Blir du med på Strandryddeuka?


Alt er bedre enn ingenting, det viktigste er at vi gjør noe! Ordførerne i Valdres håper mange vil ta ei ryddeøkt under Strandryddeuka og bidra til en mindre forsøplet Valdres-natur. Fra venstre: Knut Arne Fjelltun (ordfører i Nord-Aurdal), Vidar Eltun (ordfører i Vang), Marit Hougsrud (ordfører i Sør-Aurdal), Linda Mæhlum Robøle (ordfører i Etnedal), Haldor Ødegård (ordfører i Vestre Slidre) og Odd Erik Holden (ordfører i Øystre Slidre) heier på alle som tar en liten eller stor økt for naturen. (Foto: Lene Hovi)

Det blir selvsagt Strandryddeuke i Valdres denne høsten også, og om du har ryddekløe og -vilje er det mange muligheter til å bidra.

Strandryddeuka 9. - 18. september er Norges største kollektive ryddedugnad og ville ikke vært mulig uten landets mange ildsjeler. I år er det i tillegg frivillighetens år, en massiv markering av det viktige arbeidet frivilligheten utgjør. 

Under Strandryddeuka er det ikke kun strender og vassdrag som kan ryddes. Plukk over alt, for med vind, regn og overvannsløp havner mye i fjorden uansett, så det er viktig å plukke søpla der den er!

Ordførerne i Valdres er stolte og takknemlige for den store ryddeinnsatsen de ser her i regionen, og håper at så mange som mulig vil rydde litt i sine nærområder nå før snøen kommer.

- I vår var nesten 300 skolebarn i Valdres, fra samtlige kommuner, med på ryddeaksjoner. Kan vi følge opp denne innsatsen med å bidra litt ekstra rundt Strandryddeuka? Husk at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier regionrådsleder i Valdres, Linda Mæhlum Robøle.

- Flinke ryddere i Valdres

- Vi vet at det er en rekke flinke folk ute i naturen og plukker søppel på eget initiativ, året rundt, men under Strandryddeuka prøver vi å motivere og tilrettelegge for at enda flere skal kjenne gleden ved å bidra til mindre søppel i Valdres-naturen, sier Torkjell Haugen i Aksjon AQUA.

Siden 2019 har det blitt ryddet 32 tonn søppel fra naturen og vassdraga i Valdres i regi av Aksjon AQUA, en del av dette blir plukket opp under Strandryddeuka.

- Gratis ryddeutstyr som hansker, plastposer og vester, blir lagt ut på samtlige bibliotek og frivillisentraler i Valdres, og egne kontainere for søppel fra Strandryddeuka blir satt ut i alle kommuner. Vi prøver også å gjøre det ekstra enkelt å motivere seg selv å andre med å friste med premier og lansere noen konsept for de som trenger en ryddeidé, sier Haugen.

Slik kan du bidra: 

Inspirere og heie på hverandre!
Søppelrydding er en superfin friluftsaktivitet for deg selv, familien eller venner. Alle som vil være med å sette fokus på søppelrydding og å inspirere andre kan poste et bilde fra sin ryddeaktivitet under Strandryddeuka på Facebookgruppa "Aksjon AQUA - Reine Vatn i Valdres".

Her trekker vi ut en heldig vinner av et gavekort på Intersport Fagernes pålydende 3000 kr, samt mange gavekort på 250 kr hos Bakeriet i Valdres. 

Rydd på heimebane
De fleste fotballbaner og idrettsarenaer bærer preg av en lang sesong med aktivitet og moro, og under Strandryddeuka oppfordrer vi idrettslag til å rydde på og rundt sin egen hjemmebane. Ta kontakt med Aksjon AQUA på epost: friluftsradet@valdres.no for å avtale en slik aksjon direkte, så bidrar vi med ryddeutstyr, avhenting av oppsamlet søppel og en liten slant i klubbkassa.

Rydd med jobben
Har du og kollegene dine sett dere lei av søppel i nærheten av arbeidsplassen eller kontoret? Om dere ønsker å ta en felles sjau og gjøre noe hyggelig for miljøet sammen, så sett av en økt under Strandryddeuka. Her er vi selvsagt ikke ute etter gamle faksmaskiner eller ødelagte kontorstoler, men å motivere til en ryddeøkt ute i det fri der arbeidsplassen bidrar for å rydde opp i naturen. Her vil vi bidra med ryddeutstyr, avhenting av oppryddet søppel, heder og ære og kanskje ei kake? Ta kontakt med Aksjon AQUA på epost: friluftsradet@valdres.no eller telefon: 481 39 722 for å avtale en slik aksjon i god tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Valdresrevisorene tjuvstartet Strandryddeuka med å utvide lønsjen med en ryddeøkt rundt kontoret og ved Neselva torsdag 8. september (Foto: Lene Hovi)

Rydd på fjellet
Med hytteutbyggingen i Valdres kommer også en del byggmateriale (spesielt isopor) og plastembalasje på avveie, dette kan fare langt på vindfulle dager! Finner du områder i våre vakre fjell som er preget av hyttebygging, så ta gjerne ei økt med turgruppa eller hytteforeningen, og tips oss om funnet. Så kan vi gå i konstruktiv dialog med entreprenørene i området. 

Strandryddedagen 17. september
Dette er dagen da hele Norge, og også Norden, går av hengslene for å rydde opp i og langs hav og vassdrag. Når statsministre, popstjerner og kongelige tar ei økt, så vil kanskje ikke du være dårligere? Hent ut ryddeutstyr fra Frivilligsentraler eller bibliotek i god tid tidligere i uka og ta med deg fine folk eller bikkja på tur. Lever gjerne i containerne våre. Vi arrangerer ikke spesifikke ryddeaksjoner denne dagen, men håper du vil gjøre et løft i nærområdet ditt, eller et forsøplet sted du kanskje har observert? Post et bilde på facebook-gruppa og være med i trekningen av strandryddepremiene, og på forhånd - tusen takk for innsatsen!

Tips oss!

Kanskje du er forhindret i å bidra under Strandryddeuka, men vet om et forsøplet område? Da vil vi vite om det, slik at vi kan rydde det ellers i året. Tips oss på friluftsradet@valdres.no, ta kontakt på telefon: 481 39 722 eller legg inn et tips om forsøplet område på websiden www.ryddenorge.no eller i rydde-appen, så vil Aksjon AQUA ta med egnet folk og utstyr for å rydde opp.

Her står det egne Aksjon AQUA-containere under Strandryddeuka:

Vang: Parkeringsplass COOP Fjellvang
Vestre Slidre: Parkeringsplass nord av kommunehuset, langs Vøllavegen
Øystre Slidre: P-plass ovenfor kommunehuset på Tingvang
Nord-Aurdal:
Fagernes: Vest av Shell på kommunal parkeringsplass mot Strandefjorden panorama
Leira: På parkeringsplass ved Clas Ohlson
Sør-Aurdal: I bakkant av kommunal bussoppstillingsplass sør for Sør-Aurdal ungdomsskole
Etnedal: Nord av parkeringsplass til YX på Bruflat

Sammen rydder vi Valdres!

Hilsen alle ordførerne i Valdres, Valdres Natur- og Kulturpark, Valdres friluftsråd, Valdres Kommunale Renovasjon, Naturvernforbundet i Valdres og DNT Valdres.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: