Ett tonn søppel og en flaskepost

Blant søpla som Valdres Montessoriskule dro opp fra vannkanten rundt skolen, ble det funnet en flaskepost. (Foto: Lene Hovi)

Tekst:
Lene Hovi/Valdres friluftsråd

I uke 18 og 19 ble syv skoler og totalt 290 elever med Aksjon AQUA og plukket søppel i vassdraga i Valdres. Ryddekampanjen "Når snøen har gått" resulterte i nærmere 1,1 tonn mindre søppel langs elvene og fjordene våre. Og bød på noen overraskelser.

- Innsatsen er det bare å ta av seg hatten for. Vi mener det er en viktig holdningskampanje i seg selv at barn og unge er med og plukker søppel, men det at de nærmest saumfarer områdene de rydder for stort og smått, bærer tunge poser og legger stolthet i å være med og rydde nærområdet sitt, er rett og slett imponerende og litt rørende å se, sier Torkjell Haugen, prosjektkoordinator i Aksjon AQUA.

Fant flaskepost

Å plukke søppel er også en slags skattejakt. Hva kaster folk ute i naturen? Hvor lenge har søpla ligget? Det ble funnet utrolig masse plastembalasje, men også briller, sykkelbjeller, gamle hermetikkbokser og rare metallbiter. 

I Ulnes fant Valdres Montessoriskule en flaskepost i vannkanten under sin ryddeaksjon i mai.

- Ja, det ble en morsom bonus for oss. Da vi var ferdige med ryddingen åpnet vi flasken og fant ikke bare ett, men to brev oppi. Det ene var skrevet på engelsk og det andre på norsk. Den som fant flaskeposten første gang har sendt den videre med et nytt brev, det siste datert sommeren i 2019, forteller Ellen Gerard ved Valdres Montessoriskule.

Så blant alt som elevene plukket opp fra vannkanten, ble flaskeposten kastet uti igjen.

- Nå er det tre brev i flasken og vi gleder oss til å høre fra de neste som finner den. Dette blir et kjedebrev i flaskepost-format og en morsom opplevelse for elevene, sier Gerard. 

(Artikkelen fortsetter under bildene)(Øverst til venstre): 3. klasse ved Vestre Slidre Skule, (nederst til venstre): 6. klasse ved Etnedal skule, (øverst til høyre): Snille Tom Oddvar Solheim ved Coop Ekstra på Amfi Valdres sponset alle skoleaksjonene med boller og saft.

(Øverst til venstre): 1HOA og 1HOB ved Valdres vidaregåande skule, (midten venstre): 1STB ved Valdres Vidaregåande skule, (nederst til venstre): 10. klasse ved Sør-Aurdal Ungdomsskole, (øverst til høyre): 7. trinn ved Nord-Aurdal barneskole, (nederst til høyre): 8. trinn ved Nord-Aurdal Ungdomsskole.

Vårydding 2021

I tillegg til skoleaksjonene i uke 18 og 19 har Aksjon AQUA hatt egne aksjoner og i samarbeid med blant annet Fagernes Vel og Valdres Natur og Ungdom. Ved utgangen av mai er det totalt 3,5 tonn i Valdres som er ryddet i dette prosjektet sin regi.

- Vi vil også berømme alle de andre, gode ryddeinitiativene i Valdres. Dette er grunneigarlag, velforeninger, enkeltpersoner og organisasjoner som har vårrydding i ryggmargen. Vi i Aksjon AQUA ønsker kun å være et supplement til all den gode aktiviteten som eksisterer, og dessverre er det søppel nok til alle, sier Torkjell Haugen.

Han minner om at det blir blir nye muligheter for skolene å rydde under Strandryddeuka i september, og for alle oss andre når som helst.

Aksjon AQUA - Reine Vatn i Valdres mottar midler fra Miljødirektortet, samarbeider tett med Hold Norge Rent og registrerer alle sine ryddeaksjoner på www.ryddenorge.no

Aksjon AQUA sin aktivitet kan du følge på facebookgruppa: Aksjon AQUA - Reine Vatn i Valdres

Dette er et samarbeid mellom Valdres friluftsråd, Valdres Kommunale Renovasjon, Naturvernforbundet i Valdres, DNT Valdres og Valdres Natur- og Kulturpark.

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

Datoer
Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk mat og drikke

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord:

Søk overnatting

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: