Snøggtreff for økt bruk av lokalmat i Valdres

Fra reiselivsbedriftenes ståsted: Marlene Tuv Sandvik fra Danebu Kongsgaard fortalte om fordeler, ringvirkninger og utfordringer ved å tilby lokalmat til gjestene sine. (Foto: Lene Hovi)

Hva skal til for at lokalmatprodusenter og reiselivsbedrifter sammen kan bygge sterkere relasjoner, øke salget og skape gode assosiasjoner til Valdres? Svaret er sammensatt, men å møtes på snøggtreff kan være en del av løsningen. 

Tirsdag 6. desember tok 40 påmeldte turen til Lodge 900 på Beitostølen for å bygge sterkere bånd og få innblikk i hva de ulike bransjene trenger av hverandre. Tradisjonen med snøggtreff har nødvendigvis hatt en koronapause, men antall påmeldte tyder på at behovet for å treffes er like stort som tidligere. Her får serveringsbedrifter og lokalmatprodusenter sirkulere og ta en kort, men grundig prat sammen.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Løfter verdien

Malene Tuv Sandvik driver Danebu Kongsgaard og startet dagen med å fortelle hvordan lokale råvarer er med på å skape gode gjesteopplevelser på Aurdalsåsen.

- På Danebu er ikke lokalmat på bordet en bonus, det er en forventning. Vi har lagt om fra "A la carte" til "Dagens meny" i restauranten, for å kunne være mer fleksible i forhold til sesong, kvantum og leveranser. Dette gjør at vi kan tilby råvarer av høy kvalitet, fortelle historiene bak maten og redusere matsvinn. Det løfter verdien av måltidet og gjør at vi kan ta en høyere pris, fortalte Tuv Sandvik.

Hun tror også lokale matvarer i restauranten gir flere ringvirkninger.

- Sammen framsnakker vi hverandre i Valdres. Gjester som spør hvor maten er laget kan fort ta turen innom produsenter og utsalg for å handle med seg hjem, fortalte hun resten av de fremmøtte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Uoffisiell kåring: Deltakerne fikk også smake seg gjennom fem ulike typer smør og diskutere forskjellen. Den ferske, nasjonale matskatten "Stølssmør" fikk flest stemmer over gardssmør, Tine, Røros, og Kvitseid. (Foto: Lene Hovi)

Utfordrende distribusjon

At Valdres mangler et bestillings- og distribusjonsledd for lokalmat, kom også opp på dette møtet. 

- Mangel på forutsigbare, oversiktlige bestillingskanaler og effektiv samtransport av varer er dessverre en faktor som gjør at noen nedprioriterer lokale varer. Vi på Danebu kjører mye rundt og henter selv, og har mange og lange telefonsamtaler for å kunne planlegge innkjøp. Det er veldig hyggelig og viktig å ha tett kontakt med produsentene, men det tar også en stor del av arbeidstiden vår, sa Tuv Sandvik og fikk bekreftende nikk fra flere av serveringsbedriftene som var på møtet.

Merete Hovi er reiselivssjef i Valdres og medarrangør for Snøggtreffet. Hun understreket avslutningsvis hvor viktig matopplevelser har blitt i reiselivet og at det er viktig å skape møteplasser for produsenter og opplevelsesbedrifter for å imøtekomme etterspørselen.

- Vi trenger å vite om hverandre og jobbe videre mot å dra større veksler på hverandre. Det skal ikke være mulig å besøke Valdres uten å bli tilbudt en stor matopplevelse på lokale råvarer. Det vinner vi alle på, sa Hovi.

Kathrin Hoffman Aslaksby lar eierne av Nythun og Joker Fjellbu smake seg gjennom ulike produkter fra geit. Hun har deltatt på tidligere Snøggtreff og uttalte at hun har hatt stort utbytte av å møte serveringssteder og opplevelsesbedrifter i Valdres på denne måten. (Foto: Lene Hovi)

Snøggtreff og en fin prat mellom Stølsvidda og Danebu Kongsgaard. (Foto: Lene Hovi)

Arrangørene runder av et godt og smakfullt Snøggtreff. Fra venstre: Kathrin Hoffman Aslaksby (Skimakeren og Budeia), Merete Hovi (Visit Valdres), Guri Grønolen (Statsforvalteren i Innlandet og Valdres Natur- og Kulturpark), Øystein Bratthole (Beitostølen Barcraft), Tone Ranheim (Valdres Næringshage), Pål Andvord (Beitostølen Barcraft) og Ingrid Røn (Valdres Næringshage) Foto: Lene Hovi

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: