Valdres Sommersymfoni tar klimagrep


Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere selv – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen (til venstre i bildet). Foto: Tom Henning Bratlie, Valdres sommersymfoni.

(NTB)

Fra sommeren 2022 viser Valdres sommersymfoni og de svenske "kollegaene" Järna Festival Academy hvordan en bærekraftig fremtid kan se ut for den klassiske musikkindustrien. 

De to ledende kammermusikkfestivalene i Skandinavia har inngått et samarbeid og ønsker de å sette fokus på hvordan den klassiske musikkindustrien kan ta ansvar for den pågående klimakrisen.

- Dette markerer starten på et grønt skifte for Valdres sommersymfoni. Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere selv – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier fiolinist og kunstnerisk leder for Valdres sommersymfoni, Guro Kleven Hagen.

Som et pilot-prosjekt i 2022 skal de to festivalene samarbeide om musikere som må komme seg til og fra Valdres og Järna med tog, buss eller elbil. Fly og bensinbil er utelukket. Fra 2023 stiller Valdres sommersymfoni et krav om at samtlige artister må reise miljøvennlig.

Går ikke utover kvaliteten

Den svenske verdensrenomerte cellisten Jakob Koranyi er sammen med den prisbelønte pianisten Peter Friis Johansson kunstnerisk leder for JFA. De siste årene har de jobbet for å minske klimagass-utslippene – uten at det har hindret verdensstjerner i å ta turen til Sverige.

- Jeg synes det er inspirerende å jobbe med Jakob og Peter, som med JFA allerede har gått frem som et eksempel på hvordan kulturbransjen kan respondere på klimakrisen. Verdenskjente artister har tatt turen til festivalen deres med tog fra Sentral-Europa. Sammen kan vi tilby våre artister flere konserter på reisen, noe som er viktig når man skal vurdere å ta tog og buss gjennom store deler av Europa, sier Guro.

Etter endt festival i Valdres skal en stor del av musikerne dra videre til Järna Festival Academy der de gjentar store deler av programmet. Guro ser flere fordeler med samarbeidet:

- Fordelene med å koordinere musikere og festivalprogram er ikke bare miljømessige, men også kunstneriske. Musikerne får også spilt samme program flere ganger og jobbet sammen over lengre tid. Jakob og Peter går dessuten inn i vårt kunstneriske råd, og har spennende tanker om programmering.

Takknemlige musikere

Valdres sommersymfoni og JFA har allerede booket inn internasjonalt anerkjente musikere til å delta i det miljøvennlige, nyskapende prosjektet. Guro forteller at responsen har vært overveldende positiv blant musikere, som uttrykker takknemlighet over at noen tar ansvar.

- Jeg tror ikke jeg kjenner noen klassiske musikere eller arrangører som fornekter det FN sier om hvor alvorlig klimaendringene er for menneskeheten, men likevel har en til nå fløyet orkestre, dirigenter og musikere rundt i Norge og utlandet med den største selvfølgelighet. Nå haster det, og vi må alle ta ansvar der vi kan. Jeg er veldig glad og stolt over at Valdres sommersymfoni skal jobbe mot å være en null-utslippsfestival, og håper det kan være en oppfordring til norske konsertarrangører og artister til å jobbe mot det samme, avslutter den kunstneriske lederen.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: