Sykkelgutta ryddet gammel søppel på sine favorittsteder

Totalt 150 kilo mindre søppel i naturen. Fra venstre: Eirik Kvisgaard Midthus, Henrik Bergsund og Anders Noraker fra CK Valdres ryddet søppel i regi av Aksjon Aqua. Området rundt Fløafjordveien og Leirasanden fikk seg en god rensk. (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Noe av det rareste vi fant var en brukt airbag og et kaninbur, som heldigvis var tomt. Ellers var det veldig mye plastsøppel der vi plukket i dag. Helt til slutt fant vi cirka 200 biofilmbærere. Da var vi egentlig ferdige, men vi ble litt hekta av å lete etter de små plastringene som ser ut som spagetti.

Det forteller Anders Noraker, Eirik Kvisgaard Midthus og Henrik Bergsund.

De tre er ivrige medlemmer av CK Valdres, sykkelklubben som holder til rundt Valdres Storhall og i løypene rundt Fløafjorden, og som gjerne ville stille opp når Aksjon Aqua skulle rydde søppel i området.

- De tre rakte hendene høyt i været da jeg spurte om noen hadde tid og lyst til å være med på ryddeaksjon, selv om skoleferien strengt tatt var i gang, forteller Ole Christian Nymoen som er leder av klubben.

- Det er fint for alle oss i klubben å være med å bidra til at dette området, som vi er så glad i, ikke flyter over av gammel, dumpet søppel, sier han.

Ryddet tre steder etter tips

Området rundt Fløafjorden er et kjært friluftsområde for mange, og selv om det har vært mye god ryddeinnsats her i flere år er det fortsatt noen søppeldynger igjen. Det kommer inn mange tips om dette området til Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres.

- Aksjon Aqua er et ryddeprosjekt som Valdres friluftsråd, Naturvernforbundet i Valdres, Valdres Kommunale Renovasjon og miljømagasinet Grønn Megafon driver sammen. Prosjektet er støttet av Miljødirektoratet for andre år på rad og jobber tett med Hold Norge Rent, forteller koordinator Torkjell Haugen.

Har du tips til forsøplede steder i Valdres som Aksjon Aqua kan rydde opp i?
Send epost til friluftsradet@valdres.no eller ring tlf: 481 39 722

De ivrige gutta plukket to skråninger tomme og tok seg også tid til å sykle opp til Leirasanden. Der var det også innmeldt en forsøplet plass i skogen rett ved stranden, samt det utømmelige antallet av biofilmbærere i strandkanten. Gutta fant over 200 biofilmbærere på et kvarter.

Eirik, Henrik og Anders fant alt fra tunge glavaposer til knøttsmå biofilmbærere under ryddeaksjonen. Nå har de bidratt til at 150 kilo søppel er fjernet fra et kjent og kjært sykkel- og friluftsområde. (Foto: Lene Hovi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: