Tips og råd til Friluftslivets uke

Bekjemp dørstokkmila og prøv noe nytt! Ina Syversen (Valdres friluftsråd) og og Katharina Sparstad (Kulturrådgiver i VNK) håper at mange får et ekstra påskudd til å komme seg ut under Friluftslivets Uke. (Foto. Lene Hovi)

- I Friluftslivets uke 4. – 12. september 2021 setter vi fokus på friluftsgleden gjennom en hel uke, forteller Ina Syversen i Valdres friluftsråd.

Over hele landet er det lagt opp til en rekke friluftslivsaktiviteter i regi av lokale lag og foreninger, organisasjoner, friluftsråd og kommunen der du bor, og Valdres er intet unntak.

Nytt av året er at vi har koblet natur og kulturarv i en organisert tur i forbindelse med kulturminnedagene, forteller Katharina Sparstad. Hun er kulturrådgiver i Valdres Natur- og Kulturpark, og samarbeider med Vang kommune og Vang historielag om å formidle den spennende historien om Saltvegen over Filefjell den 10. september.

- Forslag til aktiviteter er skog- og fjellturer, sopp- og bærplukking, elvevandringer, naturstier, padleturer, klatring, fugletitting, bålkos og pølsegrilling, bærplukking, felles overnatting i telt, turer til spennende historiske steder, søppelrydding eller andre naturopplevelser, tipser Syversen.

Lån utstyr billig eller gratis

- I Valdres har de fleste kommunene en ordning for utlån av friluftsutstyr, så sjekk ut BUA eller utstyrssentralen i din kommune. Det er ingen vits å blakke seg, sier Syversen.

BUA i Etnedal
BUA i Valdres Storhall
BUA i Vang
Bua i Vestre Slidre
Utstyrsbua i Øystre Slidre

#nattinaturen 4. september

I 2020 sov opp mot 100 000 ute i friluft – og nå inviteres igjen hele Norge til å sove ute.

- Sett opp teltet i hagen, dra dyna ut på balkongen, slå leir i et skogholt, ved et vann eller overnatt på en fjelltopp. Deler du opplevelsene dine med bilder med emneknagg #nattinaturen kan du i tillegg vinne flotte premier via Friluftslivets uke, forteller Syversen.

#nattinaturen eallemannsretten i praksis, en rett som gjør det mulig for oss i Norge å ferdes fritt, høste fra og oppholde oss i naturen. Men husk at allemannsretten også forplikter til sporløs ferdsel, blant annet at vi vi ikke ødelegger naturen og rydder opp etter oss.

Organiserte turer i Valdres

- Heldigvis trenger man ikke å gå langt for å nye friluftslivet her i Valdres, men for de som ønsker å delta på en organisert aktivitet så sjekk ut arrangementene her og ha en god tur ut, sier Syversen.

5. september: Kom deg ut-dagen: Dagstur til Svarthamartinden
5. september: Kom deg ut-dagen: Barnas Turlag med tur til Smørlifjell
7. september: Ølnesseterfjellet med Seniorgruppa
9. september: Leirdueskyting på Slidrestølane
10. september: Saltvegen over Filefjell

For flere gode turtips:
Ut.no
Topp 30 turforslag fra Visit Valdres

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: