Bondens Marked til Fagernes

Bente Rakstad fra Moahaugen gard er en av produsentene du møter under Bondens Marked 11. og 12. februar. Hun har vært involvert i Bondens Marked i over 15 år, og er spent på hvordan Valdres responderer på markedet. (Arkivfoto: Lene Hovi)

Fredag 11. og lørdag 12. februar kan du handle kortreist kvalitetsmat på Bondens Marked Innlandet sitt første marked i Valdres. Konseptet Bondens Marked har eksistert siden 2003, og har vokst frem som en viktig arena for å fremme lokale matprodusenter og kvalitetsprodukter. Du finner cirka 10 matprodusenter på Skiferplassen denne helgen med disse åpningstidene:

Fredag 11. februar kl. 12.00-18.00
Lørdag 12. februar kl. 11.00-15.00

Stolt matregion

- Valdres er en region med lange og stolte tradisjoner innen lokalmat. Vi har utmerkede medlemmer herfra som har gode relasjoner med en voksende kundegruppe på våre markeder rundt i Innlandet eller i sentrale strøk på Østlandet, forteller Ole Martin Kildahl.

Han er styreleder i Bondens Marked Innlandet og er glødende opptatt av den gode praten med kundene på markedsdagene.

- Over smaksprøvene blir det en spesiell kontakt og mye god matprat. Om jeg selger en pakke karbonader så går kunden gjerne hjem med oppskriften til en fantastisk fløtesaus på kjøpet. Det er mange spørsmål og vi driver slik sett litt kunnskapsoverføring også, sier Kildahl.

Å flytte markedet mer rundt i Innlandet er bra for miljøet og god distriktspolitikk, mener han.

Spent på responsen

Bente Rakstad har hatt en finger med i Bondens Marked siden oppstarten og er spent på hvordan Valdres nå tar i mot konseptet. 

- Dette blir en testhelg, og jeg håper selvsagt at det kommer masse folk som både vil smake og handle på markedet. Vi har merket økt interesse for lokale matprodukter, spesielt under koronaen, så kanskje folk ser sammenhengen mellom lokal selvforsyning og verdiskaping i landbruket, sier Rakstad.

Både Bondens Marked, REKO ring-konseptet og generell omsetning av lokalmat i dagligvaren har hatt en positiv utvikling de siste årene.

- Det handler om å være tilgjengelig og fremme et felles budskap om både det matfaglige håndverket og de rene råvarene vi er så stolte av. Mange lokalmatprodusenter er også bønder, så vi står for kort vei fra jord til bord, med dyrevelferd i fokus, sier Rakstad og Kildahl.

Stifterne bak Bondens marked Norge er Norsk Landbrukssamvirke, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, HANEN og Oikos – Økologisk Norge. Les mer her: www.bondensmarked.no

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: