Vær stolt, vær ærlig og spis mer Opplandstaco!


Fornøyde arrangører og foredragsholdere: (f.v.) Hilde Tveiten Døvre, Anne Mette Johnsen, Kathrin H. Aslaksby, Marte Olsen og Guri Grønolen. (Merete Hovi og Olav Lie-Nilsen er ikke med på bildet) Foto: Lene Hovi

Inspirasjonskvelden "Lokalmat på alle bord" samlet cirka 60 personer i Månostogo på Valdres vidaregåaende skule onsdag 4. mars. Her ble det servert oppmuntrende salver fra talerstolen og kurv med en ny vri til kveldsmat.

Tekst: Lene Hovi/Valdres Natur og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

Det var bondesønnen fra Hokksund, Olav Lie-Nilsen, som åpnet foredragsrekken denne kvelden. Han fortalte om da han, etter flere år som direktør på Thorbjørnrud Hotell, presterte å kjøpe og overta hele greia to uker før finanskrisen slo inn i 2008.

- Jeg lærte meg å tenke veldig nytt veldig fort siden konkurransen ble brutal i de tidene. Jeg ville at gjestene mine skulle dra pur lykkelige, men blakke hjem - og da måtte jeg gi dem noe ekstra. Maten fikk en svært sentral plass i konseptet mitt, og den skulle være lokal, fortalte Lie-Nilsen.

Etterhvert kjøpte han nedlagte Kjekshus gård, og etter en kraftig renovering hadde han nå skaffet hotellet sitt et eget spiskammer.

-  Kyr, sau og selvdyrkede grønnsaker gir maten på hotellet en kortreist og kjent historie. Og når hotellbassenget ble gjort om til ysteri kunne vi virkelig begynne å hente merverdi ut av gårdsdrifta og hente hjem gjeve ostemedaljer, fortalte en energisk bonde og hotelleier til gjengen fra Valdres denne kvelden.

Lokalmat, foredling og måltidskultur henger sammen, mener han.

- Det er alltid givende å jobbe med noen som kan noe annet enn deg selv. Samarbeid er viktig og det finnes vanvittig fagkompetente folk i landbruket. Det aller viktigste er å være ærlig, ikke nødvendigvis unik, avsluttet Lie-Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)- Vi på Thorbjørnrud er best på lokalmat. Det hevder vi i hvertfall selv, og da blir det en sannhet vi må leve opp til, fortalte Olav Lie- Nilsen. (Foto: Lene Hovi)

#matfravaldres

I anledningen at kurv og rakfisk nylig har fått følge med stølssmøret som matprodukter med juridisk vern via Matmerk, kom selveste kommunikasjonsdirektør i Matmerk, Anne Mette Johnsen, på besøk til Leira.

- Stølssmøret fikk i 2019 beskyttet tradisjonelt særpreg, og Valdres er et område der denne håndverkstradisjonen er høyst aktiv og verdsatt. Nå har dere tre matskatter å smykke dere med - bruk dem, vær stolte og skryt av dere selv, var Johnsens klare tale.

Hun er også veldig opptatt av at matprodusenter skal samarbeide mer og være synligere. 

- Vi ser at produsentsammenslutninger som samarbeider har større sjanse for å lykkes, til tross for at man også er konkurrenter. Bruk hverandres talenter, og for all del - ta i bruk hashtaggen "matfravaldres". Der ligger det mye gratisreklame og venter på dere, sa Johnsen.

Se video fra inspirasjonskvelden her:

Opplandstaco

Det skal mye til å finne en større lokalmat-entusiast enn Marte Olsen, økologen fra Oslo som er bosatt på Dokka. I en hel måned spiste hun utelukkende mat fra hjemfylket, den gang Oppland, og benyttet også matprodusenter i Valdres under prosjektet.

- Min overordnede tanke er at kloden blir det vi spiser, og at matproduksjon og miljø henger veldig tett sammen. Jeg møtte noe skepsis i forhold til hva jeg kunne dyrke selv i grønnsakshagen min på Dokka, men tror jeg kan kvittere ut at det er fullt mulig å dyrke det meste også her, sa Olsen og viste bilder av bugnende åkre med brokkoli, kålrot og neper.

I prosjektet hennes var det viktig å spise godt og variert, og til og med den berømte fredagstacoen be servert med råvarer fra Oppland. Hun viste salen et bilde og det ble humret rundt bordene.

- Kanskje ikke så veldig klassisk taco utseendemessig, men det ble veldig, veldig godt, smilte Olsen og slo et varmt slag for Reko-ringer og gode direktemøter mellom produsenter og kunder.

Kurv med ny vri

Det ble servert kveldsmat til de fremmøtte i Månostogo denne kvelden, og elever i 2. klasse ved restaurant- og matfag disket opp med flere ulike retter med spennende bruk av kurv. Faglærer ved kokkelinjen, Sven Berggren, og Guri Grønolen fra Fylkesmannen i Innlandet har satt i gang et samarbeid for å teste ulik produktutvikling med kurv i hovedrollen.

Ungdommene imponerte stort, og noen av matprodusentene fikk smake egen kurv servert med jordbær, chevre, blåmuggost, asparges, som garnityr i suppe og som komponent i pytt i panne, sammen med rotgrønnsaker.

Thea Rognås, Christine Bøen, Sven Berggren og Sander Grythe Gjevre er elever og faglærer ved restaurant- og matfag på Valdes VGS. De hadde lekt seg med kurven og serverte begeistrede deltakere en rekke nye måter å bruke kurven på. (Foto: Lene Hovi)

Etter suksessen med snøggtreff mellom lokalmatprodusenter og serveringsbedrifter i Valdres i desember 2019, fortsetter Guri Grønolen fra Fylkesmannen i Innlandet og Valdres Natur- og Kulturpark samarbeidet med Hilde Tveiten Døvre fra Valdres Næringshage og Merete Hovi fra Visit Valdres. Målet er å koble matprodusenter og reiseliv tettere sammen i Valdres.

I tillegg til nevnte foredragsholdere bidro Katharina Sparstad fra Norsk Seterkultur. Hun snakket om prosessen for å få stølssmøret juridisk vernet. Kathrin H. Aslaksby fortalte om sin deltakelse på Internationale Grüne Woche i januar, og Siri Ødegård ga de fremmøtte et innblikk i REKO-ringer og fordelene rundt disse.

Klikk her: Flere artikler fra Valdres Natur- og Kulturpark

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: