For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

EN

NO

DE

- Klare for litt strandrydding?

4. September 2020

Torkjell Haugen, koordinator for Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres håper å motivere folk til å være med på ryddesjau under Strandryddeuka! (Foto: Lene Hovi)

Årets strandryddeuke ble over det ganske land flyttet til høsten, da koronasituasjonen forhindret større ryddeaksjoner i vår. Etter en sommer med stor gjennomsgangstrafikk og turisme er det trolig nok søppel å hente opp i høsthalvåret også. 

Av: Valdres friluftsråd

Cirka fire tonn håndplukket søppel ble fjernet fra vassdraga i Valdres under Strandryddeuka i 2019. Da ble store og små med på å ta en økt for å rydde plast og annen forsøpling på avveie. 

- Fjoråret var en vellykket lansering av strandryddeuka i Valdres og håper det blir godt oppmøte i år også. Grunnet koronaen må vi be alle rydde med god avstand og med smittevern i bakhodet. Det blir få organiserte aksjoner fra sentralt hold. Derfor ønsker vi å høre om lag, foreninger og skoler vil arrangere aksjoner i sitt nærområde, forteller Torkjell Haugen som er prosjektkoordinator for Aksjon Aqua. 

Frister med premier og motivasjonsmidler

- Selv om Strandryddeuka i hovedsak skal motivere til frivillig innsats, vil det det bli trukket ut to vinnere av gavekort på kr. 2.000 blant alle frivillige familier, arbeidsplasser eller vennegjenger som poster et bilde av ryddeinnsatsen på Facebookgruppa Aksjon Aqua - Reine Vatn i Valdres, forteller Haugen.

Skoleklasser, hyttevel, lag og foreninger som melder seg for rydding vil kunne motta 2.000 kr, - MEN her er det førstemann til mølla og det er viktig med koordinering fra friluftsrådet.Ta kontakt på friluftsradet@valdres.no eller på telefon 481 30 722 for å melde inn din aksjon, hvis du ønsker å bidra til en søppelrydding i ditt nærområde som kan utløse motivasjonsmidler.

- Husk at alt er bedre enn ingenting og at små plastpartikler er like viktig å plukke som de store gjenstandene. Det kan ryddes andre steder enn bare langs vassdraga våre denne uka. Vår filosofi er at mye søppel på avveie uansett havner i vannet, så ta det der du finner det - så lenge det er herreløst, presiserer Haugen. 

Kontainere i alle kommuner

Om foreninger og lag, arbeidsplassen eller familien tar en ryddesjau i løpet av uka, så lever dette i egnede kontainere i din kommune. Disse blir satt ut mandag 14. september og du finner de her:

VESTRE SLIDRE: P-plass vest av kommunehuset. I sving på høyre side av gamle E16 gjennom Slidre (Vollen) på veien vestover.
ØYSTRE SLIDRE: Ved plassen bak Gapahuken, Tingvang 
NORD-AURDAL: Offentlig P-plass vest av Shell, Fagernes mot boligkomplekset.
NORD-AURDAL: Leira Amfi, ved innkjøring Europris
SØR-AURDAL: Parkeringsplass/bussoppstillingsplass ved ungdomsskolen
ETNEDAL: Parkeringsplass ved YX, Bruflat
VANG: Utenfor Coop 

Ryddepakker på servicetorgene

Fra 14. september kan du hente ut hansker, vester og søppelposer på samtlige kommuners servicetorg i Valdres.
Du kan også kontakte friluftsrådet for uthenting av ryddeutstyr i Valdres Næringshage innenfor kontortid.

På strandryddedagen, 19. september, vil Valdres friluftsråd stå på to poster, en ved AMFI Valdres på Leira, og en på stien ved fontenen i Strandefjorden. Her kan ryddepakker plukkes opp mellom 11.00 og 12.00 for de som ønsker å bidra!

Klikk for mer informasjon:
Aksjonen på Leira
Aksjonen på Fagernes/Strandefjorden

Se etter de dedikerte kontainerne merket med strandryddeuka, som står i hver kommune. Her kan avfallet fra ulike ryddeaksjoner leveres. Du kan også levere på miljøstasjonene, men flott om du da estimerer hvor mye avfall som er plukket. Trenger du hjelp til å flytte oppsamlet avfall fra en ryddeaksjon, kontakt Valdres friluftsråd på friluftsradet@valdres.no eller på telefon 481 30 722. I noen tilfeller kan vi bistå med henting.

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook