Åpnet døra til kunnskap og forskning

Deltakerne luftet idéer og utviklingsmuligheter med forskerne og hverandre. Her er det Line Margrethe Svien fra Tyinlam som får tilbakemeldinger, samtidig som hun inspirerte de andre deltakerne. (Foto: Lene Hovi)

Lokalmatprodusenter, foredlere og serveringssteder møtte opp til Utviklingsverksted på Beitostølen tirsdag 5. april. Deltakerne fikk møte eksperter, forskere og næringsutviklere som ønsket å bidra til videreutvikling av driften. Produksjonsmetoder, emballering, produktutvikling og matarv var temaene praten gikk rundt.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

- Nettverk betyr alt

Deltakerne kom fra Valdres, Gudbrandsdalen og Nord-Østerdalen, områder som har fjellets forutsetninger og fordeler til felles. 

Og godt kjent med fjell, mat og forskning åpnet gartner Anders Nordrum dagen med å fortelle om sine forskningsprosjekt rundt hvitløk, poteter og sjarlottløk, vekster som han får til å stortrives og bli friskere mellom 900-1100 moh.

 - For meg har kunnskap, forskning og nettverk betydd alt. Å få tilgang på ressurser i fagmiljøene har beriket både meg og forskningen, fortalte Nordrum.

Hans lidenskap er å spre plantematerial og frø som kan ha betydning for fjellets egen beredskap.

Viktig møteplass

Björn Nylander og kona Erika Lystedt, bønder og osteprodusenter fra Høre, var begge deltakere på Utviklingsverkstedet. Nylander roser alle initiativ som kan bidra til kunnskapsutveksling i deres bransje.

- Vi opplevde dette som et positivt tiltak. Produktutvikling er noe alle ønsker seg, men man har liten tid og få arenaer til å tenke nytt. Jeg fikk blant annet en god prat med Lars Axelsson som forsker på melkesyrebakterier hos Nofima. Som yster er dette et spennende fagfelt for å skape egne kulturer og spesifikke smaker, sa Nylander.

Han håper Utviklingsverkstedet er starten på et videre arbeid som legger til rette for egenutvikling og større samarbeid.

Björn Nylander og Lars Axelsson fra Nofima fikk en god prat om stabilitet og kvalitet i melkesyrebakterier. (Foto: Lene Hovi)

Stort spenn av idéer

Å jobbe med mat er både kreativt og strengt regulert. Men utviklingspotensialet er stort, og deltakerne hadde en rekke idéer de fikk lufte med forsknings- og utviklingsmiljøet fra OsloMet og Nofima, men også med hverandre. Arrangørene ønsket å senke terskelen for kontakt mellom bedrifter og fagmiljø.

- Det er alltid givende å være ute i felt og møte matprodusenter og serveringsbedrifter. Her på Beitostølen har vi møtt en utrolig ivrig gjeng som brukte dagen godt og stilte mange spørsmål. Jeg tror jeg har lært mer selv i dag, enn det jeg har lært bort, sa Lars Axelsson fra Nofima.

- Vi har møtt pågangsmot og et stort spenn av idéer. Fantastisk å se hvor mye deltakerne sitter inne med og får ut av å snakke med hverandre og oss. Dagen har fått opp flere konkrete prosjekter som også har store samarbeidsmuligheter for bedrifter i Fjell-Norge, oppsummerte Mari Øvrum Gaarder fra Nofima.

Skrøt av pågangsmot og gode idéer: (Fra venstre) Tom Christen Johannessen (Nofima), Mari Øvrum Gaarder (Nofima), Magnhild Seim Grøvlen (Nofima), Lars Axelsson (Nofima) og Annechen Bahr Bugge (OsloMet). Foto: Lene Hovi

Innovativ pilot

 - Nå er vi i gang med å se om dette kan bidra til forskning og utvikling av lokalmaten i fjellområdene. Dette møtet var et oppspark og en innovativ pilot. Jobben vår, som arrangører, starter egentlig nå. Vi skal spisse tiltak som virkelig kommer deltakerne til gode i arbeidet fremover, sa Hilde Tveiten Døvre i Valdres Næringshage. 

Brenner for lokalmat og verdiskaping: Arrangørene ville samle og motivere bedrifter som har fjellets fordeler til felles. (Fra venstre): Tone Ranheim (Valdres Næringshage), Hilde Tveiten Døvre (Valdres Næringshage), Elin Halland Simensen (Fjellnettverket), Kari Randen (Fjellnettverket) og Guri Grønolen (Statsforvalteren i Innlandet). Foto: Lene Hovi

På Utviklingsverkstedet på Beitostølen var det også deltakere fra Næringshagene i Telemark, Hallingdal og Buskerud, Innlandet fylkeskommune og Innovasjon Norge som kom med gode råd.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: