For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Vil tenke nytt rundt kurven

13. Februar 2020

Bredt samarbeid: Elever og lærere ved restaurant- og matfag på Valdres vidaregåande skule tok i mot lokalmatentusiaster for å lære mer om kurvens historie og rolle på vårt lokale matfat. (Foto: Lene Hovi)

Finnes det et potensiale i kurven vi ikke har hentet ut? Det vil Guri Grønolen fra Fylkesmannen i Innlandet finne ut av, og tror noe av svaret kan ligge i å koble kurve-veteraner, friske fjes i kokkefaget og en heiagjeng fra Valdres Natur- og Kulturpark.

Tekst: Lene Hovi/Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

- På nasjonalt nivå har regjeringen uttalt store ambisjoner for Matnasjonen Norge. Mat henger tett sammen med reiseliv, kultur, miljø og helse, men det viktigste nå er kanskje å rekruttere de unge til matbransjen. Det er dere som er her i dag som evner å tenke nytt, åpnet Guri Grønolen møtet på Valdres vidaregåande skule onsdag 12.februar.

Hun fortalte elevene på restaurant- og matfag om turistenes økende etterspørsel etter lokale smaksopplevelser og hvilken særstilling mat fra Valdres har som ett av landets fire viktige matområder, i følge Matmerk.

- Likevel ser vi at mangelen på fagfolk i matbransjen er så foruroligende at regjeringen nå har satt ned et eget utvalg for å sikre rekruttering. Å lage ekte tradisjonsmat er et stolt håndverk, og jeg er så glad for å se at dere har tatt det veivalget dere har tatt og håper at flere av dere ser verdien i å fremme lokale mattradisjoner, sa Grønolen.

Høsten 2019 startet hun samarbeidet med faglærer Sven Berggren ved kokkelinja på Leira, og elevene har allerede fått testet noe produktutvikling rundt kurv.

Kurvens historie

Harald Lund og Bente Rakstad var blant ildsjelene som jobbet for å gi kurv fra Valdres status som geografisk beskyttet via Matmerk. Dette er en internasjonal merkeordning som både rakfisk og kurv deler med blant annet parmaskinke og champangne. De fortalte elevene om jobben for å gi kurven i Valdres status som nasjonal matskatt.

- i 2011 kom vi i mål etter mange år med dokumentering. Nåløyet var lite, men vi klarte å bevise at Valdres har helt egne oppskrifter og forutsetninger for å tørke kjøtt. Vi bruker ikke startkulturer eller kjølerom, men vi er helt avhengige av tørt og kjølig fjellklima, fortalte Harald Lund da han trakk kurvens historie for elevene.

Kurven ble i 2011 det første spekeproduktet i Norge som fikk merket "Geografisk beskyttet betegnelse".

Mat og merkevaren Valdres

Henning Wangsnes i Valdres Natur- og Kulturpark viste kokkeelevene hvilken rolle mat har i en regional merkevarebygging.

- Når du spør en fra Oslo hva de forbinder med Valdres er "rakfisk" noe av det første som kommer opp. Er dette en status vi kan gi kurven også? Klarer vi å løfte den fra å være et pålegg og tilbehør til rømmegrøt, til å bli festmat? Valdres er veldig gode på lokal mat, men vi kan alle bli mer bevisste og stolte av dette - og det krever en innsats. Rakfiskfestivalen var heller ingen stor suksess de første årene, men med målrettet merkevarebygging har dette blitt en av landets største matfestivaler, fortalte Wangsnes.


Produktutvikling: Elevene ved restaurant- og matfag på Valdres vidaregåande skule startet opp prossessen med å tenke nytt rundt kurven allerede før jul. (Foto: Valdres VGS)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook