Tilbrakte høstferien på stølen

Fottur opp Rabalsmellin var en del av årets program under Stølsveko. (Foto Liv Vingdal)

I skiftende vær, men med strålende humør, fikk 11 skoleelever på 5.-7. trinn et dypdykk i støl- og fjellopplevelser denne høstferien. Den årlige Stølsveko ble arrangert i Øystre Slidre også i år, men ble noe nedskalert grunnet koronasituasjonen.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Stølsveko

Over tre dager fikk barna være med på både nye og kjente aktiviteter.

- Dette er litt essensen i Stølsveko. Noen har fisket, padlet og spikket før, mens andre prøver det for første gang. Det blir en fin dynamikk i gruppa når barn kan lære ulike ting av hverandre under veiledning av trygge voksne, sier folkehelsekoordinator i Øystre Slidre Kommune, Liv Vingdal.

Det er 8. året kommunen, fjellstyret, stølseiere og Valdres friluftsråd inviterer barn og unge til faglig og lekent samspill i Øystre Slidre. I år var også Beito Aktiv og Beito Husky med.

Torader og frileik

Vingdal forteller at årets Stølsveko startet med stølsbesøk på Rabalen. Neste dag tok fjellstyret ungene med til Rognsfeten der stirydding, bålbrenning, fisking og lære om fugl- og dyreliv stod på programmet. Siste dag tilbragte gjengen i kano på Øyangen og med full aktivitet i Beitocampen.

- Programmet er passe løst lagt opp. Det skal være mye tid til frileik i ungenes eget tempo i et slikt opplegg, og det er så flott å se hvordan de aktiverer seg selv mellom slagene. Her er det masse tid til å senke skuldrene, rulle i gresset og hoppe i søledammer også. Mobiler og nettbrett ligger igjen hjemme, men det er det heller ingen som savner, forteller Vingdal.

Hun trekker frem historien om da toraderspiller og stølsnabo, Gunnar Nerstad, kom innom Anne Karine Milo, der ungene var på stølsbesøk første dagen.

- For en stemning! Ungene trampet i takt og snakket ivrig om musikk og de ulike instrumentene de enten kan, eller ønsker å lære seg å spille på. Årets deltakere ble en veldig fin og sammensveiset gjeng.

Ekte opplevelser

Stølsveko er en del av Friluftsskolen, og skal handle om å være ute i naturen og oppleve enkle gleder og ekte opplevelser.

- Vi slår et slag for det enkle friluftsliv og det å tilbringe mer av fritiden ute i det lokale nærmiljøet. Ungene aktiverer seg på en helt annen måte og ser ut til å storkose seg. Slik sett blir dette også en flott læringsarena. Vi må ikke undervurdere effekten av friluftslivet, avslutter Liv Vingdal.

 Kosleg innestund i selet til budeia Anne Karine Milo på Rabalen Koselig innestund i selet til budeie, Anne Karine Milo, på Rabalen (Foto: Liv Vingdal)

Sammen med Øystre Slidre fjellstyre fikk barna lage bålplass, rydde sti, fiske, spikke og grille. (Foto: Anne Frugård)
 

Friluftsliv er påfyll av ekte opplevelser i alle aldre. (Foto: Liv Vingdal)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: