Tegninger kan si mer enn tusen ord


Tegneserieskaper Alexander Haugelien (t.v.) skal illustrere kirkehistoriens høydepunkter og Martine Solstad Larsen skal male den originale portalen fra stavkirken inne i det nye servicebygget ved Øye stavkirke. (Foto: Katharina Sparstad)

Når historien om stavkirken og kirkesamfunnet rundt Øye stavkirke skal formidles til barn og unge i det nye servicebygget, er det viktig at virkemidlet treffer målgruppen. Derfor er det blant annet hyret inn en tegneserieskaper i arbeidet.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Etter en over tretti år lang prosess har Øye stavkirke og Øye kirke endelig fått parkeringsplass og snart et servicebygg ved stavkirken. Det er Vang kommune som står bak oppføringen av bygget som blant annet huser vanntanken til sprinkelanlegget og toaletter. Her blir det også billettsalg og mulighet til å kjøpe kaffe og is.

Engasjere barn og unge

I tillegg vil både lokal og nasjonal kirkehistorie prege veggene, en historie som blir spesielt tilrettelagt for å engasjere barn og unge.

- Historien er både spennende og voldsom, men barn og unge er kanskje ikke de som står lengst ved hver plakat og leser seg opp på årstall og fakta. Derfor fikk vi idéen om å benytte tegninger og illustrasjoner i større grad nå som vi skal lage nye informasjonsflater til servicebygget, forteller kulturrådgiver i Valdres Natur- og Kulturpark, Katharina Sparstad.

Sammen med Inger-Eli Hemsing skal Sparstad lage manus til informasjonstavlene der høydepunktene blir illustrert, et format begge synes det er spennende å jobbe med. 

- Det er noe med å trekke essensen ut av enormt mye skriftlig materiale og presentere dette i en eller flere illustrasjoner. Slik håper vi historien mer tilgjengelig for de yngre. Det er veldig bra at vi har profesjonelle krefter til å sette på dette, og spesielt stas at Haugelien er en lokal ressurs, sier de to.

Sparstad søkte, og fikk tildelt 100.000 kr fra Sparebank1 Hallingdal Valdres til akkurat dette formidlingsgrepet. Banken er opptatt av å bistå prosjekter som vil tilrettelegge aktiviteter og kulturformidling til barn og unge. Men midlene strakk ikke til ønsket mengde illustrasjoner.

- Da trådde Vang historielag til og la 25.000 kr ekstra på bordet. En fantastisk gave som sikrer at vi får lagt illustrasjoner på alle informasjonstavlene, forteller Sparstad.

1000 års historie

Servicebygget skal stå klart for besøk til pinse 2023. Neste års konfirmanter og ikke minst det store kirkejubileet vil kunne være med å feire at både Øye stavkirke og kirkehistorien nå får et tilrettelagt bygg å formidle de siste tusen årene i.

I tillegg til tekst og tegneserier vil det nye servicebygget også huse flere historiske gjenstander.

- Vi i har fått låne et røkelseskar som stammer fra den gamle kirken og funn fra to graver i området, samt en runestein, opprinnelig en gravstein, fra gamle Øye kirke. Dette kommer nå "hjem" etter å ha vært på kulturhistorisk museum i Oslo i lang tid, forteller Sparstad.

Sentralt i servicebygget blir det en malt fullversjon av den originale portalen som også er utstilt i Oslo. Det er Martine Solstad Larsen som skal utføre den utsmykkelsen.

Rommet er sentret med store vinduer mot Øye stavkirke, og på veggflatene vil altså historien fra hedensk tid og frem til i dag bli beskrevet og illustrert.

- Denne fortellingen er spesielt aktuell nå som det snart er tusen år siden Olav den hellige, ifølge Snorre Sturlason, dro gjennom Valdres på sin kristningsferd. Informasjon om stavkirkene og den religiøse historien bør ikke forbeholdes spesielt interesserte, til det er den for spennende. Tegninger er et godt og pedagogisk grep å bruke i formidlingen. De sier som kjent mer enn tusen ord, sier Katharina Sparstad.

Det nye servicebygget ved Øye stavkirke skal stå ferdig til pinse i 2023 og huse praktiske fasiliteter samt formidle spennende historie. (Foto: Katharina Sparstad)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: