Musikk i Innlandet sanket innspill fra Valdres

Musikalsk dialog på Nythun: (Fra venstre) Mona Kleven, Knut Aastad Bråten, Ragnhild Hemsing, Glenn Erik Haugland, Solbjørg Tveiten, Ole Aastad Bråten, Frank Rolland, Randi Eek Thorsen, Morten Gjelten og Jørand Ødegård Lunde. (Foto: Lene Hovi)

Hva skal Musikk i Innlandet være, og ikke minst, hva skal det ikke være? Styret til den ferske musikkinstitusjonen besøkte Valdres 2. og 3. februar for å hente inspirasjon og innspill til videre arbeid og høre hvilke forventninger bransjen har. I et dialogmøte på Nythun var representanter fra musikklivet i Valdres invitert inn. 

I 2020 kjempet Nord-Aurdal kommune, med et samlet Valdres i ryggen, om å få bli vertskommune for millionsatsingen fra fylket, men tapte mot Gjøvik. I dialogmøtet påpekte styret at de skal jobbe for musikkmiljøene i hele Innlandet og at Valdres er en viktig stemme inn i den prosessen de er i nå.

- Vi er en musikkinstitusjon uten hus og uten musikere, så det er i og sammen med miljøene vi skal utføre vår oppgave som er å styrke utviklingen og bedre rammevillkårene for det profesjonelle musikklivet i fylket. Vi ønsker også å oppnå flere gode produksjoner samt å styrke formidlingen av musikk. Vi holder fortsatt på å legge dette løpet og ønsker at Musikk i Innlandet skal bygges nedenfra og opp, sa styreleder Randi Eek Thorsen.

Rundt bordet satt Knut Aastad Bråten og Frank Rolland fra Valdres folkemusikkarrangement og Jørn Hilme-stemnet, Mona Kleven fra Norsk ressurssenter for klassisk musikk og Valdres Sommersymfoni og Ragnhild Hemsing, utøver og festivalsjef for Hemsingfestivalen.

Profesjonalitet, publikum og Innlands:Larm

Hvor går grensen for "det profesjonelle" og i hvor stor grad tas det hensyn til at også denne delen av musikklivet er en del av et større økosystem rundt seg? Hvordan forholde seg til eksisterende samarbeidsformer som krysser fylkesgrensen og hva skal til for å motivere et større publikum?

Dette var bare noen av spørsmålene som representantene fra Valdres hadde på blokka, som resulterte i en engasjert samtale.

- Dette er innspill vi tar med oss videre og som minner oss på hvorfor tett dialog med feltet er så avgjørende for oss nå i oppstarten, sa Solbjørg Tveiten. Hun tilbrakte sin andre arbeidsdag som daglig leder for Musikk i Innlandet i Valdres.

- I løpet av året ønsker vi arrangere en variant av by:Larm for musikere som bor og virker i Innlandet. Det er mange musikere som jobber alene med sine prosjekter, og som setter i gang og skaper sine samarbeidsformer. Å etablere et nettverk som gjør at både utøvere, komponister og profesjonelle festivaler får flere å lene seg på, tror jeg er viktig. En slik arena vil også kunne vise noen produksjoner og skape nye samarbeidsformer, fortalte Tveiten mot slutten av møtet. 

- Valdres inspirerer

Solbjørg Tveiten og resten av styret dro fra Valdres med akkurat det de hadde forventet.

- Det var rett og slett en veldig fin og viktig prat. Her i regionen finnes det solide utøvere og stor kompetanse både på arrangør- og rekrutteringssiden. Vi tror dette blir et godt samspill og at vi skal dra nytte av hverandre.

Det ble også stilt klare forventninger til den nye musikksatsingen

- Vi sitter igjen med et inntrykk av at aktørene i Valdres har store forventninger til Musikk i Innlandet, og det setter vi pris på. Det betyr at vi får brukt kompetansen vår fremover og kjenne at vi har sterke medspillere med på laget, oppsummerer Tveiten

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: