Valdresmusea nominert til Årets museum 2022

Stolt museumsdirektør: Ole Aastad Bråten er direktør for Valdresmusea og tar nominasjonen til Årets Museum som en seier og stor anerkjennelse (Foto: Anne Marte Før)

Valdresmusea er, sammen med Kvinnemuseet og Sør-Troms Museum, nominert til prisen Årets museum 2022. Vinneren vil bli utropt den 6. april og prisen deles ut av kulturminister Anette Trettebergstuen.

Tekst: Lene Hovi/ Valdres Natur og Kulturpark

- De tre kandidatene til årets pris har det til felles at de er genuint opptatt av å utøve sin samfunnsrolle og arbeide med viktige grupper og sentrale tema i sine nærområder, understreker juryen for Årets museum 2022.

Den består av Grunde Almeland, juryleder og leder av Stortingets Familie- og kulturkomite, Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Museum Skanderborg og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

- Kjempestolte!

Museumsdirektør for Valdresmusea, Ole Aastad Bråten, ser på nominasjonen som en stor seier i seg selv.

- Vi synes det er flott og er stolte av å ha havnet i dette sterke laget av nominerte. Det er bransjen selv som melder opp museer for nominasjon og vi opplever det som stor anerkjennelse, fra en jury med så stor tyngde, å bli blant de tre som konkurrerer om prisen, sier Aastad Bråten.

Valdresmusea har fått gode tilbakemeldinger etter å ha tatt modige valg i sitt arbeid med utstillinger, samlingsarbeid og forskningsprosjekter i noen år bakover. Museumsdirektøren mener de har blitt både tydeligere og tøffere i profilen.

- Nominasjonen til Årets museum gjør at vi føler oss sett og respektert for denne prioriteringen. Dette føles som rein uttelling på den beinharde jobben vi har gjort de siste årene, sier Aastad Bråten.

Valdresmusea består av Valdres Folkemuseum, Bagn Bygdesamling og Bautahaugen Samlinger.
Besøk Valdresmusea sin nettside her

Juryens begrunnelse

Juryens begrunnelse er hentet fra Norges Museumsforbunds nettsider:

"Valdresmusea er et konsolidert museum for Valdres og består av Valdres Folkemuseum Bagn Bygdesamling og Bautahaugen Samlinger. Valdresmusea driver også Norsk institutt for bunad og folkedrakt og samarbeider med andre aktører om drift av Gardbergfeltet og Stiftelsen Frydenlund. Museets ambisjon et at «Valdresmusea skal bli det fremste museet i landet i arbeidet med levande tradisjonskultur».

Sentralt i Valdresmuseas arbeide er ivaretakelse av materiell og immateriell kunnskap knyttet til ulike deler av den folkeminnekulturen og museet utfører et omfattende arbeid med dette. Særlig innen de fire satsingsområdene; folkemusikk, folkedans og folkemusikkinstrumenter, bunad og folkedrakt og bygningsvern samt støls- og hyttekultur. Museet arbeider også aktivt med å formidle og videreutvikle den immaterielle kunnskapen på flere områder. Et eksempel på dette er hardingfeleproduksjonen hvor man både prøver å gjenskape eldre instrumenter, men også utvikler og forbedrer det. På denne måten blir ivaretakelse av historiske instrumenter grunnlag for et arbeid med å gjøre instrumentene stadig mer aktuelle.

Samtidig klarer museet å formidle historien i et nåtidig perspektiv. Museet arbeider målrettet og profesjonelt med utstillinger, samlingsarbeid og forskning innen satsingsområdene. Museet samarbeider også tett med frivillige organisasjoner, det lokale musikklivet om arrangementer og aktiviteter.

Juryen vil særlig fremheve utstillingen «Fargerike Felleskap – Kvitt Raseri». I denne setter museet den Norske nasjonalisme i et perspektiv som gir grunnlag for ettertanke og diskusjon."

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: