didriksen fra Asker ble begeistret for Stølsruta og har allerede tatt i bruk flere deler av ruta etter åpningsarrangementet. (Foto: Lene Hovi)

Se video fra åpningsturen:

Tekst: Lene Hovi
lene.hovi@valdres.no

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
visitvaldres