NAV Valdres: - Dramatisk, men ser tendens til positiv endring

Regionstyremøtet i Valdres, mandag 27. april, startet med en orientering fra Britt Irene Vårvik, avdelingsleder kommunale tjenester hos NAV Valdres (nederst til høyre). Hun beskriver situasjonen i Valdres som dramatisk, men ser også noen lyspunkter.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Fra å ha ligget på en stabilt lav arbeidsledighet på 1,5-2 prosent av arbeidsstyrken før koronakrisen, er vi i Valdres nå samlet oppe i 9,9 prosent av helt arbeidsledige. Det er spesielt ansatte i bransjer som overnatting, service, transport og varehandel som er rammet, men koronakrisen treffer bredt, sa Vårvik.

Ledigheten er høyest i Øystre Slidre, som alene er oppe i 16,4 prosent arbeidsledige, og tallet for Nord-Aurdal er på 11,3 prosent. (Se tall for alle kommuner nederst i saken)

Ser positive tendenser

Siden 20. april har Norge og Valdres åpnet forsiktig opp på de nasjonale restriksjonene, og Vårvik ser en nedgang i antall arbeidsledige i Valdres.

- I tråd med at samfunnshjulene nå sakte settes i gang, får dette en positiv innvirkning på noen av bransjene og antallet arbeidsledige er i ferd med å falle. I Nord-Aurdal alene ser vi en reduksjon i antall ledige på 34 personer de siste to ukene.

1249 søknader om dagpenger

Vårvik orienterte videre om tall og fakta i Valdres, der det er registrert 1249 søknader om dagpenger ved permitteringer direkte knyttet til koronakrisen. (Se tall fordelt på kommuner nederst i saken)

- På grunn av koronasituasjonen forventer vi lengre saksbehandlingstid på søknader om dagpenger, men permitterte og arbeidsledige som venter på å få behandlet søknaden sin kan søke om forskudd på dagpenger. Vi håper dette kan imøtekomme noe av usikkerheten, sier Vårvik.

Les mer om forskudd på dagpenger for permitterte og arbeidsledige her

Selvstendige og freelancere

Vårvik orienterte videre om kompensasjonsordingen for tapte inntekter for selvstendig næringsdrivende og freelancere.

- I begynnelsen av mai vil det åpnes for søknader til denne ordningen. Vi i NAV vil behandle disse fortløpende, og vi håper det blir en god ordning for disse gruppene, sier hun.

164.000 kr i sosialhjelp 

I Valdres er det pr i dag utbetalt 164.000 kr i sosialhjelp som er direkte knyttet til konsekvenser av koronakkrisen. 

Slik kan du kontakte NAV Valdres ved spørsmål/behov for hjelp:

Egen nettside: NAV VALDRES

Telefon: For å øke tilgjengeligheten lokalt, har NAV Valdres opprettet to egne telefonnumre:
- Akutt behov for nødhjelp: 92472720 (Betjenes daglig fra kl 09-11)
- Eget nummer for arbeidsgivere: 48205712 (Betjenes daglig kl 10-14)

Telefon NAV sentralt: kl. 08.00–15.30 55 55 33 33. Kontoret er stengt for publikum.

Flere tall fordelt på kommuner:

Les flere nyheter fra Valdres Natur- og Kulturpark

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: