Valdresmusea er Årets Museum 2022

Stolte prismottakere: (f.v) One Enerud, Anne Marit Noraker, Ole Aastad Bråten og Eirin Breie fra Valdresmusea.

Museenes Oscar

- Det er nå det skal skje, museenes Oscar, selve æresprisen for 2022 skal deles ut, sa kulturminister Anette Trettebergstuen da et av høydepunktene på Norsk Museumsforenings nasjonale konferanse fant sted onsdag 6. april.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Valdresmusea var, sammen med Kvinnemuseet og Sør-Troms Museum, de tre nominerte til årets gjeveste utmerkelse. I juryen satt  Grunde Almeland (juryleder), leder av Stortingets Familie- og kulturkomite, Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Museum Skanderborg og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

- Uredde

Kulturministeren utropte vinneren med disse ordene:

- Prisen for Årets Museum 2022 går til et museum som gjennom flere år har vist til god utvikling, økende grad av profesjonalitet og både evne og vilje til å arbeide tett på samfunnet rundt dem. Museet utmerker seg ved å arbeide både med materiell og immateriell kulturarv innenfor museumslandskapet. Gjennom flere utstillinger har museet vist evne til å være nyskapende og uredde ved å ta opp vanskelige og kontroversielle tema. Evnen til nyskaping er også tydelig i arbeidet med den immatrielle kulturen, ikke minst i arbeidet på instrumentmakarverkstaden. Årets Museum 2022 er Valdresmusea.

Samfunnsrolle

Museumsdirektør Ole Aastad Bråten og flere av hans stab mottok prisen, og understreket det harde arbeidet museet har gjort de siste årene.

- Dette har ikke kommet av seg selv. Det er langsiktig jobbing over minst ti år som gjør at vi nå fremstår som et bedre, åpnere, modigere og mer relevant museum. En målsetning som har vokst frem i hele organisasjonen vår. Museenes samfunnsrolle er kjempeviktig. Vi kommer tett på folk og er opptatt av å se enkeltmennesker, det skal vi fortsette med, sa Aastad Bråten til stor applaus fra salen.


Valdresmusea mottar prisen for Årets Museum 2022. (Skjermdump: Norges museumsforbunds live-sending fra utdelingen)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: