Hva har kurv og klassisk til felles?


Kultur og kvalitet på Valdresdagen i Briskebyen 18. juni: Bente Rakstad (t.v.) fra Kurv frå Valdres og Mona Kleven fra Valdres Sommersymfoni gleder seg til å igjen åpne Valdres for sommeren med musikk og lokalmat. (Foto: Lene Hovi)

Valdres Sommersymfoni har i år lagt sin populære gratiskonsert til Briskebyen, en del av Fagernes som også kalles gamlebyen. Som ramme for konserten vil det være et bugnende lokalmatmarked i Gullsmedveien, og høytidelig kåring av en av Valdres sine matskatter - kurv. 

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

To ytterpunkter, vil noen kanskje si. Men Mona Kleven fra Sommersymfonien og Bente Rakstad fra Kurv frå Valdres mener de har mye til felles.

Kultur og kvalitet

- Kurv, altså Valdres egen variant av spekepølse, er et kvalitetsprodukt som Valdres er utrolig stolte av, og som alle som bor i eller har besøkt Valdres kjenner til. Valdres Sommersymfoni er opptatt av bærekraftig og kortreist mat, og kurv serveres både til utøvere og frivillige her under festivalen i tråd med lokalmatprofilen vår, sier Mona Kleven.

I oppveksten fikk hun innsikt i både musikk- og mattradisjoner, og husker godt at hun var med bestefar og stappet kurv midtvinters.

Bente Rakstad er primus motor for Kurv frå Valdres, gårdbruker og en stor lokalmatprodusent i Valdres. Hun skryter av Valdres Sommersymfoni som tar naturen, kulturarven og lokale mattradisjoner i bruk.

- Jeg synes Sommersymfonien klarer å gjøre høykultur tilgjengelig for folk flest ved å ta i bruk hele Valdres som scene. Fantastiske toner kan høres fra både kirker, låver og stølslandskap under festivalen og det senker terskelen for å oppsøke den klassiske genren som kanskje noen opplever som mer formell. Det skulle ikke forundre meg om flere av mine sauer har beitet til toner av Beethoven i det fjerne, ler Rakstad.

- Kurv og klassisk representerer begge både kultur og kvalitet, mener de to.

Samles til Valdresdag

Lørdag 18. juni får du oppleve begge deler i Gullsmedvegen på Fagernes. Grunnet pandemien er tre år siden sist det var mulig å samle folk for å feire Valdresdagen, og sist, i 2019, ble Skiferplassen i minste laget for arrangementet.

- Vi har lyst til å se om Briskebyen er en romsligere arena, og håper selvsagt folk kommer for å både lytte, smake og hygge seg i Fagernes sin egen kulturgate denne lørdagen. Publikum får klassiske perler fra scenen utenfor Hippegården og blir også invitert til å være med å kåre folkejuryens favoritt-kurv 2022. Ellers blir dette en flott mulighet til å handle inn lokalmatprodukter fra Valdres i inngangen på årets sommerferie, sier de to.

Dette er programmet for Valdresdagen 18. juni

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: