Linda og John hedres av Sommersymfonien

Linda van Gerven og John P.M. van Horik ble veldig overrasket da de fikk vite at Valdres Sommersymfoni ønsker å hedre dem med en konsert under årets festivalprogram. (Foto: Lene Hovi) 

Valdres Sommersymfoni benytter årets siste festivalkonsert til å hedre grønne krefter i lokalmiljøet. Med et uttalt ønske om å bli en nullutslipps-festival, vil de også å løfte frem andre som jobber i samme retning i vår region.

Årets avslutningskonsert «Fyrlykter» blir dedikert til Linda van Gerven og John P.M. van Horik som, med sin skomaker- og skreddervirksomhet i Fagernes, redder tonnevis av brukbare klær og sko hvert år.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Årets fyrlykter

Guro Kleven Hagen er kunstnerisk leder for Valdres Sommersymfoni, som i år har satt miljø og bærekraft på programplakaten.

- Når vi i Valdres sommersymfoni nå gjør et internt «grønt skifte», er det også viktig for oss å formidle at vi verken er de eneste eller første til å drive bærekraftig i Valdres. Det er mange ildsjeler og bedrifter som allerede spiller på lag med naturen og jordkloden, og som bidrar å redusere CO2-avtrykk. Derfor ønsket vi å dedikere avslutningskonserten på festivalen til noen andre i Valdres som går foran med bærekraftige valg, og som vi derfor kaller årets «fyrlykter», forteller Kleven Hagen.

Flere gode navn stod på blokka, men i år falt valget på gjenbruk og reparering av klær og sko.

- Vi er veldig stolte over å - sammen med Valdres Natur- og Kulturpark - kunne røpe at det er Linda og John som blir årets fyrlykter. Med sin bedrift bidrar de til at det blir enklere å ta vare på ting vi kjøper, og de bidrar også dermed til lavere utslipp - for som vi alle vet er klesindustrien en enorm utslippskilde. Konserten blir i Aurdal kirke, med et av mine absolutte yndlingsverk; Schuberts monumentale og magiske oktett. Jeg gleder meg til denne konserten, og til å gjøre litt ekstra stas på Linda og John, sier Kleven Hagen.

Linda og John, på sin side, gleder seg til å legge ned synål og slitne såler til fordel for en staselig kveld i Aurdal kirke.

- Dette er jo en uventet, men hyggelig oppmerksomhet. Vi hører begge på mye forskjellig musikk, og har også et forhold til klassisk. Det blir flott å få være publikum og høre verkene fremføres fra scenen. Det har ikke vært så mange av slike opplevelser de siste årene, sier Linda van Gerven og John P.M. van Horik.

Utfordret yrkesgruppe

Da Linda van Gerven og John P.M. van Horik startet opp som som skredder og skomaker for 35 år siden, var ikke dette så uvanlige yrkesvalg verken i den nederlandske byen Maassluis, som de kommer fra, eller her i Norge. Da de flyttet til Valdres i 2010 og opprettet bedriften «Sko/Klær og Mer» på Fagernes, var det over 13 år siden siste skomaker i regionen hadde lagt ned sin lest for godt.

- At våre yrkesgrupper nesten ikke eksisterer lenger, er selvsagt trist. Både for faget, men også fordi det sier noe om folks vilje til å heller kjøpe nytt enn å reparere tingene sine. Klær og sko er så billig at det ikke nødvendigvis oppleves som naturlig å bruke penger på å reparere dem, sier Linda og John.

Det tidligere ekteparet er nå samarbeidspartnere i verkstedet på Fagernes og har en fin og fast kundekrets.

- Heldigvis har mange det fortsatt «i blodet», at det som er for godt til å kastes kan få lengre levetid etter at vi har fikset på en søm, glidelås eller skosåle, sier de to. 

Bevisste på bærekraft

Da Linda og John startet opp, var dette et yrkesvalg de tok uten å ha miljø og bærekraft i bakhodet. Men med årene har både de og kundene deres fått et nytt syn på hvor grønn denne bransjen egentlig er.

- Vi har blitt mye mer bevisste på dette i takt med kundene våre. Klesbransjen har i dag et enormt miljøavtrykk, og det å reparere fremfor å kaste er et valg flere gjør med klimaet i tankene. Likevel har vi tid og plass til flere kunder i butikken vår, smiler de to.

Vel så viktig er det å være ærlig og redelig. Jungeltelegrafen er deres beste reklame, og kundene må få gode priser og klar beskjed om noe mot formodning ikke er verdt å reddes.

Dyrt å ta riktige valg

Linda og John ønsker å ta gode valg i hverdagen også. De er opptatte av energisparing og avfallssortering, og prøver å kjøpe minst mulig produkter i og av plast.

- Det siste er vanskelig. Jeg prøvde en gang å handle appelsiner i «løsvekt» og lot de trille nedover rullebåndet i kassa. Det kom et blikk som fikk meg til å forstå at de ideelt skulle vært lagt i en plastpose, ler John.

Det forbauser begge at det skal være både vanskelig og dyrt å ta miljøvennlige valg.

- Det hadde vært flott om folk flest kunne spare litt på å velge grønt fremfor det som går ut over klimaet. Det gjelder både hverdagsprodukter, mat og holdbare klær. I mellomtiden får vi prøve å gjøre så godt vi kan, sier de to.

Dette er avslutningskonserten "Fyrlykter" som blir dedikert til Linda og John

Alt om årets festival finner du her
 

Mona Kleven (til høyre) er daglig leder i Valdres Sommersymfoni og har her invitert Linda og John til konsert og en fin søndagskveld i Aurdal kirke 26. juni. Hun synes det er flott av vi har skomaker og skredder i Valdres. (Foto: Lene Hovi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: