EN

NO

DE

Stikk innom Linda og John før du kaster tingene dine

29. Januar 2021

34 år i bransjen og snart 11 av dem på Fagernes: Linda van Gerven og John P.M. van Horik stortrives med å reparere og redesigne alt som er for godt til å kastes. (Foto: Lene Hovi)

Det stemples på en såle. Noens grom-anorakk får ny glidelås og ei godt brukt yndlingsveske har snart ny reim. I Skrautvålsvegen 23 havner mye av det folk ønsker å reparere, i stedet for å kaste og kjøpe nytt. En bærekraftig trend som passer midt i blinken med det grønne skiftet.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Da Linda van Gerven og John P.M. van Horik startet opp skomaker- og skredderbedriften "Sko/Klær og Mer" på Fagernes i 2010, var det cirka 13 år siden forrige skomaker hadde lagt inn årene i Valdres.

- Det var litt seigt å komme i gang, men vi føler at vi dekker et behov og at folk stadig blir flinkere til å ta vare på tingene sine, sier John.

Men de har rom for flere kunder.

- Kundekretsen er stabil og lojal, men vi kan gjerne ta på oss flere reparasjoner. Det er bare å komme innom og få et prisoverslag hvis du vurderer å få fikset gamle sko eller et ødelagt plagg, sier Linda.

- Vi er heldige 

Det ringer i bjella over døra og inn kommer Oddveig Tjelle som skal hente to bukser som Linda har lagt opp.

- Vi er heldige her i Valdres som har både skomaker og skredder på Fagernes. Jeg er ofte innom her og får fikset på sko og plagg som er alt for gode til å kaste, sier Tjelle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Fast kunde: Oddveig Tjelle er glad for at John og Linda tilbyr sine tjenester på Fagernes. (Foto: Lene Hovi)

Føler seg hjemme

Linda og John tok med seg bedriften sin fra byen Maassluis, i nærheten av Rotterdam. Å bytte en mild og flat by med kuperte og kjølige Valdres var aldri et problem.

- Jeg forelsket meg i Norge på en ferietur i Oslo-området og ble forbauset over naturen og idyllen som fantes rett utenfor bygrensa. Jeg var mentalt på flyttefot allerede da, og vi dro tilbake på norgesferie året etter. Linda og barna måtte overtales noe til å flytte nordover, men da Placement-programmet (Distrikt-Norges aktive søken etter arbeidskraft fra blant annet Nederland, red.anm.) eksplisitt søkte etter skomaker i Valdres, ble det veldig lett å hoppe i det. Vi har følt oss hjemme fra dag én, forteller John.

- Ja, relevant arbeid var avgjørende. Vi er kreative sjeler som trives med å både skape og å reparere. Det beste med jobben er å se hvor glade folk blir når de får tilbake plagg og sko de synes er for verdifulle til å bytte ut med noe nytt. Eller trenger å få lagt opp gardiner eller reparere et kjært leketøy.

Dukke uten armer og ben

- Et varmt minne var da jeg delvis lagde ny kropp til en dukke som hadde mistet flere lemmer. Dukken hadde overlevd to generasjoner med kjærlig og hard bruk, men bestemor ønsket at også barnebarnet skulle få glede av leketøyet med det milde fjeset. Å få bidra til dette gir virkelig jobben min mening, sier Linda.

Hun husker også ei olabukse som var mer hull enn bukse.

- En kunde kom innom med sin absolutte favoritt-olabukse. Den var så slitt at jeg faktisk anbefalte kunden å gi den opp. Jeg prøver å se muligheter i det meste, men denne buksen var rett og slett oppbrukt! Kunden, derimot, var ikke klar for å kaste buksa og ba meg tynt om å redde den. Det var en stor og ganske dyr jobb, men du skulle sett smilet til kunden da han skjønte at buksa hadde fått noen år til å leve. At han kunne ha kjøpt to nye bukser for prisen av å reparere den filla, bekymret han ikke det minste, ler Linda.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Skredder og designer: Linda van Gerven har kontroll på symaskinen. Mellom alle glidelåsene som trenger å byttes fikser hun på ballkjoler, syr inn eller ut favorittplagg eller lager sengeteppe av pelskåper med utdatert snitt. (Foto: Lene Hovi)

Reddet skisesongen

Det plinger over døra igjen. Frode Weeg har fått ødelagt glidelåsen i skibuksa si, kan de se om den kan fikses? John sjekker og gir tommelen opp. Han ber Frode komme igjen over helgen.

- Litt satt på spissen, men John og Linda har "reddet" familiens skisesong. I forrige uke fiksa de ene skiskoen til sønnen min, og nå får jeg altså reparert skibuksa mi. Det er helt suverent å ha slike håndverkere i byen, sier en smilende Weeg på vei ut igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Et aktivt liv i skiløypa krever sine reparasjoner: Frode Weeg har fått god hjelp av Linda og John denne sesongen. (Foto: Lene Hovi)

Viktig, men utfordret yrke

Til våren har regjeringen varslet en ny strategi for sirkulær økonomi. Gjenbruk er i vinden og vil ha positiv innvirkning på karbonutslipp.

Les mer: Klesindustrien står for større utslipp en fly og skip og hver og en av oss kaster cirka 23 kilo klær i året, noen av de aldri brukt. (www.aftenposten.no).

Håndverksyrker som skomaker og skredder får mer å gjøre, men er skattet og momsbelagt på lik linje med øvrige tjenester. Da kan det bli dyrt å reparere i forhold til hvor billig det er å kjøpe nytt.  

- Vi er ikke politisk aktive på denne fronten, men legger oss bevisst på en rimelig linje her i Valdres. Det er trist at yrkene våre har svak rekruttering, men det er gledelig at gjenbruk får stadig større fokus. Kanskje lavere mva-avgifter eller skattlegging kan gjøre vår bransje mer relevant for både forbrukere, unge etablerere og miljøet, sier John.

Les også: 10.000 nye arbeidsplasser dersom vi begynner å reparere i stedet for å kjøpe nytt (www.nrk.no)

John er landets eneste podolog og sper på inntektene ved å hjelpe folk med slitasjeskader i føtter og ledd.

Opptatt av føtter: John er både skomaker og podolog. Han hjelper med å kartlegge og justere kroppstillinger som ofte er opphavet til slitasjer i kne og hofter. (Foto: Lene Hovi)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

følg oss på Facebook