- Vi er stolte av deg

Blomster og gode ord på døra. Regionrådsleder i Valdres, Linda Mæhlum Robøle, tok turen til Aurdal for å gjøre ære på Ragnhild Hemsing i anledning tildelingen av den prestisjetunge, tyske musikkprisen OPUS Klassik (Foto: Lene Hovi)

- Du må finne og dyrke din egen musikalske identitet. Det rådet ga Ole Bull til Edvard Grieg i sin samtid, og resten er historie. På albumet "Røta" har Ragnhild Hemsing gjort noe av det samme, og med det har et internasjonalt publikum fått åpnet ørene for klassiske verker inspirert av norsk folkemusikk, hardingfela og tradisjonsmelodier fra Valdres. 

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Det at du kombinerer klassisk med folkemusikk, vitaliserer hardingfela og formidler både nasjonale og helt lokale musikktradisjoner fra Valdres på en internasjonal musikkarena, gjør oss veldig stolte av deg. Du er travel og har stor oppmerksomhet rettet mot deg nå, men vi i Valdres ønsket å gjøre litt ekstra ære på deg i anledning pristildelingen fra OPUS Klassik, sa regionrådsleder i Valdres, Linda Mæhlum Robøle.

Hun hadde med blomster og gode ord til en litt overrasket og veldig glad Ragnhild Hemsing hjemme i Aurdal.

10. oktober skal Hemsing til Tyskland og fysisk motta prisen i klassen Klassisk uten grenser for albumet "Røta". Hun skal også opptre på den TV-overførte utdelingen fra Konserthuset i Berlin når OPUS Klassik hedrer vinnere i 26 klasser med over 60 nominerte. 

- Det er veldig mye hyggelig som skjer nå, og jeg får helt overveldende fin respons på både pristildelingen og albumet. Når det er sagt så varmer det veldig å bli satt pris på her på hjemmebane, sa Ragnhild Hemsing og takket for oppmerksomheten.

Personlig album

"Røta" vokste fram fra Ragnhild Hemsings egen musikalske bakgrunn og identitet. Hun har et like sterkt forhold til fiolinen som til hardingfela, og har stor respekt for de klassiske komponistene som i sin tid lot seg inspirere av folkemusikk. 

- På "Røta" har jeg valgt ut stykker av Edvard Grieg, Ole Bull, Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Dette var en gjeng som kjente og respekterte hverandre i sin samtid og som alle tok en aktiv rolle i å definere den "nasjonale klangen". Musikere og kunstnere bidro sterkt i å bygge opp nasjonalfølelsen frem mot unionsoppløsningen med Sverige i 1905, forteller Hemsing.

Sammen med arrangør Tormod Tvete Vik har hun gitt verkene nye uttrykk, og på flere av stykkene er hardingfela nå med på å understreke inspirasjonen fra folkemusikken.

- Det har vært en morsom og lærerik prosess. Jeg har lært nye nytt om både meg selv, hardingfela og musikken gjennom å leke, forske og teste ut nye ting i den musikalske dimensjonen jeg opererer i på albumet, sier Hemsing.

Toner fra Valdres

På "Røta" er det med hele tre tradisjonsmelodier fra Valdres. Dette binder albumets konsept godt sammen og er et kjærlig nikk til regionen vår, og til Jan Beitohaugen Granli og Trygve Bolstad.

- Det handler om både musikalske og geografiske røtter. Jeg har gått i lære hos Beitohaugen Granli og Bolstad og de har stor ære for at folkemusikken står så sterkt i meg i dag. Melodiene fra Valdres er med på å vise hvordan den opprinnelige folkemusikken har satt sitt preg på de øvrige komponistene og musikkstykkene på albumet. Veldig stas å la folk høre et utdrag av vår rike folkemusikktradisjon, sier Hemsing.

Som prisvinnere flest ønsker også Ragnhild Hemsing å dele den med de involverte. I tillegg til medmusikerne på plata, Mario Häring og Benedict Kloeckner, går det en varm takk til familien.

- Det er mange nerver i sving når man skal levere et så personlig album. Det at mamma har hatt troen på meg og at søster Eldbjørg er min ærligste kritiker er utrolig utslagsgivende for at albumet kom til. Mannen min, Hallgrim, har vært en stor inspirasjon og støtte underveis, samt passet barn og hus mens jeg var mye borte for å spille inn plata. Besteforeldre er aldri vonde å be når man trenger litt ekstra barnepass eller hjelp. Når albumet nå har mottatt priser og gode kritikker betyr det ekstra mye at familien rundt har vært involvert i hele prosessen. Da deler vi gleden og følelsen av at vi har gjort noe riktig, sier Hemsing.

Hektisk høst

Det er kort tid til årets korona-utsatte Hemsingfestival står for døren, 8.-10. oktober. Ragnhild Hemsing tar turen til Berlin, midt i festivalkaoset, for å ta i mot prisen fra OPUS Klassik. Deretter blir det en ti dagers lanseringsturné i Tyskland i november, før neste års Hemsingfestival skal ta sin vante form allerede i februar. Får publikum her hjemme i Valdres høre noe fra "Røta" live med det første?

- Det vil bli utdrag fra albumet å høre både på festivalen nå i oktober og i februar. Jeg gleder meg veldig til å spille noen av disse stykkene på hjemmebane. Det er mye musikkhistorie i verkene, og jeg er breddfull av formidlingstrang, avslutter Ragnhild Hemsing.

Rosene har fått en vase å stå i og det gjenstår bare å ønske varmt lykke til med musikkhøsten videre.

Ragnhild Hemsing spiller på en 1/16 fiolin i 3-års alderen. Noen tiår senere mottar hun prisen OPUS klassik for et album som handler om musikalske røtter og identitet. (Foto: Privat)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: