Et innblikk i kjempen Erling Stordahls liv


Mandag 20. juni kan du oppleve skuespiller Bjørn Skagestad og trekkspiller Espen Leite i oppsetningen "Jeg trodde en gang jeg var alene om å være annerledes" på Valdres folkemuseum. (Foto: Storedal Kultursenter)

- Han omtales som en kjempe, gründer, musiker og livsfilosof, men Erling Stordahl hadde også mange indre og ytre utfordringer i sitt liv.

Det skriver regissør for forestillingen «Jeg trodde en gang jeg var alene om å være annerledes", Karl Erik Solgård.

Mandag 20. juni kan du få et unikt innblikk i Stordahls liv og visjonære tanker på Valdres folkemuseums amfiscene, når Storedal Kultursenter har valgt å legge førpremieren på sommerens forestillingsrekke nettopp hit til Valdres.

Vi er alle annerledes. Annerledes enn vi tror. Vi vandrer alle i mørket. Noen fordi vi ikke ser med øynene, noen fordi vi ikke ser med tankene. De fleste av oss fordi vi ikke ser hverandre. Vi vandrer i mørket og øder krefter for å bekjempe en fiende vi ikke kjenner. De stirrende øyne som søker våre feil, de redde øyne som stirrer for å skjule sine egne.»

Sitatet er fra Erling Stordahl. Han var blind, men så likevel – eller nettopp derfor – klarere de fleste. Tankegodset bak hans fysiske livsverk Ridderrennet, Beitostølen Helsesportsenter og Storedal Kultursenter har minst like stor aktualitet i våre dager. Utenforskap og ekskludering er nå store utfordringer for enda flere mennesker enn de som er definert som «funksjonshemmede» – særlig blant ungdom.

Se klipp fra den kommende forestillingen her:

Løftes inn i vår tid

Under den offisielle overflaten var Erling Stordahls liv fullt av til dels dramatiske vendepunkter. Utad framsto han som idrettshelt og en passe kristen sunnhetens apostel. Innad slet han i perioder med skam og skyldfølelse, særlig etter at han rotet til kjærlighetslivet sitt, og stadig påtok seg større forpliktelser enn han mestret. Da kunne det bli mange sigaretter, mye rødvin og fiskeboller rett fra boksen.

- I denne teaterforestillingen løftes Erling Stordahl inn i vår tid, først og fremst ved hjelp av hans egne tekster. Her blir begreper som «normal» og «annerledes» erstattet med et kollektivt og selvkorrigerende bilde: Vi er ikke til bare til for oss selv, men også for hverandre. Derfor er det så viktig at vi er forskjellige. Vi er alle annerledes, sier Solgård og ønsker velkommen til amfiscenen på Valdres folkemuseum 20. juni.  

Les mer om forestillingen her
Her kjøper du billetter til forestillingen på Valdres folkemuseum 20. juni

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: