Kurvekåring: Tredelt førsteplass i Valdresgildet 2021

Svein Helle ved Helle kjøtt (høglandsfe), Bente Rakstad ved Moahaugen Gard (får med hvitløk) og Steinar Vilhelmshaugen (hjortevilt med multer og akevitt), fikk alle 40 poeng og delt førsteplass under årets Valdresgilde, samt flere gullmedaljer for øvrige kurvetyper.(Foto: Guri Grønolen)

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Valdresgildet ble avholdt 24. juni i lokalene til Bagn Pølsemakeri. Som alltid ble kurvene bedømt etter visuelt inntrykk, tekstur, konsistens, farge, tørkerand, kjerne, lukt, speking, krydring, grad av luftlommer og smak. 

Kriterier mange leverte meget godt på dette året.

Høyt nivå

Det var en begeistret dommertrio, bestående av Britt Karin Ranum Låksrud, Kristin Enger og Gunnar Bråthen som smakte seg gjennom 36 påmeldte kurver.

- Jevnt over var det sjeldent høy standard på kurvene i år. Et spennende mangfold av kjøttyper, smaker, og mye flott håndverk. Jeg har vært dommer fire ganger tidligere, men aldri smakt meg gjennom så mye god og flott kurv på et og samme Valdresgilde, sa sjefsdommer Gunnar Bråthen, etter en lang dag med bedømming.

Fem nye produsenter

Bente Rakstad har vært en av pådriverne for Valdresgildet i en årrekke. Hun har registrert at kurveprodusenter har hatt sine utfordringer de siste to årene, samtidig som nye har kastet seg med på kåringen.

- Grunnet koronasituasjonen er det flere faste produsenter som ikke fikk levert i år. Mange kjente salgsmarkeder har vært avlyst og noen hadde igjen kurv fra i fjor. Da produseres det ikke like mye kurv som under et normalår, fortalte Rakstad.

Da er hun ekstra glad for at fem helt nye produsenter meldte seg på årets kåring.

- Vi håper det er et signal om at nye generasjoner ser glede og stolthet i å produsere tradisjonsmat og at miljøet utvides. Kanskje kan kurven produktutvikles ytterligere og nye smaker komme til. Det er flott at vi får påmeldt kurv med nye, spenstige navn og kryddersammensetninger, sa Rakstad

Tre til topps

Av 36 påmeldte kurv ble det tildelt 15 gull, 13 sølv og sju bronse. Høyest mulige poengsum, tilsvarende 40 poeng, ble tildelt hele tre kurver:

Steinar Vilhelmshaugen (hjortevilt med multer og akevitt), Helle kjøtt (høglandsfe) og Moahaugen Gard (får med hvitløk).

- Klart vi er fornøyde med kurvekåringen i år. Kurven av høglandsfe er et prøveprosjekt med fantastisk kjøtt fra Flyin fjellgard, men nå må vi se om vi skal utvide denne produksjonen til neste år, forteller Normann Helle fra Helle Kjøtt, som også mottok gull for sin tradisjonelle Hellekurv.

I tillegg til hjorteviltpølsas toppscore, fikk Steinar Vilhelmshaugen gull for tre øvrige kurvevarianter han leverte til bedømming, 

- Dette er veldig morro. Jeg er stolt over å ha levert en av de tre pølsene med beste poengsum, men det er også flott å få være med å løfte bevisstheten om at vi i Valdres leverer tradisjonell, bærekraftig og skikkelig god mat, fortalte Steinar Vilhelmshaugen da kåringen var avslørt.

Lørdag 26. juni klokken 10-16 vil noen av kurveprodusentene i Valdres stå utenfor Fagernes Landhandel og selge årets kurv.

Valdresgildet 2021 (Gull- og sølvkurv)

Gull:
Helle kjøtt: Høglandsfe
Moahaugen gard: Får med hvitløk
Steinar Vilhelmshaugen: Hjortevilt med multer og akevitt
Sindre Flaate Lien: Elgkurv
Steinar Vilhelmshaugen: Hjort med blåbær
Gro Arneng/Gunnar Amundsen: Skjelkurv med hvitløk
Bagn Pølsemakeri: Kurv av rein
Steinar Vilhelmshaugen: Rein med tyttebær
Moahaugen gard: Fårekurv med rødvin
Dag Olav Myren: SyndinSau
Helle Kjøtt: Hellekurv
Skattebu Gard: Fårekurv
Bagn Pølsemakeri: Hjort
Steinar Vilhelmshaugen: Boerkje med blåbærlikør
Bagn Pølsemakeri: Elgkurv

Sølv:
Laila Hilmen: Elgkurv
Erik Andre Flaate Lien: Storfekurv
Nørrestogo: Pepperkurv
Moahaugen gard: Elgkurv
Kjetil Skaga: Skagakurv
Erik Andre Flaate Lien: Lammekurv
Bagn Pølsemakeri: Elg
Moahaugen gard: Hjortekurv
Steinar Vilhelmshaugen: Hjortekurv
Svein Erik Ski: Elgkurv
Dan Remo Svendsen: Beitobit
Steinar Vilhelmshaugen: Storfe
Bagn Pølsemakeri: Storfe

Dommerne var imponerte over årets kurv i Valdres: (f.v) Britt Karin Ranum Låksrud (lokalmatentusiast og vanligvis Valdresgilde-deltaker, dog ikke i år), Gunnar Bråthen (lokalmatentusiast med over 20 år i kjøttbransjen) og Kristin Enger (kokk og yrkesfaglærer i restaurant- og matfag på Valdres vidaregåande skule) Foto: Lene Hovi

Slik ser helt riktig kurv ut, når de også byr på eminente smaksopplevelser: Tre produsenter, med tre ulike kjøttyper, fikk alle full pott under bedømmingen og hanket inn 40 poeng hver. Steinar Vilhelmshaugen (hjortevilt med multer og akevitt), Helle kjøtt (høglandsfe) og Moahaugen Gard (får med hvitløk). Foto: Lene Hovi

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: