Strandryddeuka 2021: - Håper du vil bidra!

- Det skal så lite til å gjøre stor forskjell. Under Strandryddeuka heier vi på alle som gjør en innsats for miljøet og håper at vi får fjernet mye søppel før snøen kommer. Alt er bedre enn ingenting, og husk at små plastpartikler er like viktig å plukke som de store gjenstandene, sier Torkjell Haugen i Aksjon AQUA.

Av: Valdres Friluftsråd, Valdres Kommunale Renovasjon, Naturvernforbundet i Valdres, DNT Valdres og Valdres Natur - og Kulturpark 

- 11.-19. september er det Strandryddeuke i hele Norge og faktisk i store deler av Europa. Dette håper vi at mange her i Valdres også vil bidra på, sier Torkjell Haugen fra Aksjon AQUA.

Aksjon AQUA- Reine Vatn i Valdres er et samarbeid mellom mange gode ryddekrefter i Valdres, og de to siste årene er det ryddet opp over 5 tonn håndplukket søppel gjennom Strandryddeuka alene. Dette er søppel som blir levert i konteinere som plasseres ut i hver Valdres-kommune under uka.

- Under Strandryddeuka rydder vi overalt, ikke bare langs vannkanten. Plukk langs skoleveien, sykkel- og gangveier, rundt idrettsanlegget, på parkeringsplasser, rasteplasser, i skogsholtet eller på fjellturen. All innsats er viktig, for med vær og vind havner søpla fort ut i vassdraga våre uansett hvor det er kastet fra seg, sier Haugen.

Strandryddepremier

- Prosjektgruppa i Akjson AQUA har noen organiserte ryddeaksjoner med påmeldte skoler og idrettslag, men Strandryddeuka skal først og fremst legge til rette for frivillig ryddeaktivitet. Plukk lite eller mye, alt er absolutt like viktig, sier Haugen. 

Poster du et bilde fra ryddeøkta di på Aksjon AQUA sin facebookgruppe, er du med i trekningen av fine premier. Samtidig som alle ryddetiltak får varme heiarop, heder og ære og inspirerer andre til å bidra.

1. premie: Gavekort på 1000 kr (Valdres Amfi eller Fagernes Handelsstand)
2. premie: Ticket to the Moon-hengekøye (sponset av Sparebank1 Hallingdal Valdres) 
3. premie: Hodelykt 
Ellers trekker vi ut 5 vinnere av gavekort på Bakeriet i Bagn-utsalget i Aurdal (verdi:250 kr)

Vil du arrangere en ryddeaksjon?

Hyttevel, lag og foreninger eller andre organisasjoner som ønsker å rydde i sitt nærområde vil kunne motta 2.000 kr i klubbkassa (ikke privatkontoer). - MEN her er det førstemann til mølla og det er viktig med koordinering fra friluftsrådet. Ta kontakt på friluftsradet@valdres.no eller på telefon 481 30 722, hvis dere ønsker å bidra til søppelrydding i ditt nærområde som kan utløse motivasjonsmidler. 

Konteinere i alle kommuner

Konteinere står utplassert slik at det skal være lett å kvitte seg med det som plukkes opp. Valdres Kommunale Renovasjon bidrar med utplassering, sortering og gjennvinning av det vi i Valdres finner langs elver, strender, parker, skogsholt eller på vei til skole eller jobb.

Om foreninger, lag, arbeidsplassen, vennegjengen, familien eller du alene tar en ryddesjau i løpet av uka - lever dette gjerne i egnede konteinere i din kommune. Disse ble satt ut fredag 10. september og står ut Strandryddeuka:

VESTRE SLIDRE: P-plass (grusplass) nordvestvest av kommunehuset. Sving venstre side av Vøllavegen (gamle E16 gjennom Slidre på vei vestover)
ØYSTRE SLIDRE: På parkeringen ved tidligere Tingvang barnehage 
NORD-AURDAL: Offentlig P-plass vest av Shell, Fagernes mot boligkomplekset.
NORD-AURDAL: Valdres Amfi, kjøpesenteret på Leira
SØR-AURDAL: Parkeringsplass/bussoppstillingsplass ved ungdomsskolen
ETNEDAL: Parkeringsplass ved YX, Bruflat
VANG: Utenfor Coop Prix Fjellvang

Ryddepakker på servicetorgene og Sparebank1 Hallingdal Valdres

Hvis du ikke har hansker, vest og søppelposer - kan du hente ryddeutstyr her:

Fra 10. september kan du hente ut hansker, vester og søppelposer på samtlige kommuners servicetorg i Valdres.
Mandag 13. september er det stand med ryddepakkeutlevering utenfor Sparebank1 Hallingdal Valdres på Fagernes klokken 15.00-17.00. 
Du kan også kontakte friluftsrådet for uthenting av ryddeutstyr i Valdres Næringshage innenfor kontortid.

God ryddeuke!

Se etter de dedikerte kontainerne merket med Strandryddeuka, som står i hver kommune. Her kan avfallet fra ulike ryddeaksjoner leveres. Du kan også levere på miljøstasjonene, men flott om du da estimerer hvor mye avfall som er plukket. Trenger du hjelp til å flytte oppsamlet avfall fra en ryddeaksjon, kontakt Valdres friluftsråd på friluftsradet@valdres.no eller på telefon 481 30 722. I noen tilfeller kan friiuftsrådet bistå med henting. NB: Vi henter kun håndplukket søppel fra faktiske ryddeaksjoner.


Herlig gjeng fra Øystre Slidre ungdomsskole som ryddet under Strandryddeuka i 2020. Så langt i 2021 har over 400 skoleungdom ryddet i sine nærmiljøer. Under Strandryddeuka 11. - 19. september håper vi at alle kan ha øynene åpne og rydde litt ekstra på sin veg!

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: