For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

Vær stolt, vær ærlig og spis mer Opplandstaco!

5. Mars 2020


Fornøyde arrangører og foredragsholdere: (f.v.) Hilde Tveiten Døvre, Anne Mette Johnsen, Kathrin H. Aslaksby, Marte Olsen og Guri Grønolen. (Merete Hovi og Olav Lie-Nilsen er ikke med på bildet) Foto: Lene Hovi

Inspirasjonskvelden "Lokalmat på alle bord" samlet cirka 60 personer i Månostogo på Valdres vidaregåaende skule onsdag 4. mars. Her ble det servert oppmuntrende salver fra talerstolen og kurv med en ny vri til kveldsmat.

Tekst: Lene Hovi/Valdres Natur og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

Det var bondesønnen fra Hokksund, Olav Lie-Nilsen, som åpnet foredragsrekken denne kvelden. Han fortalte om da han, etter flere år som direktør på Thorbjørnrud Hotell, presterte å kjøpe og overta hele greia to uker før finanskrisen slo inn i 2008.

- Jeg lærte meg å tenke veldig nytt veldig fort siden konkurransen ble brutal i de tidene. Jeg ville at gjestene mine skulle dra pur lykkelige, men blakke hjem - og da måtte jeg gi dem noe ekstra. Maten fikk en svært sentral plass i konseptet mitt, og den skulle være lokal, fortalte Lie-Nilsen.

Etterhvert kjøpte han nedlagte Kjekshus gård, og etter en kraftig renovering hadde han nå skaffet hotellet sitt et eget spiskammer.

-  Kyr, sau og selvdyrkede grønnsaker gir maten på hotellet en kortreist og kjent historie. Og når hotellbassenget ble gjort om til ysteri kunne vi virkelig begynne å hente merverdi ut av gårdsdrifta og hente hjem gjeve ostemedaljer, fortalte en energisk bonde og hotelleier til gjengen fra Valdres denne kvelden.

Lokalmat, foredling og måltidskultur henger sammen, mener han.

- Det er alltid givende å jobbe med noen som kan noe annet enn deg selv. Samarbeid er viktig og det finnes vanvittig fagkompetente folk i landbruket. Det aller viktigste er å være ærlig, ikke nødvendigvis unik, avsluttet Lie-Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)- Vi på Thorbjørnrud er best på lokalmat. Det hevder vi i hvertfall selv, og da blir det en sannhet vi må leve opp til, fortalte Olav Lie- Nilsen. (Foto: Lene Hovi)

#matfravaldres

I anledningen at kurv og rakfisk nylig har fått følge med stølssmøret som matprodukter med juridisk vern via Matmerk, kom selveste kommunikasjonsdirektør i Matmerk, Anne Mette Johnsen, på besøk til Leira.

- Stølssmøret fikk i 2019 beskyttet tradisjonelt særpreg, og Valdres er et område der denne håndverkstradisjonen er høyst aktiv og verdsatt. Nå har dere tre matskatter å smykke dere med - bruk dem, vær stolte og skryt av dere selv, var Johnsens klare tale.

Hun er også veldig opptatt av at matprodusenter skal samarbeide mer og være synligere. 

- Vi ser at produsentsammenslutninger som samarbeider har større sjanse for å lykkes, til tross for at man også er konkurrenter. Bruk hverandres talenter, og for all del - ta i bruk hashtaggen "matfravaldres". Der ligger det mye gratisreklame og venter på dere, sa Johnsen.

Se video fra inspirasjonskvelden her:

Opplandstaco

Det skal mye til å finne en større lokalmat-entusiast enn Marte Olsen, økologen fra Oslo som er bosatt på Dokka. I en hel måned spiste hun utelukkende mat fra hjemfylket, den gang Oppland, og benyttet også matprodusenter i Valdres under prosjektet.

- Min overordnede tanke er at kloden blir det vi spiser, og at matproduksjon og miljø henger veldig tett sammen. Jeg møtte noe skepsis i forhold til hva jeg kunne dyrke selv i grønnsakshagen min på Dokka, men tror jeg kan kvittere ut at det er fullt mulig å dyrke det meste også her, sa Olsen og viste bilder av bugnende åkre med brokkoli, kålrot og neper.

I prosjektet hennes var det viktig å spise godt og variert, og til og med den berømte fredagstacoen be servert med råvarer fra Oppland. Hun viste salen et bilde og det ble humret rundt bordene.

- Kanskje ikke så veldig klassisk taco utseendemessig, men det ble veldig, veldig godt, smilte Olsen og slo et varmt slag for Reko-ringer og gode direktemøter mellom produsenter og kunder.

Kurv med ny vri

Det ble servert kveldsmat til de fremmøtte i Månostogo denne kvelden, og elever i 2. klasse ved restaurant- og matfag disket opp med flere ulike retter med spennende bruk av kurv. Faglærer ved kokkelinjen, Sven Berggren, og Guri Grønolen fra Fylkesmannen i Innlandet har satt i gang et samarbeid for å teste ulik produktutvikling med kurv i hovedrollen.

Ungdommene imponerte stort, og noen av matprodusentene fikk smake egen kurv servert med jordbær, chevre, blåmuggost, asparges, som garnityr i suppe og som komponent i pytt i panne, sammen med rotgrønnsaker.

Thea Rognås, Christine Bøen, Sven Berggren og Sander Grythe Gjevre er elever og faglærer ved restaurant- og matfag på Valdes VGS. De hadde lekt seg med kurven og serverte begeistrede deltakere en rekke nye måter å bruke kurven på. (Foto: Lene Hovi)

Etter suksessen med snøggtreff mellom lokalmatprodusenter og serveringsbedrifter i Valdres i desember 2019, fortsetter Guri Grønolen fra Fylkesmannen i Innlandet og Valdres Natur- og Kulturpark samarbeidet med Hilde Tveiten Døvre fra Valdres Næringshage og Merete Hovi fra Visit Valdres. Målet er å koble matprodusenter og reiseliv tettere sammen i Valdres.

I tillegg til nevnte foredragsholdere bidro Katharina Sparstad fra Norsk Seterkultur. Hun snakket om prosessen for å få stølssmøret juridisk vernet. Kathrin H. Aslaksby fortalte om sin deltakelse på Internationale Grüne Woche i januar, og Siri Ødegård ga de fremmøtte et innblikk i REKO-ringer og fordelene rundt disse.

Klikk her: Flere artikler fra Valdres Natur- og Kulturpark

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook