Reiseplanlegger

Velkommen til reiseplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet for å lage din egen reise, eller velge fra et spennende utvalg med spesielt utvalgte turer.

For å lage din egen reiserute, klikk Add to Excursion for å legge noe til i reiseplanleggeren din.

Lokalmatprodusenter med dobbel REKO-utlevering til påske

16. Mars 2021

De håper du får store smaksopplevelser på påskebordet: Gunhild Rogne (t.v.) og Anne Knutsdotter minner om store muligheter for å handle rett fra bonden når påskemåltidene skal planlegges. To REKO-ringer i Valdres har utlevering rett før påskehøytiden. (Foto: Lene Hovi)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Inn mot påsken ønsker REKO-ringene i Valdres å gjøre det enklest mulig for deg å handle rett fra bonden, slik at du kan unne deg den beste kvalitetsmaten på bordet under høytiden. Hjemme eller på hytta. 

Bestill på REKO-ringen i Valdres med utlevering fredag 26. mars 18.00-19.00
(Utlevering på P-plassen ved Valdres Folkemuseum)
Bestill på REKO Beitostølen med utlevering lørdag 27. mars 16.00 - 17.00
(Utlevering på P-plassen ved KIWI Beitostølen)

Klikk på lenkene. REKO er et facebook-konsept. Meld deg inn i gruppa og bestill rett fra lokalmatprodusentene i kommentarfeltene. Vær gjerne raskt ute med å bestille, det går unna frem mot påske.

REKO står for "Rettferdig Konsum", og er en salgskanal uten mellomledd.

Imøtekommer publikum

- Vi får mange henvendelser om at folk gjerne vil bestille årets lammelår, kurv, ost og annet snadder, men at tidspunktet for utlevering ikke alltid passer. Da prøver vi å tilrettelegge med to REKO-ringer og tilhørende utleveringspunkt. Noen lokalmatprodusenter åpner også opp for hjemkjøring ved bestilling over et visst kvanta. Hjemkjøring må i så fall avtales med hver enkelt produsent, hvis de tilbyr dette, sier Gunhild Rogne og Anne Knutsdotter.

De er initiativtaker og administrator for REKO Beitostølen og er stolte lokalmatprodusenter i Valdres.

- Smak forskjellen

At lokalmat fra Valdres har en høy stjerne hos både tilreisende og fastboende, merker de fleste matprodusentene i regionen for tiden.

- Stadig flere blir opptatt av hva slags mat de handler. De vil gjøre gode valg og vite hvor maten kommer fra, sier Anne Knutsdotter.

Hun har økologisk utegris og opplever at kundene har blitt mye mer bevisste på hvordan grisene har hatt det før de havner på matbordet.

- Vi ønsker å fremme dyrevelferden som kommer med utmarksbeite og mindre gårdsbruk i det fjellandbruket vi praktiserer her i Valdres. Dyra høster det beste fra fjellet gjennom sommeren, har tilgang på friskt gress, urter og rent vann. Dette gir et høyere nivå av Omega-3, bedre marmorering i kjøttet og selvsagt en bedre smak, sier Gunhild Rogne.

Hun ser til sauene som beiter i nasjonalparken Langsua fra juni til september.

Meningsfull jobb

Lykkelige, utegående dyr krever sitt med fysisk tilsyn, digital overvåking, gjeting og kos. Men det er ikke aktuelt å industrialisere brukene for de to.

- Det er en livsstil for oss og for dyra. Det er fantastisk at markedet responderer på måten vi produserer mat på. Å drive på denne måten gir gode liv for dyra, trygg mat og meningsfulle jobber for oss som bønder, sier de to.

Lokalt påskemåltid?

Påsken er neste store matfest for folk flest. Med REKO-utlevering både fredag og lørdag inn mot påskehøytiden, håper matprodusentene i Valdres at flere får mulighet til å gjøre påskemåltidene lokale.

- Husk at REKO-ringene har et stort utvalg, alt i familievennlige størrelser. Kjøtt av lam, gris, storfe og geit, ost og spekemat. Lefser og annet bakverk, samt gode sjokolader, kaker og vårt lokalproduserte øl. Produsentene gir deg gjerne historien bak maten. Det kan løfte et hvert måltid, sier Gunhild Rogne og Anne Knutsdotter.

Gunhild Rogne bruker store deler av sommeren på å sørge for at dyra har det godt og er friske på beite. I utmarka finner dyra selv den beste næringen og er omgitt av friskt vann. (Foto: Privat)

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:
Datoer

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: